Efter et år med historisk vælgerflugt står Mette Frederiksen upåvirket tilbage: "Jeg forventer ingen kærlighed"

Hvis man gør popularitet til succeskriteriet, kan man ikke lede landet, siger statsminister Mette Frederiksen op til regeringens etårs jubilæum. Hun er ikke bekymret over de elendige meningsmålinger og peger på lønløftet og universitetsreformen som regeringens vigtigste resultater.

Når SVM-regeringen fredag kan fejre sit første år ved magten, sker det efter en periode, hvor vælgerne er forsvundet til alle sider. Men det er aldrig noget, man som statsminister må lade sig styre af, mener Mette Frederiksen.
Når SVM-regeringen fredag kan fejre sit første år ved magten, sker det efter en periode, hvor vælgerne er forsvundet til alle sider. Men det er aldrig noget, man som statsminister må lade sig styre af, mener Mette Frederiksen.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Trods et år med enestående nedtur for regeringen er der ingen fortrydelse at spore hos statsminister Mette Frederiksen (S).

Vendingen har ellers været brat: Som formand siden 2015 havde Mette Frederiksen haft held med at revitalisere sit parti med en klassisk socialdemokratisk økonomisk politik kombineret med en stram udlændingepolitik. 

Det splittede parti blev samlet for første gang i årtier, arbejdervælgerne kom tilbage, og der blev skabt en ny stærk fortælling i Socialdemokratiet. En succeshistorie.

Men så ændrede Mette Frederiksen kurs og gik i regering med Lars Løkke Rasmussen (M) og Troels Lund Poulsen (V). Resultatet er en regering, der har slået alle rekorder i vælgerflugt. Ikke mindst de socialdemokratiske vælgere er stormet væk.

Derfor er der ét dominerende spørgsmål på blokken, da Altinget møder op i Statsministeriet for at interviewe hende i anledning af SVM-regeringens etårs jubilæum:

"Hvad er det egentlig, du har gang i?" 

Hvis man er forfængeligt anlagt, skal man ikke være statsminister

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Kompromiser begejstrer aldrig

Mette Frederiksen, du fik mærkesager som Arne-pension og Blackstone-indgrebet igennem i din første valgperiode som statsminister. Du fik skabt en ny begejstring i dit parti. Hvorfor skiftede du kurs og gik i regering med de borgerlige?

"Jeg var utrolig stolt af vores etpartiregering, men det var min klare opfattelse, at den ikke kunne fortsætte. I den situation var det mere interessant med et bredere samarbejde," siger statsministeren med hentydning til Radikales ultimative krav om at udvide etpartiregeringen.

Samtidig spillede tidspunktet også en rolle, fortsætter hun:

"Vi var lige kommet igennem en pandemi, krigen var kommet tilbage til Europa, vi stod med den højeste inflation i over 40 år, der var energikrise og en tiltagende urolig verden. Det kaldte på endnu mere forpligtende samarbejde og stabilitet."

Læs også

I løbet af de seneste 50 år har ingen regering tabt så meget på så kort tid. Hvad er der gået galt?

"Jeg tror, der er flere grunde. Når jeg kigger ud over Europa, er der meget få af de andre statsministre, der har siddet længere end mig, og der sker et fald i meningsmålingerne for mange regeringer. Det ser ud til at være en tendens."

"Så har vi selvfølgelig truffet nogle beslutninger, som nogle har været uenige i. Det står vi på mål for, og det gør ikke, at vi kommer til at tilrettelægge vores eget politiske arbejde anderledes."

Og så er der et tredje element, fremhæver statsministeren.

"Den begejstring, du lige talte om ... Det er noget, der knytter sig til det enkelte parti, når man står mest i egen ret. Det er ikke kompromiserne, der begejstrer. Det er kampagnerne, talerne og overskrifterne, der begejstrer."

"For mange socialdemokrater er det her selvfølgelig et stilskifte i forhold til en ren S-regering, der meldte klart ud med sin egen politik – mens kompromiset først kom med aftalen. Her er det omvendt: Nu er det på forhånd udtryk for et kompromis, når regeringen melder noget ud," fortsætter Mette Frederiksen og tilføjer:

"Så det er nok et vilkår for flerpartiregeringer, at de ikke i sig selv begejstrer."

