Debat

Bygma: Det er en velbevaret hemmelighed, at erhvervsuddannelser baner vej til en karriere med rigtig god indtjening

Gymnasiet anses som den primære vej en god karriere, og derfor har erhvervsuddannelserne de seneste år oplevet et fald i antallet af studerende. Vi har som branche et ansvar for at kommunikere fordelene ved erhvervsuddannelserne som karrierevej, skriver Anette Sondrup.

I mange år er erhvervsskolerne blevet talt ned. Gymnasiet var det eneste rigtige for de unge mennesker. Men der blæser heldigvis nye og mildere vinde, skriver Anette Sondrup.
I mange år er erhvervsskolerne blevet talt ned. Gymnasiet var det eneste rigtige for de unge mennesker. Men der blæser heldigvis nye og mildere vinde, skriver Anette Sondrup.Foto: Bygma
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det seneste år er antallet af elever på de danske erhvervsskoler faldet med 13 procent, og i de seneste ti år er faldet på hele 33 procent. Endnu værre står det til med antallet af studerende, der vælger at blive handelselever.

Det er kritisk, og det faktum gør, at konkurrencen om eleverne og den kvalificerede arbejdskraft konstant er blevet hårdere for handelsbranchen.

Det er selvfølgelig frustrerende, når ikke vi kan rekruttere elever nok, men det har måske også haft en positiv effekt: At vi som virksomheder har været tvunget til at se indad og forbedre forholdene samt ikke mindst intensivere kommunikationen om, at vi faktisk tilbyder et virkelig godt alternativ til de gymnasiale uddannelser.

Et alternativ, hvor der er gode karriere- og udviklingsmuligheder fra dag ét.

I mange år er erhvervsskolerne blevet talt ned. Gymnasiet var det eneste rigtige for de unge mennesker. Men der blæser heldigvis nye og mildere vinde.

Politikerne taler igen pænt om skolerne, man arbejder så småt på at styrke deres økonomi og i det hele taget italesætte alt det positive, der er ved at tage en erhvervsuddannelse.

Tæt kobling til erhvervslivet

Det er en positiv udvikling, som vi er glade for. Men vi står dog allerede midt i en meget problematisk situation, så vi har behov for, at tempoet øges, og det kontinuerlige fokus sikres. Der er ikke tid til at hvile på laurbærrene.

Temadebat

Hvordan skal vi ændre erhvervsuddannelserne?

Skal flere unge vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse, er det ikke nok at tilføre penge – der skal også ændres på uddannelserne. 

Derfor spørger Altinget Uddannelse nu: Hvilke ændringer der er behov for? Og hvad skal politikerne lægge vægt på i de kommende forhandlinger om et løft?

I denne temadebat giver vi ordet til centrale aktører, politikere og eksperter på området.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er udelukkende alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected]

Vi skal udnytte momentum, og der skal fart på den samlede indsats, hvor handelsvirksomheder som Bygma i samarbejde med skoler, interesseorganisationer og ikke mindst politikerne trækker i samme retning.  

Vi skal turde fortælle om alle de konstruktive tiltag, der bliver taget rundt om i branchen for at sikre de studerende den bedste uddannelse, og om de mange muligheder, som handelseleverne har efter endt uddannelse.

Erhvervsuddannelserne generelt og handelsuddannelsen specifikt tilbyder en væsentlig vej for unge mennesker fyldt med muligheder, innovation og ikke mindst relevante praktiske færdigheder.

Allerede i de første år af uddannelsen får man takket være partnerskaberne mellem virksomhederne og erhvervsskolerne en tæt kobling til og forståelse for erhvervslivet.

I sin elevtid får man mulighed for at arbejde med flere områder i forretningen, og resultatet efter endt uddannelse er en medarbejder, der i praksis har fået lov til at finde frem til, hvor talentet og interessen ligger.

Således står man med en stærk ”markedsværdi,” der kan bruges til at skabe en karriere med rigtig gode indtjeningsmuligheder på sigt. Og det behøver ikke at være på lærepladsen.

Vi skal hylde talenterne

Fælles for alle eleverne er, at de har fået en god uddannelse og oplæring, som de kan udnytte andre steder. Mange avancerer også videre til at blive ledere og specialister i løbet af karrieren.  

Vi skal turde fortælle om alle de konstruktive tiltag, der bliver taget rundt om i branchen for at sikre de studerende den bedste uddannelse

Anette Sondrup
HR-direktør, Bygma

En uddannelse indenfor handel indebærer også, at man allerede i elevforløbet får mulighed for at påvirke en række vigtige tematikker såsom digitalisering og bæredygtighed. Tematikker, der har en stor indflydelse på handels- og byggebranchen og dermed indirekte på det danske samfund.

Således blev den seneste fagprøvepris fra DI og HK da også givet til en elev på baggrund af netop kombinationen af bæredygtighed og digitalisering, der i praksis gav kunderne en god og enkel løsning.

Alle disse tiltag og muligheder skal vi som branche sørge for bliver kommunikeret. Samtidig skal vi gå forrest, når det kommer til at hylde de dygtige handelsstuderende.

Hvert år uddeler blandt andre DI og HK Årets Fagprøvepris og kårer samtidig årets uddannelsessted.

Læs også

Det bakker vi i høj grad op om, og det giver vores, og alle andre virksomheder, motivation til at blive de bedste. Og det giver en anledning til hyldest og gode historier.

Der er således masser af gode tiltag. Men vi kan gøre det endnu bedre. Det skal vi, og alle andre, som vil tiltrække de unge til erhvervsskolerne og handelsuddannelsen tage alvorligt. Og det skal være nu.

Vi har alle et ansvar, som vi i samarbejde med resten af branchen, skolerne og politikerne bliver nødt til at løfte, hvis vi skal lykkes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00