Fra plantemad til CO2-lagring: Se de første verdensmålsvurderinger af nye lovforslag

Fagministerierne har i Folketingsåret 2022-2023 vurderet 5 ud af 13 lovforslag for mulig indvirken på FN's verdensmål. Ingen af dem negativt. Se alle lovforslagene her.

Klimaministeriet med Lars Aagaard (til venstre) i spidsen er et af de ministerier, som har verdensmålsvurderet lovforslag. Til gengæld har Beskæftigelsesministeriet med Ane Halsboe (i midten) i spidsen ikke skønnet det relevant for regeringens forslag om store bededag. 
Klimaministeriet med Lars Aagaard (til venstre) i spidsen er et af de ministerier, som har verdensmålsvurderet lovforslag. Til gengæld har Beskæftigelsesministeriet med Ane Halsboe (i midten) i spidsen ikke skønnet det relevant for regeringens forslag om store bededag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Alle lovforslag skal verdensmålsscreenes.

Den regel gælder øjensynligt stadig, selvom det i skrivende stund er uklart, om SVM-regeringen fortsætter den verdensmålsstrategi, Mette Frederiksens etpartiregering lancerede i sommeren 2021.

Således er fem af i alt 13 lovforslag i det nuværende folketingsår blevet vurderet for mulige konsekvenser for FN's verdensmål.

Alle ministerier skal – når det skønnes relevant i en såkaldt screening – vurdere lovforslag for mulige konsekvenser for verdensmålene. Efter en forsøgsordning blev reglen udvidet til at gælde alle lovforslag som en del af S-regeringens verdensmålsstrategi.

Ingen negative konsekvenser

Senest har regeringen vurderet, at fødevareminister Jacob Jensens (V) forslag om at etablere Fonden for Plantebaserede Fødevarer vil bidrage positivt til verdensmål 13 om klimaet og i øvrigt bidrage til verdensmål 2 om at stoppe sult, mål 9 om at støtte innovation og mål 15 om livet på landet.

Ligesom de fire øvrige lovforslag, der er blevet vurderet, påpeger Fødevareministeriet ingen mulige negative konsekvenser ved lovforslagene.

I forrige folketingsår blev kun fem af regeringens i alt 200 lovforslag vurderet til at have mulige negative konsekvenser for verdensmålene. Det fik eksperter såvel som politikere til at kritisere S-regeringen for at male et glansbillede af sin politik.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har sagt, at han forventer, at ministerierne bliver bedre til at opfange negative konsekvenser.

Du kan se alle 13 lovforslag her.

 

 

I Folketingsåret 2021-2022 – det første, hvor kravet om verdensmålsscreeninger gjaldt alle lovforslag – blev knap en tredjedel konsekvensvurderet. Du kan se dem alle her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024