Debat

KL er ikke klædt på til at hjælpe

DEBAT: Kommunernes Landsforening er ikke forberedt på rådgivning til de kommuner, der etablerer fælles selskaber med private udbydere, skriver Kim Valentin, byrådsmedlem i Gribskov Kommune.
Kim Valentin, byrådsmedlem i Gribskov Kommune, råber KL op i dagens debatindlæg.
Kim Valentin, byrådsmedlem i Gribskov Kommune, råber KL op i dagens debatindlæg.Foto: Gribskov kommune
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Valentin (V)
Byrådsmedlem, Gribskov Kommune

Gribskov Kommune er gennem de sidste 15-20 år gået foran med udlicitering. Nu kommer anden bølge af udliciteringer. Nye regler og afgrænsninger skal gennemgås, afprøves og forstås, og derfor er det vigtigt, at kommunernes rådgivere er forberedt til det yderste med viden og argumenter. Det er KL ikke, og hvilken glæde har man så af det medlemskab?

Besværlig, men god proces
Der er ikke tvivl om, at en forbedring af serviceniveauerne i kommunerne sagtens kan gå hånd i hånd med en mere effektiv drift og mere glade medarbejdere, samtidig med at private virksomheder kan tjene penge på driften.

I Gribskov Kommune har vi en lang række positive resultater af udliciteringen af eksempelvis ældreplejen, som har betydet at mange millioner kroner har kunnet gå til udvikling af andre opgaver eller anlæg i kommunen. Det må være fremtiden, at kommunerne altid vælger at se på metoderne, før nye penge smides i områder med budgetoverskridelser.

En af måderne er at etablere fælles selskaber med private udbydere, som det er tilfældet med Jobcenter Gribskov. Vi ser i Gribskov en fordel i at dele overskud eller underskud med en privat udbyder, der forsøger at effektivisere driften af jobcentres opgaver. Det har været en besværlig politisk proces, men en god proces, hvor både politikere og administration, men også den private udbyder Ramsdal har været gennem en lærerig periode.

Det kan ikke være rigtigt, at det er kommunerne, der skal komme med viden og argumenter alene. KL skal være opdateret på dette og andre udviklingsorienterede områder, for at et medlemskab af KL giver værdi.

Kim Valentin (V)
Byrådsmedlem, Gribskov Kommune

Den effektive kommune har ikke gavn af KL
Derfor er det også utilfredsstillende, når det opleves, at der ikke har været fuld fokus på viden og engagement på dette område fra KL's side. Det kan ikke være rigtigt, at det er kommunerne, der skal komme med viden og argumenter alene. KL skal være opdateret på dette og andre udviklingsorienterede områder, for at et medlemskab af KL giver værdi.

Man kæmper nok med sig selv i øjeblikket for at blive overbevist om, at KL's forhandlingsresultat om kommunernes fremtidige økonomi er til gavn for den effektivt drevet kommune - eller om fremtiden er bevidst budgetterede underskud. Men det er en hel anden diskussion - eller er det? Fælles er i hvert fald, at den effektive og fremsynede kommune ikke har gavn af KL i dens nuværende form. Måske skulle KL fornys, ligesom alle kommunerne blev fornyet med strukturreformen.

Giv mulighed for udfoldelse
I forhandlingerne med Indenrigsministeriet, som er udfordrende nok i sig selv, forsøger vi naturligvis som kommune at undgå deponeringer eller andre bindinger af kommunens likviditet. Det er af helt afgørende betydning, at KL er med på dette, og vel at mærke er udstyret med de rigtige argumenter i forhold til lovgivningen. Det opleves, at alle ryster lidt på hånden i denne sammenhæng. Det kan jo ikke være rigtigt, at man som kommune risikerer at bryde loven, fordi fortolkninger og forståelser er forkerte eller ufuldstændige.

Flertallet i Folketinget giver kommunerne mulighed for at udlicitere områder med fortsat ejerskab (og lederskab i form af plads i bestyrelsen), men sørg nu for at give kommunerne de rigtige muligheder for at udfolde dette ejerskab. Det må ikke drukne i bureaukrati og langsommelige processer til godkendelse af modeller.

Kom på banen, KL
Vi må konstatere, at OPP og OPS er kommet for at blive på både anlægsopgaver og driftsopgaver, og de er og vil fremover være med til at skabe en helt anden dynamik i den kommunale økonomi. Men der skal hele tiden evalueres, og virksomhedsdelene skal løbende benchmarkes på helt almindelige markedsvilkår. Derfor skal kommunerne og KL (eller hvad det nu bliver til) tage højde for dette i modelarbejdet. Det er ikke for sent, men KL må melde sig på banen nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Valentin

MF (V), landsformand, Liberalt Oplysningsforbund, adm. direktør, Finanshuset i Fredensborg
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00