Vaccinekalender udskydes med fire uger for nogle grupper: Danmark dropper Johnson & Johnson-vaccine

Johnson & Johnson-vaccinen kommer ikke i brug i Danmark, oplyser Sundhedsstyrelsen. Det betyder samtidig, at flere danskere må vente endnu længere tid på at få tilbudt en vaccine mod coronavirus.

Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstCaroline Tranberg

Johnson & Johnson-vaccinen bliver ikke en del af det danske vaccineprogram.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

De danske myndigheder har valgt droppe vaccinen, efter der i USA er opstået mistanke om, at den kan være årsag til blodpropper. Samme mistanke var årsagen til, at AstraZeneca-vaccinen blev taget ud af vaccineprogrammet i midten af april.

I modsætning til vaccinen fra AstraZeneca nåede Johnson & Johnson-vaccinen aldrig at blive taget i brug i Danmark.

Længere ventetid på vaccination

Beslutningen om, at Johnson & Johnson-vaccinen ikke skal være en del af det danske vaccineprogram, betyder også, at flere danskere skal vente længere tid på at få tilbudt en coronavaccine.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil det skubbe den nuværende prognose for vaccinationer med yderligere fire uger for de sidste to målgrupper i vaccinationskalenderen, nemlig de 25-39 årige.

For de resterende målgrupper vil det betyde cirka 1 uges forsinkelse, skriver Sundhedsstyrelsen. Det betyder, at nogle danskere først vil få tilbudt en vaccine i slutningen af august. Se hele Sundhedsstyrelsens vaccinekalender her.

Johnson & Johnson-vaccinen kræver kun et enkelt stik, og derfor var forventningen, at den ville kunne have hævet tempoet på vaccineringen af danskerne, som lige nu stadig skal have to doser vacciner for at være færdigvaccineret.

Politisk flertal for frivillig vaccineordning

De eneste to vacciner i det danske vaccineprogram er fortsat Pfizer og Moderna.

Men efter vaccinemødet med Folketingets partier mandag bakker et politisk flertal nu op om, at det skal være muligt frivilligt at modtage vaccinerne fra både Johnson & Johnson og AstraZeneca, som ikke er en del af vaccineprogrammet.

Det bekræfter sundhedsordførerne Per Larsen (K) og Liselott Blixt over for TV2. Sundhedsministeriet oplyser i en presssemeddelelse, at de vil udarbejde et udkast til en bekendtgørelse, "som efter en kort høringsperiode vil kunne sætte ordningen i kraft hurtigst muligt i løbet af maj 2021".

Sundhedsstyrelsen har i et notat også givet grønt lys og opstillet mulige rammer for vaccinationer med vacciner, der er uden for det danske vaccineprogram. Danmark har allerede ubrugte doser liggende, som bliver en del af den frivillige ordning. 

Forslaget om en frivillig vaccineordning er tidligere blevet modtaget med skepsis blandt de praktiserende læger, skriver Politiken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00