Debat

Ngo’er i fælles opråb: Husk verdens børn og unge, når klima-millionerne skal fordeles

Det er børn og unge, der rammes først og hårdest af klimakatastrofer. Derfor bør COP28-klimafonden for tab og skader tilgodese verdens børn og unge, skriver Dorthe Petersen, Johanne Schmidt-Nielsen, Mads Klæstrup Kristensen og Susanne Dahl.

I løbet af de næste 30 år forventes alene oversvømmelser af floder at fordrive 96 millioner børn fra deres hjem, skriver Susanne Dahl, Johanne Schmidt-Nielsen m.fl. Fotoet er fra Pakistan sidste år, hvor hundredetusinde mennesker blev fordrevet på grund af oversvømmelser.
I løbet af de næste 30 år forventes alene oversvømmelser af floder at fordrive 96 millioner børn fra deres hjem, skriver Susanne Dahl, Johanne Schmidt-Nielsen m.fl. Fotoet er fra Pakistan sidste år, hvor hundredetusinde mennesker blev fordrevet på grund af oversvømmelser.Foto: Fareed Khan/AP/Ritzau Scanpix
Dorthe Petersen
Johanne Schmidt-Nielsen
Mads Klæstrup Kristensen
Susanne Dahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er ikke for meget at sige, at klodens fremtid er på spil ved årets COP28.

Resultaterne af de igangværende diskussioner og aftaler om klimaet er afgørende for, hvordan vores  og især vores børns og børnebørns  liv vil forme sig i fremtiden.

Mange aktører står i kø for at vride og dreje diskussionerne i den retning, der tilgodeser deres interesser bedst. Men fælles for alle dem, der sidder på de magtfulde pladser, er, at de tilhører den voksne generation.

Læs også

Vi ved imidlertid fra vores arbejde med verdens børn og unge, at de, der bliver ramt først og hårdest af klimakrisen og vejrrelaterede katastrofer, er børn og unge. Hvor klimakatastrofer rammer, er det ikke længere muligt at give børn og unge den uddannelse, tryghed, lægehjælp og mad, som de blandt andet har ret til ifølge FN's Børnekonvention. 

En børnerettighedskrise

Klimaforandringer er en stor barriere for børns og unges uddannelse, selvom uddannelse er helt afgørende for, at børn og unge senere kan blive selvforsørgende og bidrage positivt til samfundet og den grønne omstilling.

For os er der derfor ingen tvivl: Klimakrisen er en børnerettighedskrise.

Susanne Dahl, Johanne Schmidt-Nielsen m.fl.
Unicef, Red Barnet m.fl.

FN's globale fond for uddannelse i kriser, Education Cannot Wait, vurderer, at 62 millioner børn og unge i 27 lande siden 2020 har mistet adgangen til uddannelse på grund af klimaforandringer.

For os er der derfor ingen tvivl: Klimakrisen er en børnerettighedskrise.

Ifølge en rapport fra oktober 2023 påviser Unicef, at vejrrelaterede katastrofer de seneste seks år har drevet 43 millioner børn på flugt internt i 44 lande. I løbet af de næste 30 år forventes alene oversvømmelser af floder at fordrive 96 millioner børn fra deres hjem.

Mange steder som i Tuvalu i Stillehavet kæmper befolkningen for at holde havet fra at sluge deres lavtliggende ørige, og i mange lande på Afrikas Horn har det i årevis været tæt på umuligt at dyrke noget på grund af tørke.

Klimafond for tab og skader

De mange millioner børn og unge, der allerede er ramt af klimakrisens konsekvenser, skal have bygget deres fremtid op på ny.

Derfor var det positivt, at COP28 startede med at lande en aftale om en klimafond for tab og skader, som skal hjælpe de fattigere og mere sårbare lande med alle de tab og skader, som klimaforandringerne og de mange ekstreme klimakatastrofer har medført.

Læs også

Nu venter det vigtige arbejde med at få fyldt fonden med penge fra de CO2-udledende lande, for en fond med håndører på kistebunden batter ikke – og behovet er eksorbitant stort.

Lige nu er behovet 500 milliarder dollars om året til udviklingslandene. Fra 2030 vil behovet fordobles og være steget til 1000 milliarder dollars – om året.

Disse penge skal vel at mærke være nye, da vi ikke kan udhule udviklingsbistanden. Det vil sige penge, der er tilføjet og ikke blot er omdirigeret fra andre tidligere planlagte udviklingsindsatser. Danmark har givet et markant bidrag til fonden for tab og skader, men pengene tages desværre fra udviklingsbistanden.

Tilgodese verdens børn

Og endelig mangler der stadig at blive taget hul på de vigtige diskussioner om, hvem der skal tilgodeses, når pengene fra tab og skade fonden skal fordeles.

En sund og bæredygtig klode hænger uløseligt sammen med en sund og bæredygtig fremtidig generation.

Susanne Dahl, Johanne Schmidt-Nielsen m.fl.
Unicef, Red Barnet m.fl.

For os er der ingen tvivl om hvilke principper, der skal navigeres efter:

Tab og Skade-fonden bør adressere den negative påvirkning af tab og skade på den nuværende og fremtidige generation af børn og unge ved at engagere dem i processen og sørge for, at midlerne netop kommer børn og unge til gode.

Det skal gøres ved inkorporere børns rettigheder som guidende princip og sikre investeringer i genopbygning af kritiske serviceydelser til børn og unge som eksempelvis uddannelse, sundhed, ernæring og beskyttelse.

Husk dette, når I arbejder videre på COP28. En sund og bæredygtig klode hænger uløseligt sammen med en sund og bæredygtig fremtidig generation. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Dahl

Generalsekretær, Unicef
Master of Leadership & Innovation (Aarhus Uni. 2014)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Mads Klæstrup Kristensen

Direktør, SOS Børnebyerne
ba.scient.pol. (Roskilde Uni.), cand.comm. (Roskilde Uni.)

0:000:00