Skarp kritik af regeringens fritidsplaner

FRITIDSTILBUD: BUPL frygter, at regeringens planer om at ændre reglerne for fritidstilbud vil medføre højere forældrebetaling og mindre forældreindflydelse. Samtidig er oppositionen forundret over regeringens fremgangsmåde, men ikke afvisende over for at finde en fælles løsning.
Foto: colourbox.com
Regeringens bebudede ændring af reglerne for fritidstilbud vil medføre en række negative konsekvenser, lyder det fra BUPL-formand Henning Pedersen, som peger på, at forældrene vil få mindre indflydelse. Samtidig forudsiger han, at forældrebetalingen vil stige, fordi der ikke længere vil være et loft over betalingen.

Det fremgår af den netop indgåede aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2012, at reglerne for fritidstilbud skal forenkles. Det vil betyde, at alle fritidstilbud for skolebørn skal omfattes af folkeskoleloven og ungdomsskoleloven og ikke af dagtilbudsloven, som det er tilfældet for landets fritidshjem, og det falder ikke i god jord hos fagforeningen BUPL.

"Vi er ikke begejstrede for aftalen, fordi den virkelig vil indskrænke kommunernes mulighed for selv at tilrettelægge institutionstilbudene. Jeg er ikke sikker på, man egentlig er klar over, hvilke konsekvenser en lovændring vil få," siger Henning Pedersen.

Store fordele
Men ved et samråd i tirsdags fastslog undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V), at aftalen er indgået for at varetage børnenes interesser og for at forenkle reglerne.

"Aftalen skal sikre en bedre sammenhæng mellem skole og fritidstilbud, så læringen på tværs af skole og fritidstilbud bliver styrket, samtidig med at børnene får en tryg skolestart," udtalte han.

Vi er ikke begejstrede for aftalen, fordi den virkelig vil indskrænke kommunernes mulighed for selv at tilrettelægge institutionstilbudene.

Henning Pedersen
Formand for BUPL

Aftalen bliver også modtaget med en vis portion skepsis hos oppositionen, som frygter, at en lovændring vil forringe fritidstilbudene. Samtidig kritiserer de regeringen for at indgå en aftale med KL, inden man har diskuteret det i forligskredsen og med andre relevante parter.

"Regeringen har brudt alle de regler, vi plejer at følge, når vi skal lave lovgivning. De har indgået en aftale med KL, hvor der direkte står, at der skal laves ny lovgivning, uden de har konsulteret de forskellige parter, og det synes jeg er tosset," fastslår Kim Mortensen (S)

Politisk enighed
Kim Mortensen er dog ikke afvisende over for den mulighed, at de to partier kan nå til enighed om et forslag på området.

"Hvis vi kan lave en mere helhedsorienteret ungeindsats ved at lave en mere forenklet lovgivning, så vil vi gerne være med til at kigge på det, men vi vil ikke være med, hvis forslaget er med til at gøre fritidstilbudene dårligere, end de er i dag," siger han.

Dokumentation

Det står der i økonomiaftalen om fritidstilbud:

Reglerne for fritidstilbud for skolebørn forenkles, så rammerne for et tæt samarbejde mellem pædagoger og lærere styrkes. Det styrker helheden i børnenes hverdag, og giver samtidig kommunerne mulighed for en mere effektiv brug af blandt andet leder- og medarbejderressourcer. Reglerne for de yngste børn i skolealderen samles i folkeskoleloven, mens reglerne for de større børn og unge overordnet samles i ungdoms- og folkeskoleloven. Dagtilbudsloven omfatter fremover alene børn indtil skolestart.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Pedersen

Fhv. formand, BUPL
pædagog (Seminariet for Fritidspædagoger, Vanløse 1974)

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00