Debat

Lægeforening: Ansvaret skal være på plads, når vi flytter opgaver mellem faggrupper

REPLIK: Udvid rammedelegationen, så sygeplejersker kan løse mere avancerede opgaver på lægens ansvar, skriver Andreas Rudkjøbing i et svar til Grete Christensen.

Hvis vi flytter flere opgaver til det nære sundhedsvæsen, som mangler varme hænder, vil det efterlade rum til at forstærke de fleksible arbejdsgange i sundhedsvæsenet, skriver Lægeforeningens formand.
Hvis vi flytter flere opgaver til det nære sundhedsvæsen, som mangler varme hænder, vil det efterlade rum til at forstærke de fleksible arbejdsgange i sundhedsvæsenet, skriver Lægeforeningens formand.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen

Det haster med at skaffe flere sygeplejersker til de kommunale opgaver, skrev formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, 21. februar i Altinget.

Det kan jeg kun erklære mig fuldstændig enig i.

For i disse år oplever vi et sundhedsvæsen i forandring. En større del af patienternes behandling bliver lagt ud i kommunerne, og der bliver hvert år flere og flere ældre, som lever længere med behandlingskrævende sygdomme.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det kræver et serviceeftersyn af den måde, vores arbejde i sundhedsvæsenet organiseres på.

For hvis vi flytter flere opgaver til det nære sundhedsvæsen, som mangler varme hænder, vil det efterlade rum til at forstærke og forfine de gode og fleksible arbejdsgange i sundhedsvæsenet, så de forskellige faggrupper bliver styrket og kommer bedre i spil.

Ud fra et patienthensyn må jeg påpege, at det kan være problematisk, hvis der bliver igangsat undersøgelser, uden at lægen er med som sparringspartner og tovholder.

Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen

Det er alt sammen til gavn for patienterne.

Med andre ord: Lad os se på, hvordan vi styrker det nære sundhedsvæsen og spiller hinanden stærkere i fremtiden, uden at det går ud over hverken kvalitet eller patientsikkerhed. 

Der findes tusindvis af utrolig dygtige sosu-assistenter, lægesekretærer og læger, som allerede i dag løfter mange komplekse opgaver i samarbejde med dygtige sygeplejersker landet over.

Sammen finder vi fleksible løsninger på hverdagsproblemer til gavn for vores patienter, og det skal vi fortsætte med. 

Problematisk uden læge som tovholder
Grete Christensen nævner i sit glimrende indlæg i Altinget, at "når vi mangler medarbejdere, er det særligt nødvendigt, at deres forskellige kompetencer bruges bedst muligt. Det kan blandt andet ske ved at give sygeplejerskerne bedre mulighed for at bruge deres faglighed". 

Det er jeg helt enig med hende i.

Men hun skriver også, at det ikke giver mening, at en sygeplejerske ikke kan igangsætte en behandling uden en læges tilladelse, hvis sygeplejersken konstaterer, at en ældre borger lider af forstoppelse. Eller lave en urinprøve ved mistanke om en urinvejsinfektion.

Ud fra et patienthensyn må jeg påpege, at det kan være problematisk, hvis der bliver igangsat undersøgelser, uden at lægen er med som sparringspartner og tovholder.

Det er vigtigt, at lægen er med under hele forløbet, fordi der kan være andre forhold, der skal med i vurderingen af, hvilken behandling der skal igangsættes.

I dag har vi i sundhedsvæsenet tradition for stærke teamsamarbejder omkring patienterne, hvor erfarne og dygtige sosu-assistenter og sygeplejersker arbejder tæt sammen med læger. Det er både godt og nødvendigt.

Læs også

Benyt rammedelegationen mere
Men det øgede tryk på det nære sundhedsvæsen giver både muligheder og nogle udfordringer i forhold til arbejdsdelingen.

Flere faggrupper byder ind på opgaver, som hidtil har været placeret i lægeligt regi, og det kan medføre uklarheder vedrørende placering af ansvar for patienten og afdelingen.

Der er naturligvis områder, hvor det giver god mening at justere – for eksempel må sygeplejersker i dag ikke give en hovedpinepille til en beboer på et plejecenter med ondt i hovedet uden at involvere lægen. Det giver ingen mening.

I dag virker fordelingen af opgaverne mellem faggrupper godt i det meste af sundhedsvæsenet, blandt andet på grund af den såkaldte rammedelegation, som betyder, at en læge på en fleksibel måde kan uddelegere blodprøvetagning og mere avancerede opgaver til sygeplejersker på lægens ansvar. 

Vi foreslår, at den bruges mere, end det er tilfældet i dag, så vi kan fortsætte med at spille hinanden stærkere til gavn for patienterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

0:000:00