Flertal forventer dårligere kvalitet i folkeskolen

MÅLING: Kommunernes slankekur vil gå ud over kvaliteten i folkeskolerne. Det mener et stort flertal af danskerne. KL mener ikke, det kan undgås.
80 procent af danskerne forventer, at kommunale besparelser vil gå ud over kvaliteten i folkeskolen.
80 procent af danskerne forventer, at kommunale besparelser vil gå ud over kvaliteten i folkeskolen.Foto: colourbox.com
Kristian Aaskov Nielsen

Vi forventer, at kommunalpolitikerne rundtomkring i landet er voksne nok til at prioritere og dermed undgår at spare på folkeskolen. Det er Danmarks fremtid, man bør investere i.

Troels Boldt Rømer
Formand, Danske Skoleelever
Fakta
Kommunerne og regionerne skal tilsammen spare fire milliarder næste år. Forventer du, det vil have konsekvenser for kvaliteten af undervisningen i folkeskolen? Ja: 79,7 procent Nej: 14,8 procent Ved ikke: 5,5 procent Meningsmålingen er foretaget for Altinget af A&B Analyse blandt 1402 repræsentativt udvalgte danskere.

Kilde: A&B

Det vil gå ud over kvaliteten af folkeskolen, når kommunerne skal spare. Fire ud af fem danskere tror ikke på, at skolerne kan holde niveauet, når sparekniven skal i brug til budgetforhandlingerne. Det viser en meningsmåling, som Altinget | Uddannelse har fået foretaget af A&B Analyse.

Formanden for KL, Jan Trøjborg (S), kan godt forstå danskernes frygt for kvaliteten. Han mener, at det bliver svært at undgå folkeskolen, når puslespillet i de kommunale budgetter skal gå op.

"Jeg er sikker på, at kommunerne vil gøre alt, hvad de kan, for ikke at spare på kerneydelserne. Men med så store tal, så kan man også se i kommunerne i øjeblikket, at det ikke er muligt at komme uden om kerneområderne," siger Jan Trøjborg.

Regeringen og KL skal i juni forhandle om kommunernes økonomi for de næste tre år. Her har folkeskolen en høj prioritering på KL's liste. Jan Trøjborg mener ligefrem, at det vil være"tudedumt" at spare på folkeskolen.

"Det vil vi også gøre alt for at forhindre i forbindelse med de forhandlinger, vi skal have med regeringen. Vi vil gøre alt for at få et godt forhandlingsresultat. Derfor er det også op til regeringen, hvis de vil undgå besparelser," siger Jan Trøjborg.

Elever appellerer til kommunalpolitikerne
Hos Danske Skoleelever deler man også forventningen om, at det vil komme til at gå ud over kvaliteten i folkeskolen. Det fortæller formand Troels Boldt Rømer, som har en appel til kommunalpolitikerne.

"Vi forventer, at kommunalpolitikerne rundtomkring i landet er voksne nok til at prioritere og dermed undgår at spare på folkeskolen. Det er Danmarks fremtid, man bør investere i," siger Troels Boldt Rømer.

Han er ikke i tvivl om, at det kommer til at gå ud over undervisningen.

"Især når man sparer, som der er lagt op til ude i kommunerne i øjeblikket. Flere kommuner har allerede varslet, at det er lærerstillinger og timetal, de vil spare på. Det er to ting, som har ekstremt stor indflydelse på undervisningen," siger Troels Boldt Rømer.

I disse sparetider, er det så ikke meget rimeligt, at alle grupper bidrager?

"Nej, det er det ikke. Hvis vi sparer på folkeskolen i morgen, så ved vi, at det vil have store konsekvenser for den fremtidige udvikling i Danmark. Det er også noget af det, som OECD har påvist. Investeringer i folkeskolen generelt er noget af det, som giver det største afkast i et længere perspektiv," siger skoleelevernes formand.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00