Bred politisk kritik af manglende hjælp til Jordan

JORDAN: Det Udenrigspolitiske Nævn har netop været på besøg i Jordan, som presses af flygtningestrømme fra Syrien. Deltagerne på turen kritiserer efterfølgende verdenssamfundet for at lade landet i stikken. Udviklingsministeren anerkender kritikken og kalder bl.a. på mere handling fra BRIK-landene.

Billede fra hovedgaden i Zaatari-flygtningelejren i Jordan. Taget i marts 2015. 
Billede fra hovedgaden i Zaatari-flygtningelejren i Jordan. Taget i marts 2015. Foto: Christian Juhl/Privatfoto
Tyson W. Lyall
To af deltagerne på Det Udenrigspolitiske Nævns tur til Jordan var Enhedslistens Christian Juhl og Socialdemokraternes Mette Gjerskov. Her fotograferet med flygtninge fra Zaatari-lejren. 
To af deltagerne på Det Udenrigspolitiske Nævns tur til Jordan var Enhedslistens Christian Juhl og Socialdemokraternes Mette Gjerskov. Her fotograferet med flygtninge fra Zaatari-lejren.  Foto: Christian Juhl/Privatfoto

Jeg vil under donor-konferencen for Syrien i Kuwait senere på måneden gentage mit budskab om, at flere lande må komme til lommerne for at dække de humanitære behov. Eksempelvis er det bemærkelsesværdigt, at BRIK-landene under konferencen sidste år til sammen kun gav tilsagn om 2,3 mio. USD. Det vil sige omkring 15 gange mindre end Danmark alene.


Mogens Jensen (S)
Udviklingsminister
Fakta
Fra den 27. februar til den 5. marts besøgte Det Udenrigspolitiske Nævn Jordan og Tyrkiet. Besøget havde fokus på den indenrigs- og udenrigspolitiske situation i landene, aktuelle menneskerettighedsemner samt den generelle økonomiske og demokratiske udvikling i regionen.

Særlig fokus var der på Syrien-krigen og regionalt ”spill-over”, mulighederne for fred og flygtningestrømmene som følge af krigen.  

På turen deltog folketingsmedlemmerne:  
Mette Gjerskov (S). Holger K. Nielsen (SF). Christian Juhl (EL). Mette Bock (LA). Lars Barfoed (K).

Kilde: ft.dk

Flygtninge strømmer langt hurtigere ind i Jordan, end bistandsmidlerne gør det.

Det efterlader landet i en umenneskelig situation, som verdenssamfundet må gøre meget mere ved, lyder det fra de medlemmer af Det Udenrigspolitiske Nævn, som netop har været på besøg i landet.

Problemet er ifølge nævnsmedlemmerne, at mange donorlande ikke indbetaler midler, de har givet tilsagn om. Det har betydning for den enkelte flygtning, som i Jordan blandt andet har oplevet at få skåret drastisk ned i det daglige madbudget, som World Food Programme giver.

Dokumentation

FN's Flygtningehøjkommissariats seneste tal viser, at der på nuværende tidspunkt er 747.045 flygtninge i Jordan. Langt størstedelen af disse kommer fra Syrien, mens ca. 58.000 irakiske flygtninge også har taget ophold i landet.

Ifølge Flygtningehøjkommissariatet kræver deres indsats i landet et budget på lidt over 7 mia. kroner. På nuværende tidspunkt mangler der ca. 1,84 mia. kroner for at nå det mål.

Ca. 80.000 flygtninge befinder sig i Zaatari-lejren, som den danske delegation også besøgte. Langt de fleste lever dog i midlertidige boliger, hos værtsfamilier og i telte på tværs af landet. 77 procent lever i byområder med 150.000 bosat omkring hovedstaden Amman.

Det største danske bidrag i landet går via bistand til den katolske kirkes hjælpeorganisation, Caritas.

Kilder: FN's Flygtningehøjkommissariat, Udenrigsministeriet og Dansk Flygtningehjælp.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00