Ngo'er i hård kritik af Friis Bachs retorik

KULTURKAMP: Udviklingsminister Christian Friis Bachs udtalelser om et opgør med nogle traditionelle afrikanske kulturer møder stærk kritik blandt ngo'er, der frygter en afrikansk trods-reaktion. Røde Kors glæder sig over debatten.
Udviklingsminister Christian Friis Bach er kommet ud i et stormvejr, efter han har kritiseret de afrikanske stammekulturer for at bremse Afrikas udvikling.
Udviklingsminister Christian Friis Bach er kommet ud i et stormvejr, efter han har kritiseret de afrikanske stammekulturer for at bremse Afrikas udvikling.Foto: ft.dk
Kasper Frandsen

Ministeren efterlever i sin retorik ikke sin egen udviklingsstrategi, der handler om, at udviklingen skal komme nedefra.

Julie Koch
Sektionsleder for rettigheder og uddannelse ved Red Barnet
"Elefant i et glasbur", "ubehagelige" og "kontraproduktive".

Der lyder en skarp kritik af udviklingsminister Christian Friis Bach for en række udtalelser om sin kamp mod nogle traditionelle afrikanske kulturer fra en lang række danske ngo'er, der arbejder i Afrika.

Ministeren har fået over 60 afrikanske organisationer på nakken, der blandt andet beskylder ministeren for at "trampe på vores suverænitet og værdighed" i et fælles protestbrev, efter blandt andet at have udtalt følgende i et interview med Politiken:

"Nogle har en lidt romantisk forestilling om, at de traditionelle kulturer har en værdi i sig selv, og de vil gerne sætte sig sammen med høvdingen og ordne tingene. Den forestilling deler jeg ikke."

Dokumentation

Dokumentation 

Udviklingsminister Christian Friis Bach om

behovet for jordreformer i Afrika: 
"Det er stensikkert, at afrikanerne bliver nødt til at udvikle deres landbrugssektor. For deres egen skyld. Og for hele verdens skyld ..."

"Den gode nyhed er, at det kan lade sig gøre. Afrika har et kæmpe vækstpotentiale, og inden for en generation kan vi forvandle Afrika fra at være afhængig af andres mad til at blive verdens kornkammer. Det kræver massive investeringer, især fra udlandet. Og vi kommer til at se meget hurtige og meget barske strukturændringer, som store dele af kontinentet ikke er forberedt på." 

(udviklingsminister Christian Friis Bach, Politiken 9. juli).

behovet for kulturændringer:
"Nogle har en lidt romantisk forestilling om, at de traditionelle kulturer har en værdi i sig selv, og de vil gerne sætte sig sammen med høvdingen og ordne tingene. Den forestilling deler jeg ikke" (udviklingsminister Christian Friis Bach, Politiken 9. juli).

"... det er ikke alle værdier, der er lige gode. For mig er det helt grundlæggende at give kvinder lige rettigheder til jorden. Både menneskeligt og politisk - og fordi det er vejen til at sætte skub i landbrugsproduktionen"

(udviklingsminister Christian Friis Bach, Politiken 9. juli).

om afrikansk protestbrev:
"Vi er oppe mod nogle aktivister, der drømmer om et biodynamisk frilandsmuseum. Men den drøm, jeg oplever i Afrika, handler om bæredygtig vækst. Og en masse arbejdspladser. Det er, hvad et massivt flertal af afrikanerne gerne vil have."

"Jeg har ikke fortrudt et eneste ord. Det mest chokerende i protesten er, at de gerne vil bevare kulturen, som den er - og dermed altså prioritere traditionelle kulturer over moderne menneskerettigheder og kvinders rettigheder. Det er jeg dybt uenig i, og den kamp tager jeg gerne. Kvinders rettigheder og privat ejendomsret er det centrale for Afrikas udvikling."

(Udviklingsminister Christian Friis Bach, Politiken 16. august.)


0:000:00