Efter udflytning: Bredt flertal åbner for at udleje statens tomme kontorer som studieboliger

TOMGANG: Tomme lokaler i hovedstaden koster staten over 60 millioner kroner om året, efter at mange statsjob er flyttet ud af København, viser ny opgørelse. Lej lokalerne billigt ud til studerende, foreslår DF, som møder bred opbakning.

Statens ordning med udlejning af lokaler er "smidig og økonomisk", siger minister Ole Birk Olesen (LA), selv om staten mister millioner i tabte indtægter for tomme lokaler. DF vil leje lokalerne ud til studerende, og det er V, K, LA og S positive over for.
Statens ordning med udlejning af lokaler er "smidig og økonomisk", siger minister Ole Birk Olesen (LA), selv om staten mister millioner i tabte indtægter for tomme lokaler. DF vil leje lokalerne ud til studerende, og det er V, K, LA og S positive over for.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Bag de gule mursten i bygningen i Strandgade nummer 29 på Christianshavn holdt Miljøstyrelsen til indtil for nylig. Nu er den flyttet til Odense, og godt 8.000 kvadratmeter står tomme tilbage. Det er statens lokaler, og de kunne formentlig være lejet ud til omkring ni millioner kroner om året.  

I alt står mere end 57.000 kvadratmeter københavnerkontorer ubrugte hen på statens regning. Det viser en oversigt, som Altinget har fået fra Bygningsstyrelsen. 

En stor del af lokalerne er blevet tomme, fordi medarbejderne er flyttet ud af byen som del af regeringens flytning af statslige arbejdspladser til andre dele af landet.

Det har transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) netop oplyst i et svar til Folketinget.

Det kunne der godt være noget musik i, hvis man kan finde en praktisk håndtering af sagen.

Villum Christensen (LA)
Boligordfører

Dermed mister staten i øjeblikket godt 60 millioner kroner om året, fordi den går glip af lejeindtægter for tomme lokaler alene i hovedstaden, viser oversigten fra Bygningsstyrelsen. For halvandet år siden – da kun den første runde af regeringens udflytningsplan Bedre Balance var sat i gang – spildte staten væsentligt færre penge på tomgangen i København, nemlig knap 18 millioner kroner om året.

Brug dem som midlertidige boliger
Spørger man bygnings- og boligordføreren fra regeringens støtteparti, er det "fuldstændig vanvittigt", at der står så mange dyre kvadratmeter tomme til ingen verdens nytte.

Så må folk til gengæld leve med de ulemper, der kan være, for eksempel huller i væggen eller store glasfacader, men det er en del af oplevelsen ved at bo i en erhvervsejendom.

Merete Dea Larsen (DF)
Bolig- og bygningsordfører om statens tomme lokaler

Og Merete Dea Larsen (DF) har et konkret forslag til, hvordan man løser problemet:

"Lad os da indrette dem til midlertidige boliger, indtil man finder ud af, hvad der skal stilles op med dem," siger hun.

DF'eren foreslår en model, hvor staten hyrer et privat firma til at stå for selve udlejningen. På den måde sparer staten udgifterne til drift af bygningen, og man kan eventuelt opkræve en vis husleje til staten på de mest attraktive adresser.

Dokumentation

Her er statens tomme lokaler

På den såkaldte tomgangsliste fra Bygningsstyrelsen kan du se, på hvilke adresser staten råder over tomme lokaler eller bygninger. Det fremgår også, hvor mange kvadratmeter der er ledige, og hvilken pris de kunne lejes ud til ifølge budgettet.

Se hele hele tomgangslisten for 2018.

Kilde: Bygningsstyrelsen


0:000:00