Internationale ngo’er: Dansk Libyen-afsløring bør få andre lande ud af busken om mulige civile drab

Altingets afsløring af op mod 14 civile drab bør få andre lande til at stå frem om deres eventuelle roller i angreb med civile ofre. Sådan lyder reaktionen på i Libyen-sagen fra flere internationale ngo'er.

12 civile blev dræbt i luftangrebet på Hamedi-familiens ejendom i byen Surman. Danmark og et fortsat hemmeligholdt land stod bag. Det land bør nu stå frem, mener blandt andre Human Rights Watch. 
12 civile blev dræbt i luftangrebet på Hamedi-familiens ejendom i byen Surman. Danmark og et fortsat hemmeligholdt land stod bag. Det land bør nu stå frem, mener blandt andre Human Rights Watch. Foto: Fred Abrahams/Human Rights Watch 11/8/2011
Rasmus Raun Westh

Danmarks allierede under luftkrigen i Libyen i 2011 bør følge Forsvarets eksempel og stå frem om deres rolle i mulige civile drab.

Sådan lyder opfordringen fra flere internationale ngo’er som reaktion på, at danske kampfly med al sandsynlighed dræbte op mod 14 civile under udsendelsen til Libyen.

Det har Altinget afsløret i samarbejde med The Guardian og Airwars.

"De ni andre lande, der deltog, bør følge Danmarks eksempel og dele oplysninger om civile følgeskader," lyder reaktionen fra Fred Abrahams, der stod i i spidsen for Human Rights Watchs undersøgelse af civile drab i Libyen.

De ni andre lande, der deltog, bør følge Danmarks eksempel og dele oplysninger om civile følgeskader.

Fred Abrahams
Efterforskede civile tab for Human Rights Watch
Oplysningerne fremgår af interne rapporter fra Forsvaret, der blandt andet blev lavet på baggrund af Fred Abrahams’ og hans kollegaers dokumentation. I rapporterne konstaterer officerer i flyvevåbnet således, at danske F-16-kampfly smed bomber i flere af de angreb, hvor Human Rights Watch, en FN-kommission samt avisen New York Times dokumenterede civile drab.

Hverken Human Rights Watch eller de øvrige efterforskere, der sendte spørgsmål til Nato og Forsvaret, fik dog at vide, at de rent faktisk blev undersøgt internt.

Således svarede daværende forsvarsminister Nick Hækkerup i et brev til ngo'en 1. marts 2012:

"Eftersom operationen blev udført under Natos kommando, vil Natos hovedkvarter sende jer et samlet svar på jeres spørgsmål inden for nærmeste fremtid."

Daværende forsvarsminister Nick Hækkerups (S) svar til Human Rights Watch. 
Daværende forsvarsminister Nick Hækkerups (S) svar til Human Rights Watch.  Foto:

Fred Abrahams fra Human Rights Watch både roser og kritiserer den danske frigørelse af rapporterne om kampflyenes rolle i angreb med civile tab.

"Danmark har åbenlyst en masse spørgsmål, der kræver svar, men samtidig må jeg rose dem for at frigive dokumenterne. Forhåbentlig kan det lægge pres på de øvrige ni lande, inklusiv det andet land, som deltog i angrebet i Surman," siger Fred Abrahams med henvisning til, at der foruden Danmark var et andet land, angrebet på en landejendom i byen Surman, hvor 12 civile blev dræbt.

Foto:

CIVIC bakker op

Den anerkendte amerikanske ngo Center for Civilians in Conflict, CIVIC, bakker op om, at de danske nyhed bør få de øvrige lande i koalitionen til at stå frem.

"Nu er Danmark i gang med at undersøge sin egen rolle i civile tab, men indtil videre er ingen andre medlemmer af koalitionen stået frem for at stå ved den rolle, deres handlinger kan have haft i civile tab, siger Karolina MacLachlan, seniorrådgiver ved CIVIC.

"Derfor kan og skal de oplysninger frigives nu, mere end et årti efter interventionen," siger hun.

Fakta

Foruden Danmark bombede en række lande Libyen i 2011:

  • USA
  • Storbritannien
  • Frankrig
  • Belgien
  • Canada
  • Italien
  • Norge
  • Qatar
  • Forenede Arabiske Emirater

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har som reaktion på afsløringen sat Forsvaret i gang med at undersøge rapporterne om civile tab.

En måned senere har Forsvaret "har desværre ikke nyt i sagen," lyder det i et skriftligt svar til Altinget mandag 19. februar.

Læs også

Undersøgelsen er lavet i samarbejde med Airwars og The Guardian. Projektet er støttet af Journalismfund Europe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Fred Abrahams

Programdirektør, fhv. ledende efterforsker i Libyen, Human Rights Watch

0:000:00