Debat

V: Regeringens politik lugter af varm luft og bilos

DEBAT: Blå blok vil sikre billige elbiler ved at forlænge fritagelsen for afgifter i 2021. Men vil regeringen den grønne omstilling eller ej, spørger energi- og klimaordfører Thomas Danielsen (V).

Vi må ikke lade elbilsalget gå i stå, skriver energi- og klimaordfører Thomas Danielsen (V).
Vi må ikke lade elbilsalget gå i stå, skriver energi- og klimaordfører Thomas Danielsen (V).Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Danielsen (V)
Energi- og klimaordfører

Når det kommer til ord og løfter, er der ingen grænser for, hvor grøn regeringen er. Men når der skal reel handling på bordet, mangler vi stadig at se regeringens velvillighed.

Læser man medierne disse dage, ser det ud til, at en af knasterne i finanslovsforhandlingerne er spørgsmålet om at sikre billige elbiler til 2021.

Skal man tro medierne, kæmper Radikale Venstre for, at der er gode vilkår for de grønne biler også fremadrettet. Men regeringen har åbenbart svært ved at give sig.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I Venstre er vi klar. Ja, faktisk er hele blå blok klar til at sikre afgiftsfritagelsen for elbilerne under 400.000 i 2021.

Regeringens fodslæben undrer, når klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og resten af regeringen har travlt med at fortælle vidt og bredt om, hvor grøn regeringen er. Det gælder så åbenbart ikke i finanslovsforhandlingerne.

Bryster man sig af at være en regering, som vil et grønnere Danmark, forventer jeg, at det kommer til udtryk i politikken.

Thomas Danielsen (V)
Energi- og klimaordfører

Forlæng afgiftsfritagelse for elbiler
I Venstre mener vi, at elbiler spiller en central rolle i den grønne omstilling. I 2020 fremlægger Transportkommissionen, som vi nedsatte i vores regeringstid, deres anbefalinger til grøn omstilling af personbiler i Danmark.

Når vi ligger inde med kommissionens anbefalinger, kan vi for alvor finde en fornuftig og langtidsholdbar løsning på området.

Indtil da er vi dog stadigvæk nødt til at gøre noget fra politisk side. I Venstre har i hvert fald ikke tænkt os at sidde på hænderne. Elbilsalget må ikke gå i stå.

Derfor vil vi sammen med både Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance foreslå, at man forlænger afgiftsfritagelse for elbiler under 400.000 kroner til 2021.

På den måde giver vi bilhandlerne ro og sikkerhed om deres indkøb af elbiler i stedet for at skabe slingrekurs, hvilket også er det argument, som vi hører fra Dansk Elbil Alliance.

Læs også

Ægte handling mangler
Bryster man sig af at være en regering, som vil et grønnere Danmark, forventer jeg, at det kommer til udtryk i politikken.

Derfor synes jeg, at det er for slapt af den socialdemokratiske regering at danne bagtrop i den grønne omstilling på transportområdet.

Vi skal have fundet en langsigtet grøn løsning på dette område, og lykken er selvfølgelig ikke bare gjort ved, at vi udsætter indfasningen af registreringsafgiften på elbiler under 400.000 kroner til 2021.

Men det er en hjælp, som der er behov for netop nu, og så må vi tage det lange træk, når vi har kommissionens anbefalinger.

Regeringens politik lugter af bilos
Bag beslutningsforslaget om at udsætte indfasningen af registreringsafgiften står der en samlet blå blok.

Samtidig har Radikale Venstre også i deres finanslovsforslag prioriteret en forlængelse af afgiftsfritagelsen i 2021. Hvis Radikale Venstre vælger at holde deres løfte til danskerne, har vi et flertal uden om regeringen.

Dog trænger særligt ét spørgsmål sig meget på hos mig i denne tid. Vil regeringen den grønne omstilling eller ej?

For lige nu lugter regeringens politik af varm luft og bilos.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00