Det var en tårevædet affære, da Mette Frederiksen modtog vælgernes dom på valgnatten i november sidste år. Med et valgresultat på 27,5 procent fik Socialdemokratiet sit bedste valg i tyve år.
Det var en tårevædet affære, da Mette Frederiksen modtog vælgernes dom på valgnatten i november sidste år. Med et valgresultat på 27,5 procent fik Socialdemokratiet sit bedste valg i tyve år. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Værre i andre lande

Såvel opbakningen til Socialdemokratiet som statsministerens personlige popularitet er styrtdykket, men Mette Frederiksen understreger, hun har prøvet det før:

"Hvis man er forfængeligt anlagt, skal man ikke være statsminister. Da jeg kom tilbage fra sommerferie sidste år, stod vi svagt i målingerne, der var blåt flertal, og jeg fik kritik for alt muligt. Da danskerne så stemte, fik vi det bedste valg i over 20 år."

"Målingerne er selvfølgelig udtryk for noget; en oplevelse, en stemning. Men valgdagen er det afgørende," siger hun.

De ringe målinger i sommeren 2022 var imidlertid ikke kendetegnende for socialdemokraternes niveau i den seneste valgperiode, hvor partiet generelt lå rigtig godt.

Når man gør det, man mener er rigtigt, må man ikke være bekymret over målingerne

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Er du ikke for ubekymret? Denne gang har I ligget dårligt hele vejen, så det bliver vel langt sværere at kæmpe sig op?

"Jeg ville være bekymret, hvis vi lå dårligt, og vi samtidig førte en politik, jeg var uenig i. Når man gør det, man mener er rigtigt, må man ikke være bekymret over målingerne. Når jeg kigger på socialdemokratierne udover Europa, er vi stadig et af de partier, der ligger bedst."

Men er det ikke fair at antage, at hvis du var gået til valg på at afskaffe store bededag og forringe seniorpensionen, så havde dit valgresultat været lige så dårligt, som det I ligger til nu?

"Det der, synes jeg faktisk ikke, er rimeligt," lyder det prompte og med en vis indignation:

"Vi gik meget klart til valg på at danne en bred regering, og så ved danskerne også godt, at det ikke bliver socialdemokratisk politik fra væg-til-væg. Det ligger i begrebet en bred regering, at man kommer til at indgå kompromiser."

Læs også

Slaget om bededagen

SVM-regeringens nedtur begyndte allerede efter en måned, og det første store dyk kom med slagsmålet om store bededag.

Hvor kom den idé pludselig fra?

"Vi sad og arbejdede på et regeringsgrundlag, der skal styrke dansk økonomi på den lange bane. Her blev der foreslået forskellige ting, herunder at afskaffe en helligdag, og det, mener jeg fortsat, var det rigtige. En regering er også nødt til at træffe beslutninger, der ikke er den store opbakning bag," svarer Mette Frederiksen og tilføjer:

"Hvis man gør det til et succeskriterium at træffe beslutninger, man bliver populær på, kan man ikke lede landet. Det er muligt, du kan være regering, men du kan ikke lede landet på den måde."

Da Radikale først kom med idéen om at afskaffe en helligdag tilbage i 2010, kvitterede Socialdemokratiets daværende politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, med de berømte ord:

"Store bededag skal man bruge til at bede. Det vil vi også gøre. Vi vil bede Radikale om ikke at komme med flere af den slags forslag."

Derfor er spørgsmålet, hvorfor partiet har ændret holdning?

"Du refererer til noget, der ligger over ti år tilbage. Verden ser anderledes ud i dag, og vi står over for nye udfordringer. Der skal man også kunne flytte sig selv," svarer statsministeren.

Læs også

Det næste heftige opgør kom med regeringens forslag om at forbedre Arne-pensionen og samtidig forringe seniorpensionen. Et forslag, der blev trukket tilbage efter flere måneders hård debat.

