Debat

Lad os få en fælles EUX-model

DEBAT: Giv de unge en genkendelig og let forståelig EUX, som giver valgmuligheder efter samme skabelon på alle erhvervsuddannelser. Det er budskabet fra Peter Amstrup, formand for Danske Erhvervsskoler-Lederne.
En EUD-reform skal indeholde den samme EUX-model på alle tekniske uddannelser. Det er juleønsket til politikerne fra Peter Amstrup, som er formand for Danske Erhvervsskoler - Lederne.
En EUD-reform skal indeholde den samme EUX-model på alle tekniske uddannelser. Det er juleønsket til politikerne fra Peter Amstrup, som er formand for Danske Erhvervsskoler - Lederne. Foto: Pressefoto
Jesper Birch
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vores juleønske til politikerne er, at reformen kommer til at indeholde samme model for EUX på alle erhvervsuddannelser.

Peter Amstrup
Formand for Danske Erhvervsskoler - Lederne

Af Peter Amstrup
Formand for Danske Erhvervsskoler-Lederne  

Vi kommer desværre til at holde jul og nytår uden en EUD-reform, som foreløbig er udsat til januar.

Men i stedet for at begræde det vil vi fremsætte et juleønske til politikerne om, at reformen kommer til at indeholde samme model for EUX på alle erhvervsuddannelser.

Det er efter Danske Erhvervsskoler - Ledernes opfattelse afgørende for, at vi kan fortælle omverdenen, at erhvervsuddannelserne kan tilbyde noget nyt og attraktivt, som både giver de unge nye valgmuligheder, letter hverdagen for virksomhederne og kan give dem flere dygtige medarbejdere.

Undervisningsministeren har selv kaldt EUX den hemmelige ungdomsuddannelse, og det skyldes blandt andet, at hver uddannelse har sin EUX-struktur, som gør EUX svær at kommunikere.Skal det ændres radikalt, må vi have samme definition af EUX på alle erhvervsuddannelser.

Giv de unge valgmuligheder
Her foreslår vi så, at man vælger den model, som regeringen selv lægger op til på det merkantile område.

Det vil sige, at man også på de tekniske uddannelser får et grundforløb på et år (grundforløb 1+2), derefter et etårigt studiekompetenceforløb, hvorefter eleven står med både et grundforløb og en studiekompetence på hf-niveau og dermed kan vælge:

Skal jeg søge praktikplads eller gå i praktikcenter og dermed få en fuld erhvervsuddannelse ud over min studiekompetence, eller skal jeg fortsætte på en videregående uddannelse?

Netop valgmuligheder har afgørende betydning, når man er ung og ikke aner, hvor ens uddannelse skal bringe én hen.

Fordel for virksomhederne
For virksomhederne vil det være en stor fordel, at hovedforløbet er det samme, uanset om de tager EUD eller EUX-elever i praktik.

Det gør det nemmere, hvis de har elever af begge slags, og de skal heller ikke undvære EUX-eleverne til lange skoleophold, som nogle, måske især mindre, arbejdsgivere vil være kede af.

Og med en toårig teoretisk ballast vil flere EUX-elever føle sig særlig godt fagligt forberedt og dermed have overskud til at deltage i særlige talentforløb eller læse gymnasiale suppleringsfag parallelt med hovedforløbet.

At en fælles EUX-model også vil lette planlægningen af undervisningen på erhvervsskolerne og gøre det praktisk muligt at udbyde EUX-uddannelser på flere uddannelser og flere steder i landet bl.a. på grund af samlæsningsmuligheder, er kun en ekstra gevinst.

Tag politisk lederskab
Vi fornemmer en vis tilbageholdenhed over for at give de tekniske uddannelser den fælles EUX-model, og det er måske også forståeligt, at der opstår en vis usikkerhed over for at skulle ændre på tingene, når man knap er kommet i gang med EUX. På den anden side giver det jo mulighed for at starte på en frisk uden alt for meget arvegods i bagagen.

Så når de politiske forhandlinger om en EUD-reform genoptages efter nytår, opfordrer jeg politikerne til at tage politisk lederskab og skabe en fremtidssikret EUX-model for alle erhvervsuddannelser, som både er genkendelig, enkel og forståelig.

Det skylder vi de unge og fremtidens arbejdsmarked.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00