Mette Frederiksen: Vi vil se på om vi kan hjælpe børnene i Syrien

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtalte sig om de danske børn i syriske fangelejre ved et kort, uformelt pressemøde efter møde med Folketinget. Se det her.

Kristine Korsgaard

Regeringen er klar til at se på, om man kan hjælpe de danske børn i syriske lejre til Danmark uden at få forældrene med.

Det siger Mette Frederiksen tirsdag.

Statsministeren har netop mødtes med Det Udenrigspolitiske Nævn i den højspændte sag om danske børn i syriske lejre, og umiddelbart efter mødet svarede hun kort på spørgsmål fra pressen. Se det i videoen ovenfor.

Frederiksen sagde, at regeringen ikke har ændret kurs. Men på den anden side sagde hun, at regeringen vil undersøge mulighederne for at gøre noget for de 19 børn, der er strandet i fangelejre, fordi deres forældre har støttet Islamisk Stat.

"Vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene," sagde statsministeren.

Drøfter sagen med partierne
Regeringen har hidtil blankt afvist at tage børnene til Danmark, fordi det formentlig vil betyde, at mødrene skal med. Og de kan ifølge regeringen potentielt udgøre en terrortrussel.

Men støttepartierne har presset på for at få børnene hjem, og senest har Ekstra Bladet fortalt, at regeringen angiveligt har fået efterretninger om, at børnene risikerer at blive smuglet ud af lejrene og trænet af Islamisk Stat til at begå terror i deres hjemlande.

De oplysninger har fået Radikale til at tale om, at partiet i sidste ende kan miste tilliden til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) eller regeringen i det hele taget.

Ved pressemødet tirsdag bekræftede Mette Frederiksen, at hun drøfter situationen med partierne. 

"Regeringens holdning er den samme: Vi har den udfordring, at der er børn som er blevet placeret i konfliktzoner af deres forældre, som har tilsluttet sig islamisk stat. De børn er i en rigtig svær situation. Vi har hele tiden sagt, at der kan være humanitære forhold, der tilsiger, at vi skal hjælpe de børn. Og det er klart, at jo længere tid der går, jo værre kan de humanitære forhold omkring børnene blive," sagde statsministeren.

 

Ikke nødvendigvis tage dem til Danmark
Hun understregede, at regeringen fortsat ikke vil have forældrene hertil.

"Vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene. Der er hjemtaget nogen børn til Danmark, og det kan blive aktuelt, at der er flere børn, der skal til Danmark, men vi har ikke et ønske om at hjælpe forældrene," sagde hun.

Men hjælpen til børnene vil ikke nødvendigvis bestå i at lade dem komme til Danmark, lod Mette Frederiksen forstå.

"Nej, jeg har et ønske om at hjælpe børnene, og hvordan det så præcist skal foregå, og hvad vi præcist kan, det er noget af det, vi diskuterer med Folketingets partier," sagde hun.

Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund har tidligere forklaret, at man ikke kan tage børnene hjem uden forældrene.

"Det er ikke muligt – som nogen foreslår – at tvangsfjerne børnene. Det ville være et brud på både dansk og international lov. De danske myndigheder har jurisdiktion i Danmark. Ikke i hverken Spanien, Syrien eller nogen andre lande," skrev han eksempelvis på Facebook 6. marts.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00