Debat

HK Ungdom og handelselever: Kære Pernille Rosenkrantz-Theil – du har glemt os

Mange faglærte har ikke kunne møde ind på deres elevpladser under nedlukning. De er tvunget til at være derhjemme, og det bliver man altså ikke særligt faglig dygtig af. Politikerne må handle nu og forlænge elevtiden, skriver Michelle Pedersen, Oliver Asmund Bornemann og Stine Barnhøj.

Elever har mistet flere måneder af deres læring under elevtiden, fordi de ikke har kunnet møde op på deres arbejdsplads. Derfor må politikerne må forlænge elevtiden for faglærte, skriver Michelle Pedersen,  Oliver Asmund Bornemann og Stine Barnhøj.
Elever har mistet flere måneder af deres læring under elevtiden, fordi de ikke har kunnet møde op på deres arbejdsplads. Derfor må politikerne må forlænge elevtiden for faglærte, skriver Michelle Pedersen,  Oliver Asmund Bornemann og Stine Barnhøj.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Gennem hele krisen har vi hørt på slogans og slagord: Genåbning nu, klogere gennem krisen og alt muligt andet. Klogere gennem krisen er et særligt pragteksempel: For der er ikke noget, vi hellere vil.

Men vi er bekymrede for, om vi på den anden side af den omfattende sundheds- og samfundskrise rent faktisk kommer til at stå med kloge faglærte. Faglærte med det nødvendige kendskab og de praktiske erfaringer med deres fag.

De mange nedlukninger har nemlig betydet, at mange ikke har kunne komme ud på elevpladserne. Eleverne har simpelthen ikke måtte møde ind på deres arbejdspladser. Og når man ikke kan møde ind på sin elevplads, kan man heller ikke møde kolleger, kunder eller sit fag.

Forlæng elevtiden
Der er derfor brug for, at eleverne får mulighed for at få forlænget deres elevtid. For det betyder noget at være på en elevplads og indgå i et praksisfællesskab på arbejdsmarkedet – og i øjeblikket føler vi os glemt. Vi føler os oversete. Vi savner simpelthen at blive hørt. 

Indlæggets afsendere
  • Michelle Pedersen, formand for HK Ungdom Danmark
  • Oliver Asmund Bornemann, formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever
  • Stine Barnhøj, butikselev

 

Vi føler os glemt, fordi man er rigtig gode til at snakke om højskoler, folkeskoler, grundskoler og de elever på ungdomsuddannelser, der kun går i skole. Vi har den største sympati med dem, og forstår godt disse elevers frustrationer. Vi kender dem også selv.

Vi er selv frustrerede over den tid, vi har mistet. Det er meget at miste flere måneder i en virksomhed ud af den samlede elevtid. Det er i mødet med kolleger, kunder og chefer, at vi får vores fag ind under huden. Vi lærer at tackle driftssituationer, at indgå i arbejdsfællesskabet, og vi lærer at sætte vores faglighed i spil.

Det har ikke været muligt at lære tilstrækkeligt
Elevtiden er præget af høje ambitioner, men nedlukning på nedlukning kan mærkes på motivationen. Forventningerne til elevtiden er høje, men rammerne for den har det sidste år været udfordret, og det har betydet, at det ikke har været muligt at præstere eller lære tilstrækkeligt.

Eleverne har mistet flere måneder i butikkerne, og specielt elever, der er i gang med deres sidste år, har mistet en stor procentdel af deres tid i butikkerne. Man bliver bare ikke særligt fagligt dygtig af at sidde derhjemme.

Michelle Pedersen med flere
Se faktaboks

Hvordan skal vi vise vores værd på arbejdspladser, vi ikke må møde ind på? Hvordan skal vi lære personligt salg og kundeflow, når vi ikke har nogen kunder at tale med? Hvordan skal vi lære at opstille butiksvinduer og lave udstillinger i butikken, når ingen kommer til at se det?

Vi kan godt lære den teoretiske del – men vi kan ikke lære os selv den praktiske del, når vi ikke kan møde ind. Der er stadig elever, der ikke kan møde ind på deres elevplads, fordi den eksempelvis ligger i et storcenter.

Eleverne har mistet flere måneder i butikkerne, og specielt elever, der er i gang med deres sidste år, har mistet en stor procentdel af deres tid i butikkerne. Man bliver bare ikke særligt fagligt dygtig af at sidde derhjemme.  

Politikerne må handle nu
Vi ønsker en fælles samtale om, hvordan vi kan understøtte elevernes læring, faglige udvikling og faglige stolthed: Hvordan skal vi blive stolte af at være gode tøj- eller boghandlere, når vi kun har været (eller stadig er) derhjemme?

Politikerne bør tage debatten med hinanden, og eksempelvis åbne op for, at elevtiden kan forlænges - hvis eleven og virksomheden ønsker det.

Danmark kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Derfor kan vi heller ikke leve med, at en hel årgang af faglærte er uden den samme faglige ekspertise som de øvrige. Der er simpelthen brug for politisk handling nu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Oliver Asmund Bornemann

Formand, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever
HHX (2019)

0:000:00