Debat

Iværksættere: Sund konkurrence mellem gymnasier sikrer kvalitet

DEBAT: Forhandlingerne om fordeling af elever på gymnasier må ikke føre til en central regulering, som sætter sund konkurrence og ledelsesrummet til at udvikle gymnasierne ud af kraft, skriver en række iværksættere, som har gået på Niels Brock.

Erhvervsgymnasierne har præcis som en virksomhed brug for frihed og sund konkurrence for at kunne udvikle sig optimalt, skriver en række iværksættere.<br>
Erhvervsgymnasierne har præcis som en virksomhed brug for frihed og sund konkurrence for at kunne udvikle sig optimalt, skriver en række iværksættere.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Ertmann og Mads Faurholt-Jørgensen med flere (se dokuboks)
Iværksættere og tidligere elever på Niels Brock Handelsgymnasium

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ønsker sammen med et flertal i folketinget at gøre op med elevernes frie valg af gymnasium. 

Det kan ske ved at oprette skoledistrikter, klynger, loft over antallet af klasser på de mest populære by-gymnasier og eventuelt en grænse for, hvor stor en andel af tosprogede elever, der må være på et gymnasium.

Det er selvfølgelig positivt, at vores politikere arbejder for at finde løsninger på aktuelle udfordringer i samfundet, men det er svært uhensigtsmæssigt, når løsningsforslagene risikerer at ødelægge grundlaget for langt de fleste gymnasiers succes. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Et grundlag som bygger på selveje, unge menneskers mulighed for frit valg og en god kvalitet, der sikres i kraft af sund konkurrence mellem gymnasierne.

Skoledistrikter er et uhørt værktøj
Vi er selv uddannet fra Niels Brock, har fulgt erhvervsgymnasiernes udvikling og kan se, hvor stor en betydning de rigtige rammer har, når det handler om at motivere unge mennesker. Også dem med en iværksætter i maven, som har lært at stave til faktura.

Modellen med klynger og skoledistrikter er et uhørt værktøj, der i vores verden vil svare til at få frataget ejerandelen i vores virksomheder, og at staten fremover skal bestemme, hvem vores kunder skal være.

Louise Ertmann og Mads Faurholt-Jørgensen med flere
Hhv. stifter af Letz Sushi og serieiværksætter

Niels Brock er et konkret eksempel på et erhvervsrettet gymnasium, som har brugt sin frihed og ledelsesrum til at skabe et ambitiøst og meget søgt gymnasium. 

For iværksættere som os, er det derfor svært at forstå, at man politisk overhovedet kan overveje en løsning, som vil ødelægge den gode udvikling de fleste gymnasier er inde i, og som vi i hvert fald kan se virker for erhvervsgymnasierne. 

Modellen med klynger og skoledistrikter er et for os at se uhørt værktøj, der i vores verden vil svare til at få frataget ejerandelen i vores virksomheder, og at staten fremover skal bestemme, hvem vores kunder skal være.

Læs også

Behov for frihed og konkurrence
Det vil aldrig gå for en virksomhed. 

Skoledistrikter og klynger er ikke alene et indgreb, der er ukendt i de fleste lande, vi sammenligner os med. Det er også et indgreb, som vil påvirke det dna om frihed og sund konkurrence, der bør være på et uddannelsessted. Og ikke mindst på et, der målrettet uddanner unge til dansk erhvervsliv.

Et ordsprog lyder: "If it ain't broke, don't fix it". Erhvervsgymnasierne har præcis som en virksomhed brug for frihed og sund konkurrence for at kunne udvikle sig optimalt. De har brug for at være nogens baby, nogens projekt.

Derfor skal vi værne om det vigtige selveje Bertel Haarder (V) indførte på gymnasierne i sin tid. Det virker og virker godt. Så pil ikke ved det.

Dokumentation

Indlægget er skrevet af: 

  • Louise Ertmann, stifter af Letz Sushi
  • Mads Faurholt-Jørgensen, serieiværksætter
  • Michael Birch Jacobsen, Stifter af Mond of Copenhagen
  • Nicklas Kany, stifter af MentorDanmark
  • Nicki Friis, stifter af NICQI
  • Stine Schulz, stifter af Learningbank

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00