Var det en fejl at foreslå forringelser af seniorpensionen, når I havde opbygget så megen kredit med indførslen af Arne-pensionen?

"Seniorpensionen var opfundet af en borgerlig regering, og vi var mest optaget af at forbedre Arne-pensionen, som jeg ser som en af kronjuvelerne i mit politiske arbejde," siger Mette Frederiksen.

Hun peger op mod en artikel om indførslen af Arne-pensionen, der hænger i glas og ramme bag det store bord i Statsministeriet, og fortsætter:

"Så må vi jo bare konstatere, at vores forslag skabte mere uro, og det er det sidste, jeg ønsker for folk, der har behov for at trække sig tilbage. Den uro var ikke tilsigtet, og derfor valgte vi at annullere det arbejde, der ligger på det område. Sådan er politik også en gang imellem."

Rwanda sat på stand-by

Den stramme udlændingepolitik har været en anden hjørnesten i Mette Frederiksens formandskab. Mest markant med forslaget om asylbehandling i Rwanda, hvor asylansøgere også skulle blive, hvis de fik tilkendt asyl.

Trods skepsis var S-regeringen nået så langt i projektet, at udlændingeminister Kaare Dybvad Bek (S) forventede, det kunne gennemføres inden sommeren 2023.

14. december 2022 stillede Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sig op foran pressen på Marienborg og meddelte, at de var klar til at danne en regering over midten. Dagen efter blev ministerholdet præsenteret på Amalienborg.
14. december 2022 stillede Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sig op foran pressen på Marienborg og meddelte, at de var klar til at danne en regering over midten. Dagen efter blev ministerholdet præsenteret på Amalienborg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nu er det skudt ud i en uvis fremtid. Hvorfor gik I med til at give den indrømmelse under regeringsforhandlingerne?

"Den fremstilling er jeg helt og aldeles uenig med dig i. Fuldstændig," siger Mette Frederiksen.

Øjnene lyner, og det velkendte temperament stikker et øjeblik hovedet frem.

"Vi har i flere år arbejdet på en todelt model, der hjælper mennesker på flugt og sikrer, at vi får styr på antallet, der kommer hertil. Men vi har parallelt med det brugt lige så mange kræfter på at forankre vores analyse, og i dag deles vores grundanalyse af mange flere europæere."

"På de første møder i EU var der ikke meget opbakning, men nu ser vi et EU, der laver en aftale med Tunesien, og et Italien, der laver en aftale med Albanien. Jeg opfatter ubetinget det arbejde, vi satte i gang som en kæmpe succes."

"Politik er også musikalitet. Når forandringens vinde blæser i Europa, skal man tage bestik af det. Selvfølgelig er det bedre med en europæisk løsning end med en bilateral løsning."

Selvfølgelig ville jeg ønske, at der var nogle ting, der gik hurtigere. Og jeg ser gerne, at vores fortællekraft bliver stærkere

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Vel kun hvis den europæiske løsning rent faktisk bliver implementeret? Forventer du, at der bliver etableret et sådant asylcenter uden for Europa i denne regeringsperiode?

"Jeg har ikke sat en slutdato på noget tidspunkt. Det gør jeg heller ikke nu. Men jeg forventer klart et EU, der er parat til at træffe markante og nødvendige beslutninger på det her område. Der er en helt anderledes erkendelse af, at det er uholdbart at fortsætte med det nuværende asylsystem."

Hvis vi opsummerer på SVM-regeringens første år, virker det ikke som om, der er ret meget, du fortryder?

"Jeg er et utrolig utålmodigt menneske. Jeg har lært at tøjle det i mange sammenhænge, men selvfølgelig ville jeg ønske, at der var nogle ting, der gik hurtigere. Og jeg ser gerne, at vores fortællekraft bliver stærkere."

Universitetsreform og lønløft

Set fra statsministerens synspunkt er der dog også landet mange store politiske aftaler i løbet af regeringens første år. Mette Frederiksen er ikke i tvivl om, hvor hun skal starte, når hun skal pege de vigtigste resultater:

"Det er helt sikkert uddannelsespolitikken. Der er en rød tråd fra en universitetsreform, der laver nogle kortere uddannelser, tilfører penge til kvaliteten af uddannelsen og frigør penge til erhvervsuddannelserne, så de kan få et tiltrængt løft."

