Tesfaye efterlyser pædagogisk oprør: "Vi har brug for, at I ranker ryggen"

"Jeg kunne godt tænke mig et pædagogisk oprør i det her land," sagde Mattias Tesfaye i panelet til konference om mistrivsel. Børne- og undervisningsministeren havde ikke nyt om den trivselskommission, som regeringen har aftalt at nedsætte.

Mattias Tesfaye ønsker en trivselskommission, der inviterer til debat, sagde han på en konference på DPU, Aarhus Universitet, mandag.
Mattias Tesfaye ønsker en trivselskommission, der inviterer til debat, sagde han på en konference på DPU, Aarhus Universitet, mandag.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Mange taler om alt dét, der er galt i børn og unges liv, men vi kan også se på alt dét, der lykkes. 

Det sagde børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) mandag, da han gæstede konferencen 'Trivsel og mistrivsel blandt børn og unge' på DPU, Aarhus Universitet.

"Vi skal vende børn og unges blik lidt ud fra dem selv, væk fra egen navle og Instagram," sagde han og advarede mod "psykologisering" i debatten om børn og unges trivsel.

”Der er brug for mindre psykologisering og mere pædagogik.”

Vi skal vende børn og unges blik lidt ud fra dem selv, væk fra egen navle og Instagram.

Ministeren knyttede debatten til den Uddannelsesparathedsvurdering, som regeringen ønsker at skrotte som adgangsvej til en ungdomsuddannelse.

"Vi skal vurdere børn på deres handlinger. Ikke på hvem de er. Derfor vil vi af med Uddannelsesparathedsvurderingen," sagde han.

Efter Altingets oplysninger skal folkeskoleforligskredsen drøfte en afskaffelse af Uddannelsesparathedsvurderingen efter påske.

Rank ryggen

Mattias Tesfaye pegede på, at unge, der har fritidsjob, går til organiseret idræt eller går i fritidsklub, trives bedre.

"Vi mennesker er ikke ensomme oaser, vi er flokdyr og har brug for at indgå i fællesskaber," sagde han.

"Mange unge har det hårdt, men det har de sgu altid haft. Vi driver ind og ud af trivsel. Det afgørende er, at vi har nogle fællesskaber," sagde han.

Ministeren efterspurgte et pædagogisk oprør:

"Politik kan meget, men det kan ikke alt. Jeg kunne godt tænke mig et pædagogisk oprør i det her land. Vi har brug for, at I ranker ryggen, skubber djøficering og psykologisering lidt tilbage, melder jer ind i trivselsdebatten og får pædagogikken frem."

Jeg vil gerne have en kommission, som ikke burer sig inde.

Medarrangør af konferencen, professor Lars Qvortrup, spurgte til den trivselskommission, som regeringen ifølge regeringsgrundlaget vil nedsætte.

Mattias Tesfaye havde dog ingen nyheder med om hverken kommissorium eller medlemmer.

Til gengæld advarede han mod at sætte sin lid til en kommission, når det kommer til børn og unges trivsel:

"Jeg tror, vi skal passe på med at nedsætte en kommission, og så sidder vi med hænderne i skødet og venter på, at de kommer op med en løsning på et problem, som hele den vestlige verden står i," sagde han og tilføjede:

"Jeg vil gerne have en kommission, som ikke burer sig inde, men som initierer en diskussion, som vi alle sammen kan tage del i."

I regeringsgrundlaget 'Ansvar for Danmark' skriver regeringen, at en kommission for det gode børne- og ungdomsliv skal "foreslå anbefalinger til, hvordan mistrivsel og sårbarhed kan forebygges og afhjælpes, samt hvordan robusthed og myndiggørelse styrkes. Kommissionen
skal også se på indflydelsen fra sociale medier og andre større samfundstendenser."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00