Debat

S: Tiden er kommet til bæredygtig økonomisk vækst

Mette Gjerskov
Mette Gjerskov Formand, Det Udenrigspolitiske Nævn, MF (S), fhv. fødevareminister

DEBAT: Udviklingslande skal gå fra at modtage støtte til at blive økonomiske partnerlande. Dette kræver et øget samspil mellem handelspolitik og udviklingspolitik. Udover økonomisk støtte, kan Danmark også biddrage med viden. Det skriver Mette Gjerskov (S), udviklingsordfører.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Gjerskov (S)
Udviklingsordfører

Verden har halveret ekstrem fattigdom. Og det er oven i købet sket flere år før deadline her i 2015. Det er et fantastisk resultat. Og det var ikke sket uden vækst og arbejdspladser – kort sagt med involvering af erhvervslivet.

Som udviklingsordfører møder man stadigvæk ofte den opfattelse, at udviklingshjælp kun er noget vi giver til lande, der er præget af sult og tørst – og pengene går til de allermest basale livsfornødenheder. Men sandheden om vores udviklingshjælp i dag er, at mange af de lande, der modtager udviklingshjælp, er lande der – trods stor fattigdom - har spirende økonomier og stor vækst.

De har ikke brug for vores hjælp til at sikre rent vand, men det betyder ikke, at de ikke har brug for vores hjælp. Mange af de spirende økonomier har store generationer af unge, for hvem det er afgørende, at der bliver skabt arbejdspladser.

Fakta
Fra 13. januar og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på det ombruste Danida Business Partnership.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Vi bør spille en central rolle i at støtte dem i at skabe vækst, og vores viden og støtte kan blive afgørende, hvis det samtidig skal være en bæredygtig og ansvarlig vækst, der også kommer befolkningen til gode. Udviklingslande har ikke brug for skattely og udbytning.

Sammenhæng mellem handel og udviklingspolitik
Vi har i Danmark en af de mest fleksible, innovative og omstillingsparate erhvervssektorer i verden. Derfor er det oplagt, at danske virksomheder er partnere i udviklingsarbejdet. Og mange udviklingslande efterspørger øget videnssamarbejde og samhandel. De ved godt, at når der skal udvikles et stærkt erhvervsliv og bæredygtigt erhvervsliv, så er Danmark et af de lande, man bør se til.

Vi har i Danmark en af de mest fleksible, innovative og omstillingsparate erhvervssektorer i verden. Derfor er det oplagt, at danske virksomheder er partnere i udviklingsarbejdet.

Mette Gjerskov (S)
Udviklingsordfører

Et øget samspil mellem handelspolitik og udviklingspolitik er derfor også centralt for vores syn på udviklingspolitikken. Det misforstås ofte, som at der skal profittænkning ind i udviklingspolitikken. Det er helt forkert. Det er den naturlige udvikling – og den udvikling, vi ønsker – at udviklingslande går fra at modtage støtte til at blive økonomiske partnerlande. Se bare på lande i Asien som Vietnam og Sydkorea.

Danida Business Partnerships er en del af vores indsats for at styrke sammenhængen mellem handel og udviklingspolitik – et program, der sørger for økonomisk støtte til udvikling af partnerskaber mellem danske virksomheder og virksomheder i udviklingslande med det krav, at partnerskabet skal bidrage til lokale udviklingsbehov, jobskabelse, bæredygtig udvikling og fremme af CSR.

Imidlertid viste en evaluering af programmet, at indsatserne, der havde fået støtte, ikke har haft tilstrækkelig effekt på jobskabelse og bæredygtig vækst. Desuden kunne der ifølge evalueringen stilles spørgsmålstegn ved, om programmet er i overensstemmelse med EU’s statsstøtteregler.

Bæredygtig økonomisk vækst
Derfor besluttede regeringen at sætte bevillinger til programmet i bero. Vi har en forpligtelse til at sikre, at vores udviklingskroner benyttes bedst muligt. Udviklingsbistand er ikke støtte til danske virksomheder – det er støtte til udviklingslande. Og så skal vi selvfølgelig overholde EU’s statsstøtteregler.

Men det betyder ikke, at vi ikke fortsætter arbejdet med at styrke sammenhængen mellem handel og udviklingspolitik. Tværtimod. Med globaliseringen er produktion ofte blevet fordelt på mange lande. Det giver en rækkevidde, der er afgørende, hvis vi skal sikre en bæredygtig økonomisk vækst. Vel at mærke en vækst, hvor den stærkere økonomi kommer almindelige mennesker til gode gennem bedre arbejdstagerrettigheder, hensyn til miljøet og rimelig løn.

Fagbevægelsen og hele organiseringen af arbejdsmarkedet i Danmark følger jo med, når danske virksomheder involverer sig i udviklingslande. Derfor er det også naturligt, at vi udnytter, at vores fagbevægelse har stor viden om, hvordan man sikrer ordentlige arbejdstagerforhold og samtidig skaber vækst og arbejdspladser.

Så ja, verden har halveret fattigdommen. Nu er tiden kommet til bæredygtig økonomisk vækst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00