Kommentar af 
Anna Riis Hedegaard

Regeringens donation til Amazonas er i kategorien 'lidt for lette løsninger'

Det er en lidt for let løsning, når Dan Jørgensen (S) donerer 150 millioner kroner til at beskytte Amazonas mod skovrydning. For rydningen skyldes vores egen velstand og spisevaner, som regeringen end ikke tør drøfte med vælgerne, skriver Anna Hedegaard.

Regeringens donation på 150 millioner kroner til Amazonas dækker i virkeligheden over, at regeringen ikke vil drøfte det egentlige problem med vælgerne – vores kost.
Regeringens donation på 150 millioner kroner til Amazonas dækker i virkeligheden over, at regeringen ikke vil drøfte det egentlige problem med vælgerne – vores kost.Foto: Bruno Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Anna Riis Hedegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dan Jørgensens (S) Instagram-profil er min guilty-pleasure. Uge efter uge rejser ministeren fra det ene kodak-øjeblik til det næste og lancerer ufarlige løsninger på store klimaproblemer. Sidste uge var ingen undtagelse.

Her padlede ministeren en kano op ad en flod i Amazonas for at annoncere, at Danmark donerer 150 millioner kroner til at beskytte Amazonas mod skovrydning. Ministeren fortalte aldrig hvem, der truer Amazonas. Det er ærgerligt, for svaret ville have afsløret, at de lette løsningers tid er forbi.

Hver eneste gang, vi bliver lidt rigere, bruger vi, uden at tænke over det, en lidt større del af klodens areal. Det presser verdens skove, herunder Amazonas

Anna Riis Hedegaard

Lad mig starte med at slå fast, at vi har en eksistentiel interesse i at beskytte Amazonas mod kollaps. Amazonas udgør mere end ti procent af det globale skovareal og indeholder kulstof svarende til cirka fem gange de årlige globale udledninger. Læg dertil, at Amazonas er hjem for ti procent af den globale biodiversitet. Alt i alt er kampen for regnskoven ikke en kamp, vi har lyst til at tabe.

Men vi må kende vores modstander. Vi skal nemlig i ringen mod skyggen af vores egen velstand, selvom det givet ville være sjovere at bokse mod lyssky skovhuggere. For hver eneste gang, vi bliver lidt rigere, bruger vi nemlig, uden at tænke over det, en lidt større del af klodens areal. Det presser verdens skove, herunder Amazonas.

Læs også

Hvis vi skal beskytte regnskoven, og dermed klimaet, er vi derfor nødt til at kunne afkoble økonomisk vækst og arealforbrug – præcis som vi bryster os af at have afkoblet økonomisk vækst og CO2-udledninger. De våben, vi skal finde frem, består derfor af forandringer i vores eget liv, snarere end afpatruljering af Amazonas. 

Arealudfordringen afspejles hver dag på middagstallerkener hele verden over. Jo rigere du er, jo mere kød på din tallerken. I dag bliver halvdelen af jordens beboelige arealer anvendt til landbrug, og selvom kød kun står for 18 procent af energiindholdet i vores fødevarer, lægger husdyrproduktion direkte og indirekte beslag på næsten 80 procent af landbrugsarealerne.

Faktum er, at 136 procent af klodens beboelige areal ville skulle anvendes til landbrug, hvis alle delte danskernes kostvaner. Og gjorde de det, kunne vi glemme alt om at bevare Amazonas

Anna Riis Hedegaard

Jo større del af tallerkenerne, der består af kød, jo mere jord skal vi bruge, og jo større pres lægger vi på verdens skove. Stigende global velstand er derfor den indirekte årsag til, at Amazonas bid for bid bliver omdannet til verdens største pløjemark.

I Danmark importerer vi 1,7 millioner kilo soja om året til at fodre vores svin, kyllinger og kvæg. Arealet, der anvendes til den sojaproduktion, er på størrelse med Sjælland og Lolland. Størstedelen produceres i Brasilien og Argentina, og en betragtelig del kommer fra marker, der er placeret, hvor der tidligere lå frodig regnskov.

Trods en igangværende omlægning til såkaldt afskovningsfri soja ændrer det ikke på det egentlige problem: Vores arealforbrug er større end vores antal tilsiger. Faktum er, at 136 procent af klodens beboelige areal ville skulle anvendes til landbrug, hvis alle delte danskernes kostvaner. Og gjorde de det, kunne vi glemme alt om at bevare Amazonas – eller Almindingen, for den sags skyld.

Hvis vi ønsker at beskytte regnskoven, er vi derfor nødt til at rykke lidt sammen i bussen. Vi kan komme en lille del af vejen med nye foderstoffer og teknologi i landbrugssektoren, men den letteste og mest effektive vej er at spise noget andet end, det vi plejer. Flere bønner og færre bøffer.

Læs også

Men det ønsker statsministeren som bekendt end ikke at drøfte med vælgerne. Dertil er middagstallerkenen tydeligvis et alt for sensitivt et emne. Men uanset hvor personlige ens kostvaner måtte være, så har dine og mine valg konsekvenser for os alle.

Hvis ikke danskerne skal ændre kostvaner, er det mon så amerikanerne, inderne eller kineserne, der skal spise noget andet?

Anna Riis Hedegaard

Det bringer mig tilbage til spørgsmålet om regeringens donation, og hvem Amazonas skal beskyttes imod. For hvis ikke danskerne skal ændre kostvaner, er det mon så amerikanerne, inderne eller kineserne, der skal spise noget andet? Og er det virkelig mindre akavet for Dan Jørgensen at drøfte diæter med Xi Jinping end med vælgerne på Fyn? Eller er der måske slet ikke en plan for, hvordan presset på skovene skal lettes? 

I København kæmper politiet nu på 30. år for at lukke Pusher Street. Der er tale om en gade på bare 100 meter, men de økonomiske interesser i stofferne gør det til en næsten umulig kamp. Fjerner vi ikke den konstant stigende efterspørgsel efter mere landbrugsjord, kommer vi heller ikke til at vinde kampen for Amazonas, der dækker næsten 7 millioner kvadratkilometer.

Donationen på 150 millioner kroner ender derfor i kategorien for lidt for lette løsninger. Den dækker over, at regeringen ikke tør drøfte det egentlige problem med vælgerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Riis Hedegaard

Direktør og grundlægger, The 0-Mission
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2004)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00