Debat

Organisationer: Danmark skal gå forrest i kampen for kvinders sundhed i hele verden

Mange års fremskridt inden for pigers og kvinders sundhed og ligestilling er blevet sparket markant tilbage under covid-19. Alligevel bliver retten til seksuel og reproduktiv sundhed ikke fremhævet nok i debatten om den nye udviklingsstrategi, skriver Anna Frellsen og Anne Smith Petersen.

Dansk teknologi er med til at styrke piger og kvinders sundhed i eksempelvis Burkina Faso gennem efteruddannelse af jordemødre, skriver Anna Cecilia Frellsen og Anne Smith Petersen.
Dansk teknologi er med til at styrke piger og kvinders sundhed i eksempelvis Burkina Faso gennem efteruddannelse af jordemødre, skriver Anna Cecilia Frellsen og Anne Smith Petersen.Foto: Zohra Bensemra/Reuters/Ritzau Scanpix
Anna Cecilia Frellsen
Anne Smith Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På under et år har covid-19 betydet, at de seneste årtiers fremskridt for kvinders sundhed og muligheder ikke bare er gået i stå men decideret sat tilbage.

Flere kvinder kommer til at dø af komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel, flere vil opleve, at deres børn ikke overlever, flere piger bliver tvangsgiftet bort, og færre piger og kvinder har adgang til prævention og sikker abort.

I forvejen dør der mere end 800 kvinder og 14.000 spædbørn i forbindelse med graviditet og fødsel hver dag, primært i Afrika og Sydøstasien. Læg hertil de 214 millioner kvinder i den reproduktive alder, som ikke har adgang til prævention og de mindst 10 millioner uønskede graviditeter årligt alene blandt unge piger i alderen 15-19 år.

Med i forvejen mangelfulde sundhedssystemer under massivt corona-pres tyder alt på, at disse tal vil stige. 

Vi ved, hvad der skal til for at vende kurven for pigers og kvinders sundhed i verdens fattigste lande, selv under covid-19. Vi har i Danmark redskaberne og ekspertisen til at gøre det.

Anna Cecilia Frellsen og Anne Smith Petersen
Hhv. direktør, Maternity Foundation og vicedirektør, PlanBørnefonden

Det sundhedsvidenskabelige tidsskrift The Lancet estimerer, at op mod 100.000 flere mødre og 1,8 millioner flere børn under 5 år vil dø i pandemiens første år, fordi de ikke får den nødvendige hjælp, når covid-19 lukker samfund ned. Den katastrofale udvikling må og skal vendes nu.

Vi ved, hvad der skal til 
Vi ved, hvad der skal til for at vende kurven for pigers og kvinders sundhed i verdens fattigste lande, selv under covid-19. Vi har i Danmark redskaberne og ekspertisen til at gøre det.  Alligevel bliver børne- og mødresundhed ikke prioriteret højt nok i udviklingsindsatser, selvom løsningerne ligger lige for.

Det afspejlede høringen den 28. januar også, hvor emnet ikke blev drøftet.

Langt størstedelen af dødsfald i forbindelse med graviditet og fødsel kan undgås, hvis kvinden følges under graviditeten og føder med hjælp fra en kvalificeret fødselshjælper. Derfor er uddannelse og løbende faglig udvikling af sundhedsmedarbejderne helt centralt i et hårdt presset sundhedssystem.

Her spiller dansk teknologi og ekspertise en afgørende rolle: Uddannelse af jordemødre og andet sundhedspersonale gennem mobile og digitale løsninger betyder, at vi stadigvæk kan nå helt ud, hvor det gælder, trods corona-restriktioner.

Det er eksempelvis tilfældet med Maternity Foundation’s Safe Delivery App, et mobilt lærings- og arbejdsredskab for jordemødre og fødselshjælpere, der guider dem til bedre at håndtere fødselskomplikationer. Appen indeholder desuden et modul om håndtering af covid-19, som lige nu bruges af tusindvis af sundhedsarbejdere verden over. 

Dansk ekspertise kan redde liv 
Maternity Foundation og PlanBørnefonden samarbejder blandt andet i vestafrikanske Burkina Faso, Benin og Togo om at bruge Safe Delivery Appen til uddannelse og efteruddannelse af jordemødre i selv de fjernest beliggende klinikker – deriblandt håndtering af covid-19. Og vi kan se, at det virker.

Arbejdet med Safe Delivery Appen i Vestafrika er et eksempel på, hvordan dansk samarbejde, teknologi og ekspertise kan gøre en helt konkret forskel ude i verden. Danmark er blandt verdens bedste, både inden for jordemoderfaget og innovative løsninger.  

Læs også

Derfor skal vi forpligte os til at gå forrest og udvikle konkrete indsatser til at styrke piger og kvinders sundhed – og sikre at pigers og kvinders sundhed og ligestilling bliver højt prioriteret på tværs af udviklingspolitiske prioriteter og indsatser. 

Når den danske regering, med den nye udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i spidsen, i de kommende måneder sætter sig for at udarbejde Danmarks udviklingspolitiske strategi for de næste fire år, er det helt afgørende at de sætter pigers og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed i front.

Løsningen ligger lige for: investér i danske kernekompetencer og partnerskaber. Vi har redskaberne og ekspertisen til at gøre det. Der skal handles nu, hvis den negative udvikling skal vendes, og vi skal redde liv.

Temadebat: Hvordan skal den nye udviklingspolitiske strategi se ud?

Danmarks nuværende udviklingspolitiske strategi udløber i 2021. Derfor har minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) sat gang i arbejdet med en ny strategi.

Det stod allerede klart med indgåelsen af forståelsespapiret, at klimabistand skal være et centralt fokus. Desuden har tidligere udviklingsminister Rasmus Prehn (S) forklaret, at der skal fokuseres mere på Afrika og mindre på Asien.

Så hvad skal strategien egentlig indeholde? Det spørger Altinget Udvikling om i denne debat.  

Her er debattørerne:

  • Alex Ahrendtsen (DF), udviklingsordfører
  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Nanna Callisen Bang, direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel
  • Peter Seier Christensen (NB), udviklingsordfører
  • Anna Frellsen og Anne Smith Petersen, hhv. direktør, Maternity Foundation og vicedirektør, PlanBørnefonden
  • Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Anne Mette Kjær, professor, Aarhus Universitet
  • Jarl Krausing, international chef, Concito
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors
  • Trine Pertou Mach, politisk chef, Oxfam Ibis
  • Flemming Møller Mortensen (S), minister for udviklingssamarbejde
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
  • Rasmus Nordqvist (SF), ordfører for international udvikling
  • Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
  • Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
  • Kathrin Wessendorf, Thorkild Olesen og Line Brøgger Kjærgaard, hhv. direktør, IWGIA, formand, Danske Handicaporganisationer og konstitueret direktør, AIDS-fondet
  • Bo Øksnebjerg, generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00