Opposition lover flere studiepladser trods rekordoptag

STUDIEPLADSER: Alle universiteter har i år et historisk højt optag - især på naturvidenskabelige og tekniske uddannelser. Alligevel kræver rød blok samt DI flere pladser fra 2012.
Foto: colourbox.com
Rasmus Nielsen

Trods rekordstort optag på universiteterne i år lover oppositionen endnu flere studiepladser, hvis magten skifter ved efterårsvalget. 

25.548 unge får i disse dage brev om, at de er optaget på en universitetsuddannelse. Det er en stigning på 11 procent i forhold til sidste år, og dermed slår antallet af optagne endnu engang rekorden.

Især Aalborg og Syddansk Universitet har oplevet en stor stigning på henholdsvis 31 procent og 24 procent.

"Vi ved, at der fremover er brug for mange højtuddannede. Derfor kan jeg som videnskabsminister kun være utrolig glad for de nye tal. Viden vil i stigende grad blive afgørende i fremtiden både for den enkelte og for samfundet, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) i en pressemeddelelse og føjer til:

Fakta

Andelen af drenge er steget. Drengene udgør nu 47 procent af det samlede optag mod 44 procent i 2009. Kvinderne er stadig overrepræsenteret på de sundhedsvidenskabelige og humanistiske uddannelser, mens drengene er flest på de tekniske. På de naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige områder er der en mere lige fordeling.

Antallet af ansøgere, som får afslag, falder i år. 7.733 1.-prioritetsansøgere - svarende til 21 procent - bliver ikke optaget på et studie. For to år siden var andelen over 25 procent.


Kilde: Videnskabsministeriet

"Årets optag giver håb om, at vi vil se et bedre match mellem, hvad de unge har lyst til, og hvad virksomhederne efterspørger. Det er godt for de unge, som derved får lettere ved at finde et arbejde og for virksomhederne, som får lettere adgang til kvalificerede medarbejdere," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Hendes ministerkollega, undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) fremhæver især den øgede søgning til merkantile uddannelser:

Årets optag giver håb om, at vi vil se et bedre match mellem, hvad de unge har lyst til, og hvad virksomhederne efterspørger.

Charlotte Sahl-Madsen
Videnskabsminister (K)

"Det er positivt, at vi fastholder tendensen, at flere og flere optages hvert år. Det er en forudsætning for bevarelsen af vores velfærdssamfund, at vores unge får en uddannelse. Jeg noterer mig derfor også, at optagelsen på de tekniske og økonomisk-merkantile uddannelser er steget. Det betyder, at de private arbejdsgivere i de kommende år kan se frem til eksempelvis flere diplomingeniører, energiteknologer og handelsøkonomer. Det er positivt, da det i de kommende år i høj grad er det private erhvervsliv, der skal trække os helt ud af krisen," siger Troels Lund Poulsen.

S-SF: 15.000 ekstra pladser
Socialdemokratiet jubler også over årets rekordstore optag. Men 18.000 afviste, heraf 7.700 på landets universiteter, er alt for mange. Socialdemokratiet er derfor klar med 15.000 nye studiepladser om året.

"De mange nyoptagne fortjener ros for at have søgt så bredt og fornuftigt. Det er i høj grad deres fortjeneste, at rekord mange nu optages i år. Det er ikke bare til fordel for ansøgerne selv, men for hele samfundet. Danmark har et stort behov for veluddannet arbejdskraft," siger Socialdemokraternes videnskabsordfører Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.

I Socialdemokraternes og SF's økonomiske plan Fair Løsning er der afsat to mia. kr. frem mod 2020 til at oprette nye studiepladser på både ungdomsuddannelser og de videregående uddannelser.

Dybt forargeligt
SF's universitetsordfører og uddannelsesordfører Jonas Dahl er dybt forarget over, at regeringen med videnskabsministeren og undervisningsministeren i spidsen "igen lader tusindvis af unge blive afvist på de videregående uddannelser."

Jonas Dahl mener, at Sahl-Madsen ikke har været sin opgave voksen, men tværtimod har givet de mange unge falske forhåbninger:

"I en situation, hvor vi ved, at Danmark kommer til at mangle veluddannede, kloge hoveder, er der én primær opgave for en videnskabsminister, og det er at sikre nok pladser på universiteterne til de mange unge uddannelsessøgende. Men Charlotte Sahl-Madsen har nu siddet på hænderne to år i streg, som om alt var godt, mens tusinder af unge afvises. Det er et enormt svigt af de unge."

SF lover også de 15.000 ekstra studiepladser, hvis partiet kommer til regeringsmagten:

"Vi har fundet finansiering til, at der oprettes 15.000 ekstra pladser på de videregående uddannelser. Det er en helt nødvendig investering for at få uddannet flere unge. Og problemet med pladsmangel forsvinder jo ikke af sig selv, men vil tværtimod vokse i de kommende år på grund af de større ungdomsårgange. Derfor er det så meget desto mere forstemmende, at regeringen bare skubber problemet foran sig i stedet for at gå i gang med at løse det", supplerer SF's uddannelsesordfører Nanna Westerby.

EL: Uforståelige afslag
"
I mange år har regeringen ført en aggressiv kampagne for at få unge hurtigt ind på og ud fra uddannelsesinstitutionerne. Derfor er det totalt uforståeligt, at man accepterer at over 7000 unge i år får afslag på at komme ind på en universitetsuddannelse med henvisning til at de fleste af disse  alligevel senere får en uddannelse," siger Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten, i sin pressemeddelelse i anledning af dagens optagelsestal.

"Hvis videnskabsministeren tog regeringens frygt for mangel på arbejdskraft alvorlig, ville hun sørge for, at der var udannelsespladser til alle unge, der ønsker at komme i gang med en uddannelse og har de nødvendige kvalifikationer til dette," fortsætter Per Clausen.

DI støtter røde løfter
I en usædvanlig alliance med regeringsalternativet støtter den magtfulde organisation DI, at der til næste år optages flere:

"Der er stadig alt for mange unge, der ikke får lov at starte på en uddannelse. Igen i år er der knap 8.000, der enten er blevet afvist eller afmeldt. Det er for mange specielt i betragtning af, at højtuddannede bliver en mangelvare i fremtiden. Derfor må ministeren og universiteterne tage ansvar og få oprettet flere pladser til næste år," siger Mads Eriksen, uddannelsespolitisk konsulent i DI og føjer til:

"Regeringen har en målsætning om, at halvdelen af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse. Men DIs analyser viser, at der bliver behov for endnu flere med en universitetsuddannelse. Derfor må vi have en ny målsætning om at få flere ind på de videregående uddannelser," siger altså DIs Mads Eriksen.

I løbet af de næste fem år vil der være 30.000 flere unge i alderen 19-23 år. DIs analyse 'Fremtiden kalder' viser, at der i 2030 vil mangle op mod 30.000 højtuddannede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00