Fætter-kusine-fest i skolebestyrelserne

INDSPIST: Erhvervsskolernes flertal i erhvervsakademiernes bestyrelser skader akademierne, lyder det fra arbejdsmarkedets parter, som også langer ud efter generel indspisthed i uddannelsessektorens bestyrelser. K er klar til lovændring.
Bestyrelsessammensætningen på erhvervsakademierne kan være en hæmsko for udviklingen, lyder kritikken fra arbejdsmarkedets parter.
Bestyrelsessammensætningen på erhvervsakademierne kan være en hæmsko for udviklingen, lyder kritikken fra arbejdsmarkedets parter.
Marie Dissing Sandahl

Bestyrelser baseret på inhabilitet er en dårlig idé. Hvis man foreslog det som studerende på Handelshøjskolen, ville man dumpe med et brag. Konstruktionen skal laves om.

Jørn Ibsen
Direktør, Danske Erhvervsskoler - Bestyrelserne

Vi er generelt meget interesserede i at få aftagerne ind, fordi de netop har fokus på jobbet i den anden ende, og jeg tror, de kan være med til at åbne uddannelserne op og gøre dem relevante for flere.

Charlotte Dyremose (K)
Uddannelsesordfører
Fakta
FAKTA: DET SIGER LOVEN

Erhevrvsakademiets bestyrelse sammensættes af medlemmer, der udpeges af institutioner for erhvervsrettet uddannelse i erhvervsakademiets geografiske område. Disse medlemmer skal udgøre et flertal i bestyrelsen.

De af erhvervsskolen udpegede medlemmer repræsenterer den institution, som medlemmet er udpeget af. Et flertal af bestyrelsen kan ikke udpeges af den samme institution for erhvervsrettet uddannelse.


Kilde: Altinget.dk
Det er en ren fætter-kusine-fest i uddannelsesinstitutionernes bestyrelser, og det skaber ikke plads til nytænkning eller nye ansigter og kan i nogle tilfælde endda gå ud over skolerne selv. Sådan lyder kritikken fra flere organisationer.

Underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Mariane Dissing, påpeger især det uhensigtsmæssige ved bestyrelsessammensætningen på erhvervsakademierne i et debatindlæg på Altinget | Uddannelse i dag.

Lovgivningen tilsiger, at flertallet i akademiernes bestyrelser skal udpeges af de nærliggende erhvervsskoler, men der opstår nemt interessekonflikter, fordi de selvsamme erhvervsskolerne skal udspalte både ejendomme, økonomiske midler og uddannelsesudbud til akademierne, og erhvervsskolerne er samtidig stadig underleverandører af uddannelse til akademierne, forklarer Mariane Dissing.

"Det er en underlig cirkulær konstruktion, og man kan stille spørgsmålstegn ved habiliteten, og om det udelukkende er akademiernes interesser, som bliver varetaget i bestyrelserne," siger hun og tilføjer, at lovgivningen bør ændres, og at der ved den lejlighed også kan kigges på sammensætningen i andre uddannelsesinstitutioners bestyrelser.

Fætter-kusine-fest
Også i erhvervsskolernes bestyrelser vækker kritikken genklang. Jørn Ibsen, direktør for Danske Erhvervsskoler - Bestyrelserne, er enig i, at sammensætningen er et problem for erhvervsakademierne og kritiserede det allerede, da loven blev vedtaget, forklarer han.

"Bestyrelser baseret på inhabilitet er en dårlig idé. Hvis man foreslog det som studerende på Handelshøjskolen, ville man dumpe med et brag. Konstruktionen skal laves om," siger han.

Men det er ikke kun faren for inhabilitet, som præger de nuværende bestyrelsessammensætninger; der er også så mange personoverlap i bestyrelserne på uddannelsesinstitutioner, sådan at en erhvervsskolerektor eller -direktør principielt kan sidde i bestyrelsen på både det nærliggende akademi, professionshøjskole, gymnasium osv.

"Det er en uskik, at der er institutionsledere i bestyrelserne, og der er noget fætter-kusine-fest over det og en sammenblanding af interesser, som ikke er godt," siger Jørn Ibsen, men tilføjer også:

"Selv med nye bestyrelser uden institutionsfolk, så vil det være svært at undgå visse personoverlap, for det er folk med en vis viden og interesse for uddannelserne, som skal sidde i bestyrelserne. Så det kan man ikke tage højde for i alle tilfældene, men de bestyrelsesmedlemmer er ikke anderledes stillet end de medlemmer af virksomhedernes bestyrelser, som har dobbeltposter."

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00