Om  
Bent Rohde

Dødsfald: Avisdesigner, kalligraf Bent Rohde (92)

Få ved, at vi alle sammen kender hans aftryk: Logoer, kronprinsens monogram og design af dagblade. Nu er han selv død, 92 år gammel - kalligraf og grafisk designer Bent Rohde, Faaborg.

Rasmus Nielsen

En legende i dansk grafisk formgivning, Bent Rohde, Faaborg, er død, 92 år gammel.

Bent Rohde har præget flere generationer af danske grafikere som underviser på den hedengangne Grafiske Højskole med sin professionelle og krævende, perfektionistiske tilgang til faget. Hér var han afdelingsleder på specialstudiet i grafisk formgivning i alle årene 1957-95. Tæl selv efter: 38 år.

I dag er et lokale på Danmarks Journalist- og Mediehøjskole i København, der opslugte Grafisk Højskole, opkaldt efter ham, 'Atelier Bent Rohde', hvor en to meter høj fotostat ikke lader nogen i tvivl om, at lokalet er opkaldt efter den af statur lille, store læremester.

Hovedpersonen var da også en interessant blanding af stilfærdig og selvbevidst. Så en sådan manifestation på Journalisthøjskolen har næppe stået ham i vejen.

Den sirlige personlighed begærede bogstavet 24/7. Og dermed dets udtryk: typografi. Blandt de aviser, han har designet, er Kristeligt Dagblad, der siden vandt priser for et på samme tid klassisk, moderne og læsbart udtryk. Han har også gennem tiden forynget bladhovedet på Berlingske.

Dertil kommer frimærker, logoer, diplomer og bøger, eksempelvis Det nye Testamente fra 1992. Han håndtegnede, uden vederlag, diplomet til de danske fag- og specialmediers Bording-Pris gennem mere end 30 år, frem til han blev 88 år.

Med sikker hånd - og stor tålmodighed - var han kalligrafiens mester. På grundlag af Dronningens skitser sluttegnede han Kronprins Frederiks monogram. Ligeledes eksempelvis auktionshuset Bruun Rasmussens stil- og selvsikre logo.

Langt op i alderen kunne Bent Rohde sidde tålmodigt og føre sin hånd sikkert - og ganske uden tvivlens nådegave - henover papiret og fastholde smukt svungne bogstaver, så de i sig selv blev til kunsthåndværk, der sagde mere end de ord, de formede. 

Længe efter Bent Rohde officielt var gået på pension, var der bud efter den ungdommelige og åndsfriske mand. Søren Kierkegaard Forskningscenteret bad ham om at tilrettelægge Søren Kierkegaards samlede værker. 28 bind med tekst og 27 bind med kommentarer, der udkom i årene 1997 til 2013.

Livsvarig kunstnerydelse
Lokomotivfører-sønnen fra København fik svendebrev som håndsætter fra K Rosendahls Bogtrykkeri, Esbjerg 1949 og dimittenterede fra Den Grafiske Højskoles almene studium 1954.

Af tillidshverv kan nævnes, at Bent Rohde var landsformand for Forening for Boghaandværk 1993-98.

Bent Rohde er bl.a. tildelt Knud V Engelhardts Mindelegat 1974, Forening for Boghaandværks Ærespris 1989 og Statens Kunstfonds livsvarige kunstnerydelse fra 2005. Han var Ridder af Dannebrog.

Efter en årrække med bopæl i Hareskoven ved København flyttede han i 2007 med sin smukke kone, hattemager Lise Rohde til et lyst, imødekommende og moderne hus i Faaborg. Parret faldt godt til, engagerede sig i deres nye lokal-liv og var gæstfrie værter for nye og gamle venner. Hjemmets vægge var præget af Bent Rohdes kalligrafi, og i bogreolerne stod egne små og store udgivelser gennem årtierne.

Byens kunstmuseum greb, da Rohde fyldte 90, chancen og viste en retrospektiv udstilling med denne dansk grafisk formgivnings nestor. Et initiativ hovedpersonen var stolt over. Joh, nu også på museum ... 

Parret har voksne børn, hvoraf to er gået i farens fodspor som henholdsvis kunstfotograf og grafisk designer. Stamtavlen tæller desuden fire børnebørn og syv oldebørn.

Bisættelse: Onsdag 5. maj kl. 13 fra Svanninge Kirke (kun plads til inviterede grundet Corona-krisen)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Rohde

Grafisk designer, kalligraf
Svendebrev som håndsætter fra K Rosendahls Bogtrykkeri, Esbjerg 1949, dimittend fra Den Grafiske Højskoles almene studium 1954

0:000:00