Debat

Fusion vil gavne både uddannelser og erhvervsliv

DEBAT: Det er en sandhed med store modifikationer, når erhvervsakademierne påstår, at deres uddannelser er mere rettede mod det private erhvervsliv end alle andres. Tværtimod har såvel erhvervsakademierne som professionshøjskolerne VIA University College og University College Nordjylland en så privatrettet profil, at det giver god mening at fusionere. De to institutioners rektorer tager til genmæle mod erhvervsakademierne.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af rektor Harald Mikkelsen, VIA University College, 
og rektor Niels Horsted, University College Nordjylland

Erhvervsakademierne kæmper i øjeblikket for at overbevise politikerne om, at de skal have lov til at fortsætte som selvstændige - selv om der i loven er lagt op til, at erhvervsakademierne - eller som minimum erhvervsakademiernes professionsbacheloruddannelser - skal fusionere med professionshøjskolerne senest fra 2015.

Erhvervsakademierne argumenterer med, at de er særligt målrettede det private erhvervsliv. Men det holder ikke hverken i forhold til VIA University College (VIA) eller University College Nordjylland (UCN). De to professionshøjskoler er lige så privatrettede og har lige så tætte relationer med erhvervslivet som erhvervsakademierne. Det er netop på grund af begge parters privatrettede profil, at det giver så god mening med en sammenlægning - til gavn for uddannelserne og de studerende.

På professionshøjskolerne uddanner vi både til det offentlige og til det private arbejdsmarked - bl.a. lærere, pædagoger, sygeplejersker, ingeniører, bygningskonstruktører, markedsføringsøkonomer og designere. Hos UCN er uddannelser, som primært er rettet mod det private erhvervsliv, gennem de seneste tre år gået fra at være det mindste fakultet til i dag at være det største. Hos VIA læser tæt på hver tredje af vores 17.000 studerende på en privatrettet uddannelse.

Med andre ord har vi masser af erfaring med at uddanne - også - til det private arbejdsmarked, og udviklingen fortsætter.

Den brede palet af uddannelser skaber masser af synergier. Et af de mange plusser er ekstra tværfaglighed, som er en væsentlig kompetence for de studerende at bære med ud i erhvervslivet efter endt uddannelse. Vi mener derfor, at en fusion vil skabe stor merværdi for erhvervsakademiernes uddannelser og aftagere.

Optimale løsninger i fællesskab
I et fælles debatindlæg fra rektorerne fra Københavns Erhvervsakademi, Erhvervsakademi Århus, Erhvervsakademi Sydvest og Erhvervsakademiet Lillebælt her på Altinget.dk 9. februar 2011 (se indlægget her) fremføres der tre argumenter for at bevare erhvervsakademierne som selvstændige.

Argument 1 fra de fire rektorer er, at "selvstændige erhvervsakademier med professionsbacheloruddannelser giver super kvalitative løsninger på erhvervslivets kompetenceudfordringer". Det vil vi ikke modsige, for vi har stor respekt for erhvervsakademiernes ekspertise.

Men vi mener, at løsningerne bliver endnu bedre, hvis erhvervsakademiernes nuværende professionsbacheloruddannelser kommer til at ligge under samme paraply som professionshøjskolernes professionsbacheloruddannelser. Så kan vi jo nemlig i fællesskab høste de mange frugter, der følger af at have både mange privatrettede og mange offentligt rettede uddannelser samlet i én uddannelsesinstitution.

Eksempelvis giver det masser af værdi, når sygeplejerskestuderende arbejder tværfagligt sammen med medstuderende, der læser til it- og maskiningeniører, om at udvikle nye teknologiske hjælpemidler til patienter og ældre. Tilsvarende er det enormt gavnligt, når bygningskonstruktør-studerende har pædagogstuderende "lige ved hånden" og samarbejder om projekter, hvor de hver især øser af deres viden - i dette tilfælde inden for byggeri og brugeradfærd.

