Debat

Ældre Sagen: Faste teams og selvbestemmelse er god begyndelse, men der skal meget mere til

Der har ind til nu vist sig gode takter i det, vi har set af regeringens ældrereform. Men det er ikke gjort med mere selvbestemmelse, fast teams og afbureaukratisering. Skal ældrepleje reddes handler det også om mandskab og penge, skriver Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup.

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Bjarne Hastrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi nærmer os en humanitær krise i ældreplejen, og der er i den grad behov for at få løsninger på bordet. Hold op, hvor har vi ventet længe på regeringen og på den ældrereform, de annoncerede ville komme for år tilbage.

Vi har ikke set regeringens udspil endnu, og man kan som bekendt hurtigt glæde sig for tidligt. Det lader dog til, at regeringen har lyttet til i hvert fald noget af det, vi har sagt i årenes løb om behovet for selvbestemmelse, helhedspleje og faste teams.

Vi håber og forventer, at den kommende reform vil indeholde et reelt opgør med bureaukrati og minuttyranni. Det bør være den enkeltes behov og ønsker, der styrer tildelingen af hjælp - ikke timeplaner og standarder.

Systemet i dag er stift og ufleksibelt og bærer mere præg af regneark end af levet liv, hvor behov ændrer sig fra dag til dag.

Et hjem skal ikke være en banegård

Bare fordi man har brug for hjælp, skal man stadig kunne leve det liv, man ønsker sig. Vi hører om alt for mange grelle eksempler.

Ældre der først kommer ud af sengen henad formiddagen, selvom de altid har stået op kl. 6, eller folk der skal gå på toilettet på kommando, fordi det altså er nu, de har hjælp til rådighed.

Det er ikke noget, vi kan være stolte af i et land som Danmark.

Alt for mange ældre der modtager hjemmehjælp, er kede af, at der kommer så mange forskellige hjælpere i deres hjem. Hjemmet kan føles som en banegård med et rend af afløsere og vikarer, og det bliver svært at opbygge nære og gode relationer.

Det kan også skabe utryghed, når man altid skal starte forfra, fordi der dukker nye op, som man ikke kender. Derfor har vi arbejdet benhårdt på, at der bliver indført faste teams, så ældre kender dem, der kommer i deres hjem.

Tilliden skal genopbygges

Det er forudsætningen for en værdig ældrepleje, og det skaber livskvalitet og tryghed at hjemmehjælperen kender den enkelte ældres rutiner og behov.

Vores velfærdssamfund slår sprækker, når almindelige voksne danskere har så lav tillid til den ældrepleje, der venter dem. Det gælder om at genopbygge tilliden til, at hvis du bliver syg eller svækket som ældre kan du være tryg. Der er behandling, hjælp og pleje til dig.

Vi forventer, at reformen vil adressere de massive problemer, der eksisterer i ældreplejen i dag. Besparelser, mangel på kollegaer og alt, alt for meget dokumentation gør det umuligt at levere den omsorg og pleje, som ældre har behov for.

Selvbestemmelse, faste teams og afbureaukratisering er en udmærket begyndelse, men der er behov for langt mere, hvis vi skal vende skuden og sikre, at man ikke er bange for at blive ældre i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00