Debat

DRC Dansk Flygtningehjælp: Sådan kan vi bekæmpe ensomhed hos minoritetsetniske ældre

Manglende netværk og tilknytning til familie i Danmark kan være en særlig udfordring for minoritetsetniske ældre, som generelt er mere udsatte i forhold til fysisk og mental sundhed. Der er et stigende behov for mere viden om, hvilke ønsker og behov de har i forhold til det gode ældreliv, skriver Kenneth Flex. 

I DRC Dansk Flygtningehjælps frivillignetværk har vi gode erfaringer med at lave frivilligbaserede indsatser for målgruppen blandt andet ved at danne netværksgrupper, skriver Kenneth Flex. 
I DRC Dansk Flygtningehjælps frivillignetværk har vi gode erfaringer med at lave frivilligbaserede indsatser for målgruppen blandt andet ved at danne netværksgrupper, skriver Kenneth Flex. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Kenneth Flex
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mange minoritetsetniske ældre lever isoleret og står ofte uden tilhørsforhold til netværk, samfundsinstitutioner og inkluderende fællesskaber. Trods gode intentioner og forskellige indsatser lykkes mange kommuner ikke i tilstrækkelige grad med at inkludere denne ældregruppe.

Der er indgået politisk aftale om, at der skal udarbejdes en national ensomhedsstrategi. Det er vigtigt også at huske minoritetsetniske ældre, når strategien skal udformes i de kommende måneder.

Der er brug for et større fokus på at udvikle ensomhedsforebyggende og inkluderende fællesskaber og aktiviteter, der forebygger psykisk og fysik mistrivsel hos minoritetsetniske ældre i både kommuner og i civilsamfund.  

Ældre flygtninge er særligt udsatte  
Minoritetsetniske ældre kan have forskelligartede problemstillinger, som bidrager til deres isolation og marginalisering, eksempelvis sproglige udfordringer, lav eller ingen tilknytning til arbejdsmarkedet og foreningslivet, helbredsudfordringer eller manglende kendskab til det danske system generelt.  

For at sikre et godt ældreliv for denne målgruppe er det nødvendigt at tage særlige hensyn og udvikle ensomhedsforebyggende fællesskaber og aktiviteter ud fra deres ønsker og behov.

Kenneth Flex
DRC Integration, DRC Dansk Flygtningehjælp

Samtidig lever mange på meget lave pensioner uden pensionsopsparing eller formuer. Fremover vil reglen om brøkpension bidrage til at gøre udfordringen endnu større. Særligt ældre med flygtningebaggrund er i risiko for fattigdom og ensomhed.  

Manglende netværk og tilknytning til familie i Danmark kan være en særlig udfordring for ældre med flygtningebaggrund. Selvom mange kommer fra lande, hvor der er tradition for, at børnene tager sig af ældre, er det ikke nødvendigvis tilfældet for dem i Danmark.

Blandt ældre fra Irak, Libanon, Syrien eller Jordan bor blot 14 procent sammen med deres voksne børn. På grund af flugthistorikken har en del slet ikke familie i Danmark. 

Der er en sammenhæng mellem fattigdom, social marginalisering, ensomhed og sundhed, hvilket betyder, at minoritetsetniske ældre generelt er mere udsatte i forhold til helbred og ikke mindst mental sundhed.

Igen kan flygtninge være særligt udsatte. Nyere international forskning viser, at personer med traumer og PTSD har større risiko for at udvikle demens, og demens kan samtidig forværre traumesymptomer. Derudover benytter de i mindre omfang eksisterende sundheds- og ældretilbud.  

For at sikre et godt ældreliv for denne målgruppe er det nødvendigt at tage særlige hensyn og udvikle ensomhedsforebyggende fællesskaber og aktiviteter ud fra deres ønsker og behov.

Både fordi de som gruppe udgør en risiko for at være en stor social og sundhedsmæssig omkostning for kommunerne, men særligt fordi vi med indsatser med fokus på fællesskab kan øge deres fysiske og psykiske velbefindende og trivsel.  

Behov for mere viden
En række fagfolk i kommuner, Sundhedsstyrelsen, sociale indsatser samt på uddannelses- og forskningsinstitutioner peger på, at der er store udfordringer med at opsøge og motivere minoritetsetniske ældre og at inkludere dem i fællesskaber og aktiviteter.  

Læs også

Der er et stigende behov for mere viden om, hvilke ønsker og behov de har i forhold til det gode ældreliv og deltagelse i fællesskaber. Dette vil vi i DRC Dansk Flygtningehjælp undersøge nærmere i det nyopstartede projekt 'Styrkede fællesskaber for ældre borgere med etnisk minoritetsbaggrund'.

Her vil vi på baggrund af vidensindsamling om målgruppens ønsker, behov og udsagn om, hvad der kan motivere dem til deltagelse, udvikle og afprøve frivilligbaserede ensomhedsforebyggende aktiviteter, der kan bringe dem tættere på gode meningsfulde fællesskaber og derved styrke deres psykiske og fysiske trivsel og velvære. 

I DRC Dansk Flygtningehjælps frivillignetværk har vi gode erfaringer med at lave frivilligbaserede indsatser for målgruppen blandt andet ved at danne netværksgrupper, hvor aktiviteterne tager udgangspunkt i deres ønsker og behov.

Vi har særligt haft succes med en netværksgruppe for ældre somaliske mænd. Her var det sociale fællesskab i fokus, og der blev snakket og udvekslet historier om Somalia, men der var også stor interesse for at tale om emner som træning, motion, sundhed og demens.

På baggrund af disse ønsker blev der arrangeret oplæg fra fagpersoner. Minoritetsetniske fællesskaber kan på den måde være med til at skabe en større bevidsthed om sundhed, men det er i høj grad det at være en del af et meningsfuldt fællesskab, der er med til at fremme trivsel og sundhed blandt deltagerne.

Vi vil derfor arbejde for gode ensomhedsforebyggende indsatser for minoritetsetniske ældre. Indsatser som kan forankres både i civilsamfundet, men også hos de lokale myndigheder og på den måde sikre, at de tilbud minoritetsetniske ældre får lokalt er tilpasset de forskellige ønsker og behov, der er i dagens ældre-gruppe.  


  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00