svarer 
Dan Jørgensen

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om kommentarer til materiale fra 350 Klimabevægelsen i Danmark i forbindelse med foretræde den 5/12-19

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 51, Spørgsmål 24
Ministeren bedes kommentere det materiale, som udvalget har modtaget fra 350 Klimabevægelsen i Danmark i forbindelse med foretræde den 5. december 2019, jf. L 51 - bilag 8.

Svar fra mandag den 9. december 2019
I indlægget fra 350 Klimabevægelsen fremføres, at Danmark burde ligestille el med andre energiformer ved at implementere EU's brændstofkvalitetsdirektiv og ILUCdirektivet i dansk lovgivning.

Først og fremmest vil jeg gerne understrege, at regeringen arbejder aktivt for, at der kommer markant flere elbiler på de danske veje. El bidrager i dag både til at opfylde VE-direktivets krav om 10 pct. vedvarende energi i transportsektoren og brændstofkvalitetsdirektivets krav om en reduktion af vugge-til-grav udledningerne.

Brændstofkvalitetsdirektivet er i sin ordlyd allerede implementeret i dansk lov i 2010 og træder i kraft 1. januar 2020. Heri gives leverandører af el baseret på vedvarende energi mulighed for at bidrage til opfyldelsen af brændstofkvalitetsdirektivets krav om en reduktion på 6 pct. af vugge-til-grav-emissionerne, hvis det kan påvises, at der er sket en levering til vejgående elektriske køretøjer.

ILUC-direktivet fordrer omvendt ikke, at der sker en implementering i biobrændstofloven. Citatet fra ILUC-direktivet i bilag 8 angiver en del af regnereglerne for medlemsstaternes opfyldelse af VE-direktivet og altså ikke brændstofkvalitetsdirektivet.

Disse regler benyttes allerede ved de danske indberetninger vedrørende opfyldelse af VE-direktivet.

I indlægget nævnes endvidere tilpasning af dobbelttællingsbestemmelsen. Denne tilpasning er alene af teknisk karakter, da bestemmelsen om dobbelttælling af visse biobrændstoftyper ellers er uændret. Tilpasningen består således i, at der indsættes en detaljeret liste over, hvilke råvarer der er omfattet, hvor der tidligere blot var en overordnet definition af disse råvarer.
0:000:00