Care fra klimatopmødet i New York: Vi har aldrig været på rette kurs mod Parisaftalen
Den nuværende klima-kurs skyder forbi Parisaftalens mål. Så nu bliver topmødet i Dubai afgørende for planetens fremtid, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen
Rasmus Stuhr Jakobsen
Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt FokusKlimaforandringerne accelererer, og brugen af fossile brændstoffer stiger på et tidspunkt, hvor vores mål bør være det stik modsatte.
Støtten til fossilindustri slog en ny rekord i 2022, hvor industrien ifølge FN modtog mere end syv billioner dollars i subsidier, hvilket i ekstrem grad skævvrider markedet og fastholder forbrugernes og investorernes negative tilskyndelser.
Efter at have deltaget i FN’s klimatopmøde i New York i onsdags, står det klart, at vi er langt fra en simpel kurskorrektion: I virkeligheden har vi aldrig været på rette kurs – der skal lægges en helt ny kurs.
Det årlige klimatopmøde nærmer sig og bliver helt afgørende for, om verden lykkes med at følge Parisaftalen og begrænse klodens opvarmning til halvanden grad
Rasmus Stuhr Jakobsen
Generalsekretær, Care Danmark
Den gode nyhed er, at vi ved alt, hvad vi skal vide for at kunne handle. Vi har aldrig før haft så klar en forståelse af, hvad der skal gøres, hvem der skal gøre hvad, og hvornår det skal ske.
Vores viden skal hjælpe os på rette kurs
Vi ved, at det er G20-landene og de store virksomheder, der skal reducere deres emissioner. Vi har de rene, grønne teknologiske energiløsninger på plads med sol og vind, der bliver stadig billigere. Der er masser af likviditet, og vi har en klar tidsramme under Parisaftalen, som sigter mod at holde den globale opvarmning under halvanden grad.
Vi har også en masse transitionsplaner for den grønne omstilling. Så mange at cirka 80 procent af de globale udledninger, ifølge FN, er bundet i enten lande- eller virksomhedsplaner for, hvordan CO2-udledninger over årrækker skal reduceres. Her er der over de seneste år sket en voldsom vækst.
Men desværre går det ikke i den rigtige retning hurtigt nok.
Mange af transitionsplanerne er alene tomme løfter og greenwashing, og der findes ikke et globalt rammeværk, der kan holde hverken stater eller virksomheder ansvarlige for deres løfter.
De økonomiske tilskyndelser skævvrider markeder til fordel for fossile brændsler, og der bliver hvert år fortsat investeret enorme summer i udvinding af olie.
Alt imens taler klimaforskere med stadig større vægt og tydelighed om de scenarier, der venter, hvis vi ikke sætter en ny kurs nu. Vi ser stadig større tab og skader som følge af den globale opvarmning. Senest i Libyen, hvor der udspiller sig en menneskelig tragedie grundet enorme oversvømmelser. Generelt er skaderne fra ekstreme vejrfænomener værre end forventet.
Dele af verden vil blive ubeboelig i takt med at varmen tager til, hvilket igen vil tvinge millioner af mennesker på flugt.
Nye ambitiøse mål frem mod 2030
Det årlige klimatopmøde nærmer sig og bliver helt afgørende for, om verden lykkes med at følge Parisaftalen og begrænse klodens opvarmning til halvanden grad.
Hvis vi ikke leverer ambitiøse planer i 2025, vil Parisaftalen ganske enkelt ikke blive indfriet
Rasmus Stuhr Jakobsen
Generalsekretær, Care Danmark
Klimatopmødet COP28 i december har altoverskyggende den opgave at levere det, der kaldes et global stocktake. Altså en samlet opgørelse over, hvor langt vi kommer med den globale CO2-reduktion, hvis vi lægger alle verdens landes transitionsplaner sammen. Lige nu vil vi ramme et sted mellem 2,4 og 2,7 grader.
Herfra skal der så frem mod COP30 i Brasilien laves nye og mere ambitiøse planer, der holder os indenfor halvanden grad – hvilket som minimum kræver en global årlig CO2-reduktion på godt seks procent. Hvis vi ikke leverer ambitiøse planer i 2025, vil Parisaftalen ganske enkelt ikke blive indfriet.
COP28 bliver derfor afgørende for vores planet og dens fremtid. Vores handlinger og beslutninger vil forme vores fremtid og bestemme, om vi kan redde vores verden fra de mest katastrofale konsekvenser af klimaforandringerne.
Tiden er utvivlsomt til at handle er nu, og vi må alle presse på for en grønnere og mere bæredygtig fremtid.