Lars Løkke Rasmussen aflyser besøg på klimatopmøde

Udenrigsministeren er blevet syg og deltager ikke i klimatopmødet COP28 i Dubai. Det er endnu uklart, om Danmark sender en anden repræsentant.

På klimatopmødet skulle Lars Løkke Rasmussen (M) efter planen tale med USA’s særlige klimaudsending, John Kerry, om at rejse finansiering til omstilling af energisektoren.
På klimatopmødet skulle Lars Løkke Rasmussen (M) efter planen tale med USA’s særlige klimaudsending, John Kerry, om at rejse finansiering til omstilling af energisektoren.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Sophie Bavnhøj

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) aflyser sit besøg på klimatopmødet COP28 i Dubai på grund af sygdom.

Det oplyser Udenrigsministeriet til Ritzau ifølge TV2.

"Udenrigsministeren er desværre ramt af en forbigående virusinfektion og er derfor forhindret i rejse til COP28 i Dubai," skriver ministeriet i en mail.

På klimatopmødet skulle Lars Løkke Rasmussen efter planen have mødtes med USA’s særlige klimaudsending, John Kerry, til et arrangement om at rejse finansiering til omstilling af energisektoren.

Det er endnu uklart, om Danmark sender en anden repræsentant, oplyser TV2.

Kritik af dansk bidrag

Klimatopmødet begyndte 30. november tidligere på ugen og løber frem til 12. december. Ved mødets åbning torsdag blev en ny fond for klimarelaterede tab og skader vedtaget.

Med fonden skal velstående lande, der historisk har udledt meget, betale til de mindre velstående lande, der mærker klimaforandringerne hårdest og uden at have forurenet i samme grad.

Statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede kort efter, at Danmark bidrager med et beløb på 350 millioner kroner, hvoraf 175 millioner kroner skal gå direkte til fonden.

"Vi er nogle af dem, som har udledt mest. De umiddelbare konsekvenser af klimaforandringerne mærkes mest i de lande, hvor befolkningen udleder mindst," sagde statsministeren til Information.

Læs også

Kort efter annonceringen blev den danske regering kritiseret for, at de 175 millioner kroner kommer fra den pulje, som allerede er sat af til udviklingsbistand.

Mette Frederiksen har afvist kritikken ved at sige, at Danmark i forvejen er klimaduks, og at det er de andre lande, man skal rette kritikken mod, oplyser TV2.

Lars Løkke Rasmussen skulle dog have talt med John Kerry om et andet finansieringsprogram mandag.

117 lande underskriver energiaftale

Topmødet har allerede budt på en række debatter, og 2. december skrev 117 lande under på en aftale om at tredoble verdens kapacitet af vedvarende energi inden udgangen af 2030.

Det oplyser værtslandet, De Forenede Arabiske Emirater, skriver nyhedsbureauet Reuters ifølge DR Nyheder.

Aftalen skal bidrage til, at der skæres ned på andelen af fossile brændstoffer i verdens energiproduktion. 

COP28-formanden, Sultan Al Jaber, opfordrer flere lande til at gå med i aftalen.

"Jeg beder venligst om, at alle parter kommer med om bord i denne aftale, så snart det er muligt. Dette kan og vil hjælpe med en overgang, hvor verden kommer til at formindske brugen af kul," lød det i en udtalelse fra formanden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00