"Oveni det er der store folkeskoleudspil med mesterlære og en mere praktisk folkeskole. Vi har også lavet en aftale om ordblinde og en aftale om FGU. Når du lægger alt det sammen, er det en helt anden uddannelsespolitik end den, der har været ført i Danmark i rigtig mange år. Vi har fokus på, at alle skal have en ægte mulighed i det her samfund. Det her er noget, der strukturelt kan forandre menneskers liv."

Læs også

Mette Frederiksen peger desuden på det netop fremlagte lønløft i den offentlige sektor.

"Det betyder meget for dem, der arbejder direkte med mennesker i omsorgsfagene," siger hun.

"Det er helt klart en måde som samfund at sige til en sosu eller sygeplejerske, at vi virkelig sætter pris på deres arbejde. At samfundet kvitterer for det. Det er vigtigt for vores evne til at rekruttere og fastholde medarbejdere til velfærdssamfundet."

Borgerlige med på S-politik

Kontanthjælpsreformen er også med på Mette Frederiksens resultatliste. Den nye reform har de fleste af Folketingets partier en vis andel i:

"Vi har sloges om kontanthjælpen de seneste tyve år. Nu får vi gennemført 37 timers arbejdspligt for især kvinder med ikke-vestlig baggrund, der ikke går på arbejde. Det er kvinder, der er i en evig risiko for ikke at være ordentligt integreret eller ikke være ligestillet med andre kvinder i det her samfund."

Mette Frederiksen har været medlem af Folketinget siden 2001. I 2015 overtog hun formandsposten i Socialdemokratiet efter Helle Thorning-Schmidts afgang. Fire år senere indtog hun Statsministeriet for første gang.
Mette Frederiksen har været medlem af Folketinget siden 2001. I 2015 overtog hun formandsposten i Socialdemokratiet efter Helle Thorning-Schmidts afgang. Fire år senere indtog hun Statsministeriet for første gang. Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Mens et parti som Venstre har fået topskattelettelser med i regeringsgrundlaget, peger Mette Frederiksen på områder, hvor Venstre og Moderaterne har accepteret klassisk socialdemokratiske mærkesager:

"Vi har fået borgerlige partier med på højere dagpenge i de første tre måneder med arbejdsløshed, højere fradrag fra fagforeningskontingenter, og at man kan få dagpenge på 110 procent, hvis man tager en uddannelse som ufaglært. Det er alt sammen noget, der gør den danske model stærkere."

"På det overordnede plan glæder jeg mig som datter af en tillidsmand over, at vi har næsten fuld beskæftigelse, faktisk den højeste beskæftigelse nogensinde. Vi har styr på udlændingepolitikken, og vi ligger helt i front med støtten til Ukraine."

Nogle gange må man tage nogle slag for at tage ansvaret

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Ingen kærlighed

Indtil videre er vælgerne dog stadig ikke imponerede. Tværtimod.

Da du dannede SVM-regeringen for præcis et år siden, kunne du vel umuligt have forventet, at alle tre regeringspartier ville ligge og gispe i meningsmålingerne?

"Nogle gange må man tage nogle slag for at tage ansvaret. Når jeg tænker på, hvad jeg selv og mit parti er blevet udsat for af knubbede ord for vores forandring af udlændingepolitikken, overrasker det mig ikke, at der også er knubbede ord over det, vi har gang i nu," siger Mette Frederiksen og tilføjer med et vist eftertryk:

"Det er alt for tidligt at skrive historien om denne regering."

Hvad skal få vælgerne til at elske SVM-regeringen inden næste valg?

"Jeg har ikke nogen forventning om, at der er nogen, der elsker en regering i Danmark. Jeg har et håb om, at den danske befolkning kan se, der er en kompetent ledelse af landet, og at vi rammer et balancepunkt, som de fleste danskere kan se sig i."

"Jeg forventer ikke nogen kærlighed. Det gjorde jeg heller ikke i sidste regeringsperiode."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00