Kronik

20 VUC-repræsentanter: Her er fire forslag til, hvordan man styrker VUC, uden det koster en krone

I regeringsgrundlaget skriver regeringen, at de ønsker sammenhængskraft og geografisk balance. Netop det skaber VUC, skriver 20 repræsentanter fra VUC. 

VUC kan skabe balance mellem by og land, men finansloven sikrer ikke økonomien til det. Derfor har vi formuleret fire forslag til, hvordan man gratis med udgangspunkt i VUC kan skabe et balanceret Danmark, skriver 20 repræsentanter fra VUC-institutioner. 
VUC kan skabe balance mellem by og land, men finansloven sikrer ikke økonomien til det. Derfor har vi formuleret fire forslag til, hvordan man gratis med udgangspunkt i VUC kan skabe et balanceret Danmark, skriver 20 repræsentanter fra VUC-institutioner. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Louise er uddannet bogholder og mor til to, men hun følte ikke, at hun var landet det rigtige sted. Da hendes børn var blevet ældre, startede hun på HF for at kunne leve op til adgangskravene på sin drømmeuddannelse. Efterfølgende læste hun til sygeplejerske på UCN og er nu færdiguddannet og i job.

Catja har haft en hård skolegang og vidste ikke, hvad hun ville bagefter. Det var frustrerende for hende at føle, at hun sad fast. Derfor tog hun en HF-eksamen, som blev hendes indgangsbillet til læreruddannelsen på UCN. Sådan fortæller HF & VUC Nord om to af deres kursister.

Desværre sikrer det aktuelle finanslovsforslag på trods af regeringens erklærede mål om “sammenhængskraft” og “geografisk balance” på ingen måde økonomi til at fortsætte succeshistorierne på de 30 Voksen-Uddannelses-Centre (VUC) i Danmark.

Ramt på økonomien

Finanslovsforslag sikrer på ingen måde økonomi til at fortsætte succeshistorierne på de 30 VUC'er i Danmark.

Se afsendere i faktaboks

Det var det klare budskab fra VUC’ernes tillidsrepræsentanter, som var samlet fra hele landet til møde i torsdags på grund af den pressede økonomi. VUC’s økonomi er ramt, især uden for de større byer, og tillidsrepræsentanterne fortalte nu igen om lukningstruede afdelinger.

I mange byer er VUC allerede lukket: Greve, Søndersø, Hirtshals, Ebeltoft, Brovst, Grindsted, Frederiksværk, Rudkøbing, Frederikssund og Varde. I disse byer er det nu svært for eksempelvis den enlige mor at få en uddannelse.

Det er trist, for VUC væver Danmark sammen. Centrene, der nu i alt har 67 afdelinger spredt rundt i landet, sikrer uddannelse uden for de store byer.

De sikrer en ny chance for dem, der er faldet fra andre uddannelser og risikerer social udstødelse. De sikrer integrationen af nye borgere i Danmark.

Læs også

Desuden forbereder VUC hvert år over 3000 personer til en professionsuddannelse og især inden for de områder, hvor vi mangler arbejdskraft.

Hvor VUC engang sikrede social mobilitet uden for de store byer, så er dette ved at være en saga blot. Mange af de sidste afdelinger hutler sig igennem med en midlertidig pulje til lukningstruede VUC’er.

Fjernundervisning og nedlæggelse af fag

VUC får i regeringens finanslovsforslag godt nok 13,4 millioner kroner via denne pulje, men samlet er midlerne skåret med 10 millioner kroner i forhold til 2023. 

Hvor VUC engang sikrede social mobilitet uden for de store byer, så er dette ved at være en saga blot.

Se afsendere i faktaboks

I øvrigt kan man ikke basere en ordentlig skoledrift på særlige midler – især fordi skolerne ikke kan være sikre på pengene, og fordi de først får dem så sent, at de allerede har planlagt hold – og altså derfor ofte allerede lukket hold, der ikke kunne løbe rundt.

Tillidsrepræsentanterne beretter om skolernes barske virkelighed: Et sted er engelsk eksempelvis det eneste tilbageværende sprogfag. Det er simpelthen for dyrt med små tyskhold.

Af samme grund må kursister i mange andre fag end de store fag henvises til fjernundervisning, selv om de har brug for meget mere lærerstøtte.

Andre kursister kobles via skærm til undervisningen i en afdeling i en helt anden by – det kaldes hybridundervisning eller “global classroom”, og det lyder jo smart, men handler reelt om at spare løn til læreren det ene sted. Det er slet ikke egnet til VUC-kursister, der ofte har haft en svær skolebaggrund.

