Debat

S: Vi skal genindustrialisere Europa

DEBAT: 26 millioner arbejdsløse, suppekøkkener og hjemløse i tusindtal taler for sig selv. EU har ført en alt for hård nedskæringspolitik. Skal der gang i beskæftigelsen, skal Europa genindustrialiseres, skriver MEP Britta Thomsen (S).
Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Britta Thomsen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Jeg synes, nedskæringspolitikken er skammelig, og så er jeg i øvrigt dybt bekymret over, at nedskæringerne giver den ekstreme højrefløj vind i sejlene i flere lande.

EU har masser af håndtag at dreje på for at sætte gang i beskæftigelsen, hvis der altså var politisk vilje til det. Det har der ikke været hidtil pga. borgerligt flertal. Finansieringen er ellers ikke noget problem. Den kan f.eks. klares ved at lægge skat på finanstransaktioner og ved at udstede obligationer gennem den europæiske centralbank (ECB). 

Vi europæiske socialdemokrater er særligt bekymrede over tabet af 3,8 millioner industriarbejdspladser i EU siden krisen, heraf 100.000 i Danmark. Udflytningen af arbejdspladser er ikke kun en katastrofe for de berørte, det er også et problem for Europas økonomi og sikkerhedspolitiske situation på både kort og langt sigt.

Derfor foreslår den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet i en 10-punktsplan for beskæftigelsen, at EU satser massivt på at genindustrialisere Europa.

Fakta
Altinget.dk og Københavns Hovedbibliotek sætter i en række debatarrangementer med kandidater til Europa-Parlamentet fokus på aktuelle EU-emner op til valget 25. maj. Martin Krasnik styrer slagets gang.

Altinget | EU varmer op til tredje debatrunde "Ud af krisen - nedskæringer eller investeringer?" Britta Thomsen (S), Tonni Hansen (SF), Karsten Lorentzen (DF) og Sabeena Sareen (LA) har bidraget med hver deres indlæg om emnet.

Debatarrangementet finder sted på Hovedbiblioteket 20. maj kl 17.

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Grønne jobs og mindre afhængighed af Rusland
Vi ønsker at skabe morgendagens arbejdspladser. De er grønne, moderne, højteknologiske og ressourceeffektive, og så kaster de høje lønninger af sig, så vi også kan finansiere velfærden fremover.

Vi foreslår bl.a. milliardinvesteringer i transportinfrastruktur, energieffektivisering, genbrug, grøn energi, uddannelse, jobrotation og bredbåndsforbindelser. Planen ventes at skabe op imod fem millioner grønne jobs på tre år. Som førende i grøn teknologi er der begrundet håb om, at Danmark har udsigt til tusindvis af nye arbejdspladser. 

Udflytningen af arbejdspladser er ikke kun en katastrofe for de berørte, det er også et problem for Europas økonomi og sikkerhedspolitiske situation på både kort og langt sigt.

Britta Thomsen (S)
MEP

Planen skal også medvirke til at reducere EU's afhængighed af russisk olie og gas. Den seneste tids uroligheder i Ukraine understreger kun alt for tydeligt, at Europa er alt for sårbar over for russisk pression og bølleadfærd. Også derfor skal Europa være selvforsynende med energi. Grøn energi.

For at nå målet, er det nødvendigt at øge EU's bevillinger til forskning og udvikling. Det er håbet, at den øgede forskning kan føre til udvikling af nye, grønne teknologier, der både kan skabe vækst og arbejdspladser og reducere vores CO2-udledning.

Meningsfuldt arbejde til alle 
Sidst, men ikke mindst skal vi skabe socialøkonomiske jobs til folk, der er udstødt fra arbejdsmarkedet, f.eks. fordi de ikke fuldt ud kan leve op til det stadigt stigende arbejdspres. Mange har stadig lyst til at arbejde, men har måske ikke kræfter til at arbejde på fuld tid. Disse mennesker skal have mulighed for at få et meningsfuldt arbejde, fordi arbejde inkluderer og øger den enkeltes selvværd og livsværdi.

Oven i alt dette vil vi socialdemokrater naturligvis fortsætte kampen mod løndumping og diskrimination, ulighed, fattigdom, hjemløshed og lønninger så lave, at de tvinger tusindvis af europæiske lønmodtagere til at have to jobs for at overleve. "Working poor", som fænomenet kaldes, har været kendt i USA i mange år. Jeg synes det er afskyeligt og vil bekæmpe det af al magt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Thomsen

Fhv. MEP (S) 2004-2014, i bestyrelsen for EU's agentur for energi (ACER)
cand.mag. i historie og portugisisk (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00