Debat

Dansk Metal til Gymnasieskolernes Lærerforening: Perfide angreb mod erhvervsuddannelser løser ingenting

Gymnasieskolernes Lærerforening fører en uskøn og ligegyldig kamp med gymnasierne på den ene side og erhvervsuddannelserne på den anden. Det rykker ikke en døjt ved det reelle problem, nemlig at uddannelsessystemet er skævt og præget af snobberi, skriver Kasper Palm.

Erhvervsuddannelserne har brug for et løft, hvis vi ikke skal mangle faglærte i 2030. Det må Tomas Kepler forholde sig til i stedet for at fokusere på sine egeninteresser, skriver Kasper Palm.
Erhvervsuddannelserne har brug for et løft, hvis vi ikke skal mangle faglærte i 2030. Det må Tomas Kepler forholde sig til i stedet for at fokusere på sine egeninteresser, skriver Kasper Palm.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Kasper Palm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som det efterhånden er kutyme, så er det umuligt at have en debat om vores uddannelsessystem, uden man skal finde sig i perfide og hånlige indspark. Seneste skud på stammen er fra Tomas Kepler fra Gymnasieskolernes Lærerforening.

Med ord som ”rituel krigsdans” og ”krigstrommernes buldren” er stilen ligesom lagt. De ord klinger dog hult, når Kepler samtidig beskylder os for, at med vores ”buldren […] forsvinder alle nuancer og oplysende mellemregninger desværre.” 

Efterfølgende følger en lang række fakta om gymnasierne, som mest af alt drejer sig om, at gymnasierne er væsentligt bedre til at fastholde deres elever end erhvervsuddannelserne. Får det Kepler til at spekulere over, om der eksempelvis mangler ressourcer til erhvervsuddannelser, eller om det kan skyldes, at vejledningen er mangelfuld?

Nej, det bliver i stedet brugt i en uskøn, ligegyldig og selviscenesat ”kamp”, hvor gymnasierne er på den ene side og erhvervsuddannelserne på den anden. Rykker vi samfundet af den årsag? Selvfølgelig ikke.

Vores kritik går på de politikere, som ikke har prioriteret erhvervsuddannelserne og dermed i årtier har skabt et skævt uddannelsessystem, som er præget af uddannelsessnobberi. 

Kasper Palm
Forbundssekretær, Dansk Metal

Løft af erhvervsuddannelserne
Lad mig derfor slå fast: Vores kritik går på ingen måde mod gymnasierne eller gymnasielærerne, som i langt de fleste tilfælde leverer et fantastisk stykke arbejde. Vores kritik går på de politikere, som ikke har prioriteret erhvervsuddannelserne og dermed i årtier har skabt et skævt uddannelsessystem, som er præget af uddannelsessnobberi. 

Vores ærinde er derfor ikke, at gymnasierne skal have dårligere vilkår. Nej, vi vil ”blot” have løftet erhvervsuddannelserne, som alt for længe politisk har fået lov til at ligge brak.

Lykkedes vi i Danmark ikke med det, så vil virksomhederne – som jo i høj grad finansierer vores velfærdssamfund – ikke kunne få kvalificeret arbejdskraft, og de vil gå glip af ordrer. Eller i værste fald flytte hele virksomhederne til lande, hvor man kan få den efterspurgte faglærte arbejdskraft. 

Kepler forholder sig ikke til sagens kerne
Belejligt for Kepler undgår han også at forholde sig til det, der har udløst hele debatten. Nemlig Arbejderbevægelsens Erhvervsråds analyse om, at vi kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030, mens vi får et ”overskud” af personer uden nogen uddannelse på cirka 59.000 og cirka 51.000 med en gymnasial uddannelse som højest fuldførte uddannelse.

I stedet forsøger han, ved hjælp af klassiske retoriske greb og stråmænd at dreje debatten et sted hen, som på ingen måde bidrager til at løse de samfundsproblemer, vi står overfor.

Denne debat er for vigtig til, at Kepler og andres egeninteresser og manglende blik for en større samfundsmæssig sammenhæng skal få lov til at forhindre fremskridt. 

I Dansk Metal er vi ikke bange for at stille spørgsmålet: Uddanner vi os rigtigt til fremtiden? Også selvom vi skal finde os i diverse angreb, der mest af alt drejer sig om at bevare frem for at udvikle og lave fremskridt til gavn for samfundet og den enkelte.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tomas Kepler

Formand, Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), lektor, Aalborghus Gymnasium

0:000:00