Debat

Knud Vilby: Minister hemmeligholder oplysninger om somaliere

DEBAT: Udlændinge- og Integrationsministeriet vil ikke svare på folketingsspørgsmål om, hvor mange somaliere der sidder frihedsberøvet med henblik på hjemsendelse. Afvisningen skyldes udenrigs- eller sikkerhedspolitiske interesser, men den grund er svær at forstå, mener journalist Knud Vilby.

Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Vilby
Journalist og forfatter

Med finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti er Danmark blevet en hjemsendelsesnation. Den overordnede målsætning er nu at hjemsende flygtninge, ikke at integrere dem i det danske samfund.

Danskerne må dog ikke få at vide, hvor mange flygtninge der hjemsendes, efter at de har mistet deres opholdstilladelse. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og hendes ministerium afviser at give konkrete oplysninger, og hun gør det med henvisning til Danmarks udenrigspolitiske interesser, herunder forholdet til andre lande og/eller sikkerhedspolitiske interesser.

Denne formulering bruges også i en afvisning af at give oplysninger om, hvor mange somaliere der nu er frihedsberøvet med henblik på senere udsendelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Danskerne må dog ikke få at vide, hvor mange flygtninge der hjemsendes, efter at de har mistet deres opholdstilladelse. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og hendes ministerium afviser at give konkrete oplysninger, og hun gør det med henvisning til Danmarks udenrigspolitiske interesser.

Knud Vilby
Journalist og forfatter

Spørgsmål besvaret med ikkesvar
Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg stillede allerede i september to spørgsmål til Inger Støjberg efter ønske fra Enhedslistens Søren Søndergård. De blev begge ”besvaret” over to måneder senere med en intetsigende henvisning til, at spørgsmålene ikke kan besvares på grund af Danmarks udenrigspolitiske interesser.

Begge spørgsmål vedrørte den aktuelle behandling af hundreder af sager om somaliere, der har levet legalt i Danmark i adskillige år efter at være bevilget asyl, men hvor opholdstilladelser nu inddrages med henvisning til påståede forbedrede sikkerhedsforhold i Somalia.

Vanskelighederne ved at gennemføre udsendelser fører formentlig til, at der opholder sig et stadig større antal afviste flygtninge ”under jorden” i Danmark og i det øvrige Europa. Men det oplyses der således heller ikke om.

Knud Vilby
Journalist og forfatter

I det ene spørgsmål søgte udvalget oplysninger om, hvor mange vokse og børn blandt somaliske statsborgere i Danmark, der aktuelt er frihedsberøvede i Danmark med henblik på udsendelse.

Det andet spørgsmål handlede om 1) hvor mange der er udrejst af Danmark i samarbejde med danske myndigheder, 2) hvor mange der skønnes at være udrejst af egen drift uden danske myndigheders medvirken, og 3) hvor mange der fortsat menes at opholde sig i Danmark.

Ikkesvaret på de to spørgsmål var den samme henvisning til fortrolighed på grund af udenrigs- eller sikkerhedspolitiske interesser.

Læs også

Hverken tal eller aftale er bekræftet
Der har tidligere været diskussion om, hvorvidt Danmark har en konkret regeringsaftale med Somalia om hjemtagelse af somaliere i Danmark, og i givet fald hvad den omfatter. Det har været nævnt, at Somalia har accepteret at hjemtage 12 somaliere årligt. Men tallet eller aftalen er ikke bekræftet.

Mens hemmeligholdelse af en eventuel regeringsaftale om hjemsendelser formentlig efter almindelig praksis vil kunne begrundes med formuleringerne i Inger Støjbergs svar til udvalget, er det svært at se, hvordan spørgsmål, der handler om, hvor mange somaliere der sidder frihedsberøvet i Danmark, kan afvises med den begrundelse. Eller spørgsmål om, hvor mange somaliere der stadig menes at befinde sig i Danmark, selv om deres opholdstilladelser er inddraget.

Vanskelighederne ved at gennemføre udsendelser fører formentlig til, at der opholder sig et stadig større antal afviste flygtninge ”under jorden” i Danmark og i det øvrige Europa. Men det oplyses der således heller ikke om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Vilby

Fhv. chefredaktør, Information, journalist og forfatter
journalist (Møns Folkeblad 1960)

0:000:00