Debat

DI: FNs indkøbspolitik er hverken grøn eller klimavenlig nok

FN har med sin betydelige indkøbskraft et unikt ansvar for at lede den grønne omstilling. Derfor er det helt imod FN's egne grønne ambitioner, at de ikke har klima- og miljøhensyn i deres indkøbspolitik, skriver Marie Gad.

Bæredygtighed bør være en integreret del af FN's indkøbsregler og -praksis, skriver Marie Gad.
Bæredygtighed bør være en integreret del af FN's indkøbsregler og -praksis, skriver Marie Gad.Foto: Ted Shaffrey/AP/Ritzau Scanpix
Marie Gad
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

FN er på verdensplan en kæmpe indkøber af alt fra kontorprodukter til telte, medicin, mad og logistikløsninger. Men i en tid, hvor klimaforandringerne accelererer, er FN's fokus på grønt og klimavenligt indkøb ikke stærkt nok – for i FN er det stadig prisen, der vejer tungest, når der handles.

Ifølge FN's guidende principper for indkøbere er det "best value for money, fairness, integrety and transparency, effective international competition and the interest of the UN", der er de vejledende parametre.

Læs også

Det er helt imod FN's egne grønne værdier og ambitioner. Og FN har med sin betydelige indkøbskraft et unikt ansvar for at lede den grønne omstilling.

Specifikke mål og rammer

Spørger man flere af de danske virksomheder, der hvert år leverer for millioner til forskellige FN-organisationer, sker det kun en sjælden gang, at bæredygtighedskriterier vægter i evalueringen. Og når de gør, er det en meget begrænset vægtning.

Det er essentielt, at FN etablerer en klar retning for, hvordan deres fremtidige indkøb kan bidrage til en mere bæredygtig og cirkulær verden.

Marie Gad
Underdirektør, DI

Ser man på de udbudsmeddelelser, som FN's organisationer har ude på et givent tidspunkt, afspejler de fokus på pris. Ikke 'total costs of operation', men her-og-nu-pris.

Så det er ikke nok, at FN har nogle standarddokumenter, der opfordrer virksomheder til at arbejde med bæredygtighed og ansvarlighed. I stedet bør bæredygtighed være en integreret del af FN's indkøbsregler og -praksis.

Derfor er det essentielt, at FN etablerer en klar retning for, hvordan deres fremtidige indkøb kan bidrage til en mere bæredygtig og cirkulær verden.

DI anbefaler, at FN hurtigt fastsætter specifikke mål og rammer, der kan guide og støtte op om mere bæredygtige indkøb. En prioriteret indsats og en acceleration af overgangen til grønne indkøb er afgørende.

Tre pejlemærker

DI foreslår tre konkrete pejlemærker for FN's indkøbspolitik.

Først og fremmest bør det slet ikke være muligt at foretage indkøb i FN uden at inddrage klima- og miljømæssige hensyn. 100 procent grønne indkøb.

FN bør i deres indkøb tage afsæt i de værdier, organisationen står for – og 'gøre de blå hjelme grønne'.

Marie Gad
Underdirektør, DI

Og for at sætte hurtigt skred i udviklingen bør de største FN-organisationer gå forrest, fastsætte ambitiøse mål for reduktioner både i forhold til klima og natur samt dokumentere deres indsats for den grønne omstilling.

Som en af de store donorer til FN-systemet bør Danmark stille krav om, at organisationer som Unicef og Unops, der i øvrigt begge har store indkøbsorganisationer i Danmark, køber grønnere og mere bæredygtigt ind. Den politiske handling – også fra dansk side – skal være tydelig.

Endeligt skal FN årligt som minimum udpege tre områder for deres indkøb, hvor der sættes helt særligt fokus på innovation og de nyeste grønne løsninger.

Bæredygtighed i produkter og værdikæder bør generelt være et konkurrenceparameter på lige fod med pris i FN-organisationernes udbud. FN bør i deres indkøb tage afsæt i de værdier, organisationen står for – og 'gøre de blå hjelme grønne'.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

0:000:00