På VIA og UCN gennemfører vi mange undervisningsforløb på tværs, og vi vil meget gerne have erhvervsakademiernes uddannelser med i vognen. Vores holdning er, at erhvervsakademierne intet har at miste ved at blive lagt sammen med professionshøjskolerne, men tværtimod får en ekstra værdi tilført til sine uddannelser og studerende.

Vi har brug for én samlet stærk uddannelsessektor, der har den nødvendige volumen til forskning, udvikling, formidling af viden, samspil med aftagerne, internationalt samarbejde og alt det øvrige, som uddannelser nødvendigvis skal bygge på.

Harald Mikkelsen & Niels Horsted
Professionshøjskolerektorer
Foto:

Kunderne i centrum
Argument 2 i debatindlægget fra de fire erhvervsakademiers rektorer er, at "der skal være fokus på kunderne - både de studerende og de virksomheder, der skal ansætte de studerende efter endt uddannelse - og at de vigtigste for kunderne er relevante uddannelser, praksisbasering i undervisningen og relevans for virksomhederne".

Vi er 100 procent enige. VIA og UCN har også fokus på at ruste de studerende med praksisrettede kompetencer, der imødekommer erhvervslivets behov - igen et bevis på, at vi matcher hinanden så godt, at en fusion bør ligge ligefor!

Da vi tilmed ønsker at tilgodese de studerendes studiemiljø, er der ikke tvivl om, at en sammenlægning vil være det optimale: Langt de fleste studerende foretrækker både af hensyn til fagligheden og det sociale at indgå i et bredt studiemiljø med andre unge. Dét honorerer vi på professionshøjskolerne, som er væsentligt større uddannelsesinstitutioner end erhvervsakademierne.

Foto:

Tæt samarbejde med erhvervslivet
Det tredje og sidste argument i debatindlægget fra de fire erhvervsakademiers rektorer er, at "erhvervsakademierne udbyder og udvikler uddannelserne i et symbiotisk forhold med erhvervslivet". Helt fint, for det gør vi også på VIA og UCN! Ligesom hos erhvervsakademierne har det hos os topprioritet at tilbyde højt kvalificerede uddannelser og uddannede til erhvervslivet - både det offentlige og det private.

Eksempelvis har vi i VIA og UCN mange repræsentanter fra erhvervslivet og arbejdsmarkedets organisationer siddende i bl.a. bestyrelse og uddannelsesudvalg. Ligeledes er virksomhedsbesøg, analyser, samarbejde om projekter og andre former for dialog med erhvervslivet en fast del af vores struktur. Altså vil erhvervsakademiernes tætte relationer med erhvervslivet kunne fortsætte uændret i professionshøjskoleregi.

Det bedste for uddannelsessektoren
Vi håber, at den politiske evaluering, der skal gennemføres af erhvervsakademierne i 2013, vil få øje på det match og alle de fordele, der vil være i en fusion mellem erhvervsakademierne og professionshøjskolerne - og altså at Folketinget fastholder den intention om en sammenlægning, som har været indskrevet i Lov om Professionshøjskoler gennem flere år, og som vi derfor har kalkuleret med på professionshøjskolerne.

I vores øjne vil en sammenlægning være til gavn for både de studerende og erhvervslivet - og for hele uddannelsessektoren. Det giver mening at samle alle mellemlange videregående uddannelser i en fælles, styrket ramme, sådan som det allerede er sket for langt de fleste professionsbacheloruddannelser.

Skal vi udvikle uddannelsessektoren visionært, skal vi væk fra at konkurrere indbyrdes (for offentlige midler), men i stedet fokusere kræfterne. Vi har brug for én samlet stærk uddannelsessektor, der har den nødvendige volumen til forskning, udvikling, formidling af viden, samspil med aftagerne, internationalt samarbejde og alt det øvrige, som uddannelser nødvendigvis skal bygge på. Diskussionen skal alene dreje sig om uddannelsernes bedste og deres kvalitet i forhold til samfundets behov - og ikke om andre hensyn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00