Rigsrevisionen: Danmarks Statistik har forbedret overblik over verdensmål

Med en trafiklysmodel har Danmarks Statistik gjort det nemmere at se, hvordan det går med verdensmålene i Danmark. Derfor lukker Rigsrevisionen nu den undersøgelse, som tidligere havde kritiseret Danmarks Statistiks formidling.

Verdensmålsgraffiti på Fyn.
Verdensmålsgraffiti på Fyn.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Rasmus Raun Westh

Det går måske ikke hamrende godt med verdensmålene i Danmark, men det er til gengæld blevet nemmere at finde ud af, hvordan det går.

Således har Danmarks Statistik forbedret sin formidling af verdensmålene i en sådan grad, at Rigsrevisionen nu er tilfreds.

Rigsrevisionen kritiserede i en beretning i efteråret 2020 Danmarks Statistiks formidling af verdensmålene, som ifølge Rigsrevisionen ikke var "tilstrækkeligt egnet til at orientere om fremdriften mod opfyldelse af verdensmålene i Danmark".

Selvom de nødvendige data var tilgængelige på Danmarks Statistiks hjemmeside dengang, skulle man ifølge Rigsrevisionen selv sætte sig ned og analysere verdensmålenes mange delmål og indikatorer, hvis man eksempelvis ville finde ud af, hvordan det gik med mål 13 om klimaindsats. Der manglede derfor en "formidling, der hjælper offentligheden på vej," skrev Rigsrevisionen.

Sidenhen har Danmarks Statistik sadlet om og indført en såkaldt trafiklysmodel, der ved hjælp af lagkagediagrammer både giver overblik over, hvordan det går hver enkelt af de 17 verdensmål og med summen af alle verdensmål.

Sidstnævnte kan du se et eksempel på her:

 

Du kan tjekke de 17 mål og klikke dig videre ind på delmålene på Danmarks Statistiks hjemmeside.

Begrænsninger

Trods forbedringerne er der stadig en række begrænsinger ved metoden, hvilket Danmarks Statistik også selv har påpeget over for Rigsrevisionen.

Det gælder blandt andet:

  • Lagkagediagrammerne viser kun udviklingen, og ikke om målet kan nås i 2030.
  • Der vil altid være tale om en aggregering, altså en sammenlægning af data. Der kan eksempelvis være delmål, hvor de underliggende indikatorer peger i forskellige retninger. I de tilfælde er delmålet farvekodet ud fra det samlede billede. Derfor kan man med fordel stadig dykke ned i de enkelte delmål og indikatorer på Danmarks Statistiks hjemmeside.

Du kan læse hele notatet her.

Lukker sagen

På baggrund af det forbedrede overblik fra Danmarks Statistik anbefaler Rigsrevisionen, at sagen bliver lukket.

"Danmarks Statistik har implementeret et nyt koncept for at forbedre overblikket over Danmarks fremdrift i verdensmålene. Rigsrevisionen vurderer på den baggrund, at sagen kan afsluttes," lyder det i notatet.

Den indstilling har Statsrevisorene ikke haft nogen bemærkninger til på deres seneste møde, mandag 9. november, og derfor bliver sagen nu lukket, oplyser Statsrevisorernes Sekretariat til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00