Hård kritik af nye refusionsregler

AKTIVERING: De nye refusionsregler møder massiv kritik fra Dansk Socialrådgiverforening og LO, som kræver mere fokus på den enkelte lediges behov. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) afviser kritikken.
Siden offentliggørelsen af de nye refusionsregler har de været udsat for kritik fra flere kanter. Nu er både Dansk Socialrådgiverforening og LO ude med riven efter reglerne. Hos socialrådgiverne mener man, at Inger Støjberg (V) med den nye model forsøger at tiltvinge sig magt over den kommunale sagsbehandling.

"Det, hun siger nu, er, at de eneste former for aktivering, som dur, er virksomhedspraktik, ansættelser med løntilskud og ordinær uddannelse. Det vil føre til, at man vil forsøge at få alle presset ind i disse former for aktivering i et forsøg på at gøre det, som ministeren gerne vil have," siger formand for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post.

I LO glædes man over, at de nye regler gør op med den meningsløse aktivering, men mener samtidig, at modellen på visse punkter efterlader rigelig plads til forbedring.

"Problemet med den nye model er, at man også rammer den meningsfulde aktivering. Det skyldes den måde, man har presset refusionstænkningen ned over systemet på, og det udstiller, at refusionstænkningen er noget, som fanden har skabt," siger næstformand Lizette Risgaard.

Kritikken kommer i kølvandet på, at Inger Støjberg for et par uger siden nåede til enighed med forligspartierne DF, LA og KD om at ændre på refusionsmodellen. Regeringen ændrede ligeledes refusionsreglerne på sygedagpengeområdet i fælleskab med R, DF og LA.

Stort fokus på virksomhedsrettet aktivering
I den nye aftale om beskæftigelsesindsatsen fokuseres der på virksomhedsrettet aktivering, men ifølge Dansk Socialrådgiverforening og LO er det langtfra alle ledige, som egner sig til disse former for tilbud.

Det er fornuftigt nok at sige, at sygemeldte først og fremmest skal meldes delvist raske, når de får det bedre, men sygemeldte har jo en arbejdsplads, og derfor virker det altså højst besynderligt at skulle ud i virksomhedspraktik eller løntilskudsjob på nogle andres arbejdsplads.

Bettina Post
Formand, Dansk Socialrådgiverforening

"Det kommer til at betyde, at jobcentrene ikke vil have nogen vej uden om at sende dem ud i nogle af de tilbud, som Støjberg har dømt til at være dårlige, og det bliver kun med 30 procents refusion. Jeg synes ikke, at det hænger sammen overhovedet," siger Bettina Post.

Også LO er "bekymrede" over, at der er "for meget fokus" på at få de ledige ud i bestemte former for aktivering. I organisationen frygter man, at det vil føre til et misbrug af ordningen, hvor virksomheder fyrer fastansatte medarbejdere for at genansætte dem i løntilskudsjob via bagdøren.

Sygemeldte skal i virksomhedsrettet aktivering
Beslutningen om, at de nye refusionsregler også skal gælde for de sygemeldte, skaber forundring hos socialrådgiverne og LO. Bettina Post hæfter sig ved, at langt størstedelen af de sygemeldte allerede har en arbejdsgiver. Derfor mener hun heller ikke, at reglerne på dette område giver mening.

"Det er fornuftigt nok at sige, at sygemeldte først og fremmest skal meldes delvist raske, når de får det bedre, men sygemeldte har jo en arbejdsplads, og derfor virker det altså højst besynderligt at skulle ud i virksomhedspraktik eller løntilskudsjob på nogle andres arbejdsplads," siger hun og peger på, at de syge hellere skulle tilbage på deres oprindelige arbejdsplads.

I LO mener man også, at det er "uhensigtsmæssigt", at man bruger den samme refusionsmodel i forhold til gruppen af sygemeldte.

DA: Kommuner skal styre efter resultaterne
Det er dog ikke alle, som er utilfredse med nye refusionsregler. Hos Dansk Arbejdsgiverforening glæder man sig over, at indsatsen målrettes de tilbud som, man mener, får de ledige tilbage i job.

"Hun har udstukket en retning om at bruge de redskaber, som fungerer, og har skåret jobcentrenes incitamenter til at bruge de mindre effektive redskaber væk," siger chefkonsulent i DA, Jørgen Bang-Petersen.

Han fremhæver, at kommunerne fortsat har ansvaret for at vurdere, hvilke tilbud der bedst kan hjælpe de ledige tilbage i job. Derfor opfordrer DA kommunerne til at styre efter resultaterne frem for at styre efter den højeste refusion.

"Det må være kommunernes ansvar at føre en fornuftig beskæftigelsespolitik, der retter sig mod at få folk tilbage på arbejdsmarkedet frem for bare at få dem ud i nogle aktiveringsaktiviteter," siger Jørgen Bang-Petersen.

Støjberg afviser kritik
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg mener, at kommunerne har tænkt mere på at "aktivere for at fylde kommunekassen" end på, hvad "der er bedst for de syge".

"Det har belastet mange sygemeldte mennesker, og det har belastet statskassen. Så det vælger vi nu at skære ned på, så kommunerne ikke skal bruge ressourcer på at aktivere folk, der er sygemeldt med en brækket arm. Eller mennesker med kræft og andre livstruende sygdomme," siger hun i et skriftligt svar til Altinget | Arbejdsmarked og tilføjer:

"Jeg ønsker med andre ord ikke, at kommunerne aktiverer til højre og venstre, men derimod tager udgangspunkt i den enkelte. Det betyder også, at vi skal holde fast i en aktiv linje over for sygemeldte og give aktive tilbud til de sygemeldte mennesker, der har gavn af det."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Bettina Post

Fhv. formand, Dansk Socialrådgiverforening, borgerrådgiver, Høje-Taastrup Kommune, brevkasseredaktør, Familie Journal
socialrådgiver (København, 1988)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00