Hos elever og rektorer skaber fordelingsaftale ro her og nu: ”Men vi skal være klar på at lave ændringer"

Med en ny justering af aftalen om fordeling af gymnasieelever får eleverne og rektorerne afklaring - for nu. For selvom der er forkellige holdninger til aftalens indhold, er der enighed om, at konsekvenserne skal følges tæt, og at man skal være klar til at justerere igen. 

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Mandagens aftale om en justering af den omdiskuterede aftale om fordeling af gymnasieelever har skabt ro blandt gymnasiernes aktører.

For selvom aftalen ændrer flere ting i den oprindelige aftale, er det ikke først og fremmest aftalens indhold, der er vigtigst. Det er selve dét, at der nu er afklaring, der fylder mest: 

Læs også

”For os har det været vigtigt, at vi fik en aftale nu,” siger formanden i Danske Gymnasier, Henrik Nevers.

Lodtrækningselementet har været en sten i skoen for os. At den er røget ud, mener vi, er en klar forbedring af aftalen.

Henrik Nevers
Formand, Danske Gymnasier

”Vi står med problemerne nu, så vi er simpelthen nødt til at have nogle værktøjer og nogle løsninger til at komme videre,” siger han. 

Hos gymnasieleverne er man tilfredse med den oprindelige aftale, og er glade for, at den nu cementeres efter flere ugers politisk uro: 

”Har aftalen så været perfekt? Nej, ikke nødvendigvis. Men det vigtigste var, at man lavede en løsning. Og derfor er det også fint, at man nu reviderer den,” siger Alma Tynell, der er forkvinde i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Lodtrækning er droppet

Justeringen betyder, at der nu ikke længere trækkes lod blandt de elever, der ikke har fået deres øverste prioriteter opfyldt i fordelingszonerne.  I stedet er dem med kortest transporttid til gymnasiet, der kommer først for - ligesom i resten af landet. 

Og det var netop dén del af den oprindelige aftale, eleverne og rektorerne havde det sværest med: 

Det justeres i fordelingsaftalen:
  • Er der flere ansøgere end pladser til en institution i de såkaldte fordelingszoner, er det nu transpottiden, der afgør, hvem der får pladsen, ligesom i resten af landet. I den oprindelige aftale var det lodtrækning, der afgjorde det.
  • Nu får eleverne max 45 minutters transporttid i stedet for 60 minutter, medmindre de selv har andre ønsker.
  • Hvis fordelingen ikke kan fordeles centralt, skal regionerne lægge mest vægt på transportid, når de skal finde et uddannelsessted til eleven.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside

”Lodtrækningselementet har været en sten i skoen for os. At den er røget ud, mener vi, er en klar forbedring af aftalen. Det betød jo kort sagt, at hvis man bor lige ved siden af gymnasiet og tabte lodtrækningen, kunne man ryge langt væk, og dem der boede langt væk kunne så vinde lodtrækningen," siger Henrik Nevers.

Også eleverne er glade for det nye transporttidskriterium: 

"Dem, der bor tættest på gymnasiet, har forrang, fordi det selvfølgelig skal være sådan, at man har kort rejsetid til sin skole, hvis det er det, man ønsker," siger Alma Tynell.

Aktører ikke færdige med at følge området tæt

Hos Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, der i denne sammenhæng repræsenterer HHX og HTX, er man langt fra ligeså begejstrede. Her frygter man, at fordelingsaftalen kan gå udover søgningen til de to erhvervsrettede uddannelsestilbud: 

Sådan påvirker justeringerne fordelingsaftalen

Herunder ses konsekvenserne af justeringen i forhold til den aftale, der blev vedtaget i 2021. Beregningerne er et skøn:

  • Andelen af elever i fordelingszonerne, der får en transporttid til et stx-gymnasium på over 20 minutter falder fra 3 ud af 10 til 2 ud af 10. 
  • Andelen af ansøgere på landsplan, der får deres 1. prioritet på stx opfyldt stiger fra 93 procent til 94 procent
  • Andelen af ansøgere i fordelingszonerne, der får deres 1. prioritet på stx stiger fra 84 procent til 85 procent. 
  • Antallet af institutioner med 30 procent eller flere med ikke-vestilig herkomst stiger med 1 fra 14 til 15.
  • Antallet af institutioner med 49 procent tller flere med ikke vestlig herkomst stiger med 2 fra 1 til 3.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside

"Vi er selvfølgelig glade for at der er landet en aftale, så vi ikke skal gå i uvished, men når det er sagt, så er det ikke en aftale, der er groet i vores have," siger Ole Heinager, som er formand i DEG - Lederne. 

For ham er det usikkert, hvad aftalen med de nye justeringer får af betydning:

"Vi har rigtigt svært ved at se konsekvenserne af, at man nu har ændret det fra lodtrækning til transporttidskriterium. Vi har ikke rigtigt set alle beregninger, og de beregninger, der ligger, er forbundet med meget stor usikkerhed," siger han.

"Vi kommer til at følge meget tæt, om der sker en skævvridning i forhold til søgningen," siger han. 

Vi kommer til at følge meget tæt, om der sker en skævvridning i forhold til søgningen.

Ole Heinager
Formand, Danske Erhvervsskoler og -gymnasier, Lederne

Heller ikke hos gymnasieeleverne- og rektorerne er der med denne aftale sat punktum for elevfordeling. For der er ingen, der med sikkerhed kan vide, hvordan det vil påvirke søgetallene:

"Man skal virkelig holde øje med, hvordan det virker ude i praksis, og det er jo en meget kompleks og teknisk aftale. Man skal være klar på at lave ændringer der, hvor det er nødvendigt," siger Henrik Nevers. 

Og det er også budskabet fra eleverne:

"Jeg håber, at politikerne bag aftalen vil blive ved med at se på, om der er noget man kunne have gjort bedre, når vi får søgetallene. Det følger vi tæt," siger Alma Tynell.

Flere gymnasier med stor andel ikke-vestlige elever

Aftalen betyder, at faldet i gymnasier med en stor andel elever af ikke-vestlig herkomst ikke bliver så stort end i den oprindelige aftale.  

Læs også

Sådan lyder Børne- og Undervisningsministeriets egen prognose. Det er tal, der ifølge ministeriet selv er et skøn.

Beregningerne viser, at justeringen vil betyde et fald i antallet af institutioner med mindst 30 procent med ikke-vestlig herkomst fra 17 til 15 institutioner. Inden justeringen var prognosen, at man ville havne på 14 institutioner. 

 

Kigger man på institutioner med mindst 40 procent med ikke-vestlig herkomst, ville der inden justeringen være én institution tilbage - nu vil der være tre, hvis ministeriets beregninger holder stik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alma Tynell

Fhv. forkvinde, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
student (Christianshavns Gymnasium)

Ole Heinager

Adm. direktør, Next Uddannelse København, afgående formand, DEG-L (Lederne i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier) (24/4-24)
cand.scient.pol.

Henrik Nevers

Rektor, Roskilde Gymnasium, fhv. formand for Danske Gymnasier,
cand.mag. i musikvidenskab og dansk, master i ledelse (MIG)

0:000:00