Ordførere vil have turbo på tredje vaccinestik og åbner for brug af praktiserende læger

Regionerne skal opskalere på vaccinationscentrene, men mangler personale. Professor foreslår, at opgaven gives til de praktiserede læger, som melder sig klar.

Ældre over 65 år inviteres i disse uger til revaccination, men det kan være svært at finde ledige tider.
Ældre over 65 år inviteres i disse uger til revaccination, men det kan være svært at finde ledige tider.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

I takt med den stigende coronasmitte i samfundet og opdateret viden om vaccinernes vigende beskyttelse, er revaccination af befolkningen blevet en vigtig brik i kampen mod en løbsk epidemi.

Samtidig oplever regionerne kapacitetsproblemer i vaccinationscentrene, og ældre, der er inviteret til tredje stik, kan ikke finde ledige tider.

Det fik mandag sundhedsordførere fra flere partier til at kræve tempoet i vejret.

På Twitter slog professor ved Aarhus Universitet Frede Olesen til lyd for at lade de praktiserende læger afhjælpe kapacitetsproblemer på regionernes vaccinationscentre:

Den idé bakker sundhedsordfører Martin Geertsen (V) op om:

"Jeg synes, det kan give god mening at afsøge alle muligheder i forbindelse med revaccination. Sygehusvæsenet er betydeligt presset af mange forskellige årsager. Derfor er det en god idé at se på, om andre aktører kan og vil byde ind på opgaven," siger han.

Det er ikke så afgørende, hvem der udfører opgaven. Bare det bliver gjort.

Per Larsen (K)
Sundhedsordfører

Den hurtigste vej

De øvrige partier er ikke afvisende:

"Der skal udrulles så meget kapacitet som muligt, hurtigst muligt," siger Per Larsen (K). 

Skal man lade de praktiserende læger eller andre aktører hjælpe til?

"Målsætningen skal være, at man kan blive vaccineret dagen efter den 6. måned, fra man har fået det andet stik. Så det er ikke så afgørende, hvem der udfører opgaven. Bare det bliver gjort."

Samme melding lyder fra SF:

"Der skal turbo på tredje stik. Jeg kan ikke vurdere, hvordan vi hurtigst kommer i mål, men vi bør vælge den hurtigste vej," siger Kirsten Normann Andersen (SF). Hun understreger, at tredje stik skal gives "så tidligt, som det er forsvarligt".

I Danmark følger sundhedsmyndighederne anbefalingen fra Det Europæiske Lægemiddelagentur. Det betyder, at man inviteres til revaccination seks måneder efter sit andet stik. I Sverige har man fremrykket revaccinationen, så alle over 65 år kan få tredje stik efter fem måneder, og i Tyskland har man også åbnet mulighed for at revaccinere efter fem måneder.

Dialog med praktiserende læger

I Danske Regioner er man i dialog med de praktiserende læger om muligheden for at hjælpe til med vaccination, oplyser regionsformand Stephanie Lose (V):

"Der er stadig botilbud, ældre i eget hjem mv., som mangler vaccination, og snart kommer der formentlig også mindre børn i vaccinationscentrene. Så det er vigtigt med en god dialog med de praktiserende læger om mulighederne," skriver Stephanie Lose i en sms.

Det er ingen hemmelighed, at vi er presset på personale.

Lars Gaardhøj (S)
Regionsformand

Sundhedsministeriet oplyser i en pressemeddelelse mandag aften, at vaccinationskapaciteten opgraderes i alle regioner, så 300.000 danskere kan vaccineres om ugen fra uge 49.

I sidste uge blev 123.517 personer revaccineret. Samtidig blev 450.000 danskere indkaldt til deres tredje stik. Derfor kan der forventes ventetid, indtil vaccinationsstederne har opbygget den fornødne kapacitet, oplyser Sundhedsministeriet.

Samme melding lyder fra Lars Gaardhøj (S), regionsformand i Hovedstaden. Regionen har brug for flere medarbejdere i vaccinationscentrene:

"Det er ingen hemmelighed, at vi er presset på personale, så hvis der er sundhedsfaglige, der er gået på pension, studerende eller andet sundhedsfagligt personale , der har mulighed for at give en ekstra hånd med at vaccinere, så vil det være en stor hjælp," siger Lars Gaardhøj i en pressemeddelelse.

PLO-formand Jørgen Skadborg skriver på Twitter, at de praktiserende læger er klar til at stå for vaccinationerne.

Altinget har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), om regeringen vil inddrage de praktiserende læger i opgaven med revaccination, og har modtaget følgende skriftlige svar fra Sundhedsministeriet:

"Det er en stor operation at udrulle Danmarks store vaccinationskapacitet, hvor hastighed er afgørende. Sundhedsstyrelsen ser løbende på kapaciteten, og der er mange hensyn i planlægningen blandt andet i forhold til lokaler og personale. Der etableres i øjeblikket store vaccinationssteder rundt omkring i landet, og regionerne opskalerer kapaciteten, så der snart kan vaccineres 300.000 danskere om ugen. Regionerne indgår også aftaler med de praktiserende læger om vaccination mod Covid-19, og Danske Regioner er i dialog med PLO  om øget samarbejde."

--- Artiklen er opdateret tirsdag med kommentar fra Sundhedsministeriet ---

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

Per Larsen

MF (K), regionsrådsmedlem (K), Region Nordjylland
agrarøkonom

0:000:00