Arbejdsgiverne frygter EUX-fiasko

EUX: Der skal laves grundlæggende om på EUX-elevernes grundforløb, hvis uddannelsen skal blive en succes. Det mener DA, som frygter, at eleverne ikke vil få de erhvervsfaglige kompetencer med den nuværende model. LO deler bekymringen, mens Socialdemokraterne afviser, at der er noget at komme efter.
Der er brug for at gentænke EUX-elevernes grundforløb, mener DA.
Der er brug for at gentænke EUX-elevernes grundforløb, mener DA.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Vi er nervøse for, at de nye EUX-elever kun når de gymnasiale, men ikke de erhvervsfaglige mål, de skal nå i løbet af grundforløbet. Det er et stort problem, som aftalepartierne bliver nødt til at tage hånd om.

Simon Neergaard-Holm
Chefkonsulent hos DA
Hvis EUX'en skal blive den bragende elevsucces, som regeringen har lagt op til, bør man ændre markant på grundforløbets opbygning. Ellers er der en stor risiko for, at eleverne ikke får de erhvervsfaglige kompetencer, de skal bruge for at få en praktikplads og et efterfølgende job på arbejdsmarkedet.

Det er meldingen fra arbejdsgivernes brancheforening, DA, som nu opfordrer partierne bag erhvervsuddannelsesreformen til at genoverveje grundforløbet for EUX-eleverne i forbindelse med behandlingen af lovforslaget.

"Vi er nervøse for, at de nye EUX-elever kun når de gymnasiale, men ikke de erhvervsfaglige mål, de skal nå i løbet af grundforløbet. Det er et stort problem, som aftalepartierne bliver nødt til at tage hånd om. Ellers bliver konsekvensen, at EUX-eleverne ikke får den erhvervsfaglige del af deres uddannelse, og at de derfor får meget svært ved at finde en virksomhed, som vil give dem en praktikplads," siger chefkonsulent Simon Neergaard-Holm og fortsætter:

"Derudover må vi ikke glemme, at EUX'en først og fremmest er en erhvervsuddannelse, hvor man også får studiekompetencer."

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00