Landsdækkende problem

Hvad finansloven slet ikke adresserer er, at vuc faktisk er presset i hele landet og ikke kun i de små byer. Det skyldes mange års nedskæringer på området, og at den lave arbejdsløshed betyder langt færre kursister på VUC.

Når voksne har et arbejde at passe, er der sjældent tid og motivation til at uddanne sig. Færre kursister betyder elendig økonomi for skolerne, fordi der er færre elever på holdene.

Hvad finansloven slet ikke adresserer er, at vuc faktisk er presset i hele landet og ikke kun i de små byer.

Se afsendere i faktaboks

Udgiften til læreren og lokalet er jo den samme. Sidste år kørte to ud af tre VUC-centre allerede med underskud. Det bliver sandsynligvis værre i år. Underskud betyder fyringer, lærerflugt og dårligere uddannelse til de elever i Danmark med mest brug for god undervisning.

Det er økonomisk set virkelig dumt, for man ødelægger eller helt lukker gode uddannelser, der er brug for, når arbejdsmarkedet vender igen. Det er ikke bare ligetil at retablere en uddannelse, når den først er lukket og lærerne fyret.

Fire gratis løsninger

Heldigvis er der fire løsninger, som vel at mærke ikke koster Finansministeriet en krone sammenlignet med 2023.

Man kan undlade at skære i puljen til økonomisk udfordrede afdelinger på VUC. At undlade at skære ned øger selvsagt ikke udgifterne.

Man kan undlade at fjerne grundtilskud fra de afdelinger, der aktuelt i år mister det på grund af færre elever. Det er heller ikke noget, der koster ekstra i forhold til 2023.

Man kan gøre midlerne til økonomisk udfordrede afdelinger til et permanent tilskud, der ikke skal søges og kommer alt for sent.

Endelig kan finansieringen af VUC ganske enkelt tilpasses økonomien i højere grad: Et lidt større tilskud per elev i perioder med få elever – og et lidt mindre tilskud i perioder med mange.

Læs også

Det koster staten lidt mere nu, hvor statens økonomi er solid. Til gengæld spares tilsvarende beløb, når arbejdsløsheden er høj, og staten mangler penge.

En sådan justering af finansloven er altså ren win-win. Staten får bedre økonomi, VUC styrkes, og vi får et Danmark, der hænger bedre sammen.

Afsendere:
  • Kåre Blinkenberg, medlem af hovedbestyrelsen, Gymnasieskolernes Lærerforening og lektor, Aarhus HF og VUC
  • Lene Borg, tillidsrepræsentant, VUC Holstebro-Lemvig-Struer
  • Anders Cordes, tillidsrepræsentant, HF & VUC Norsjælland
  • Nicolai Mourier Fernández, tillidsrepræsentant, HF & VUC NORD
  • Peter Friis, tillidsrepræsentant, HF og VUC Roskilde, Køge
  • Lotte Hald Grubbe, tillidsrepræsentant, Thy-Mors HF & VUC
  • Zita Jakobsen, tillidsrepræsentant, Randers HF og VUC
  • Lene Hedegaard Jensen, tillidsrepræsentant, KVUC Københavns VUC
  • Jannik Jepsen, tillidsrepræsentant, VUC Svendborg og VUC Ærø
  • Jan Larsen, tillidsrepræsentant, Aarhus HF & VUC
  • Anders Munch, fællestillidsmand, HF & VUC Fyn
  • Mads Søndengaard Nordholdt, tillidsrepræsentant, Th. Langs HF og VUC (Silkeborg)
  • Bjarne Pedersen, tillidsrepræsentant, Herning HF og VUC
  • Martin Skov Petersen, tillidsrepræsentant, Horsens HF og VUC
  • Steffan Bøgelund Søbye, tillidsrepræsentant, HF og VUC Vest, Esbjerg og omegn
  • Stine Wolff, medlem af hovedbestyrelsen i Gymnasieskolernes Lærerforening og tidligere VUC-lærer
  • Camilla Bøge Slej Øhlenschlæger, tillidsrepræsentant, HF & VUC NORD (Vendsyssel)
  • Mads Østergaard Christensen, tillidsrepræsentant, Skive-Viborg HF og VUC
  • Nis Peter Rode Larsen, tillidsrepræsentant, VUC Storstrøm
  • Tomas Kirstein Schmidt, tillidsrepræsentant, Vestegnen HF og VUC

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00