Arbejdskraft: Lolland Kommune har på et år fastansat 30 udenlandske SOSU’er

Kommunen har dog en bøn til Christiansborg om at lempe kravene til autorisationen som social- og sundhedsassistent, som kan være et benspænd for udlændingene. 

Lolland Kommune har som en af de første i landet satset på udenlandsk arbejdskraft i ældreplejen i kampen om at få medarbejdere nok. 
Lolland Kommune har som en af de første i landet satset på udenlandsk arbejdskraft i ældreplejen i kampen om at få medarbejdere nok. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Som en af de første kommuner investerede Lolland kommune sidste år et millionbeløb i at rekruttere udlændinge fra lande som Spanien, Italien, Norge og Rumænien til at besætte nogle af sine ubesatte stillinger i ældreplejen.

Et år efter er 30 af dem blevet ansat, og til marts ankommer et nyt hold, der først skal på sprogskole i fire måneder og derefter gennemgå et introduktionsforløb, før de bliver sendt ud på egen hånd til borgerne. De får betalt sprogkurset og får løn som ufaglært SOSU-hjælper imens.

"Udlændingene er blevet taget rigtig godt imod af vores borgere. Men vi har også lært meget. For det første, at man skal kunne tale engelsk på et rimeligt niveau for at lære dansk. For det andet at stillingerne kræver en vis erfaring. Derfor søger vi kun efter faglærte til det næste hold," siger Inge Kromann, leder af ældreplejen i Lolland Kommune.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00