Sådan vil Støjberg bekæmpe langtidsledighed

DOKUMENTATION: Regeringen er klar med en palet af initiativer for at sætte en stopper for den voksende langtidsledighed. Se hvilke her.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) fremlagde onsdag sine bud på, hvordan regeringen vil komme langtidsledigheden til livs.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) fremlagde onsdag sine bud på, hvordan regeringen vil komme langtidsledigheden til livs.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Kristian Aaskov Nielsen
Uddrag af Stærkere ud af krisen - Bekæmpelse af langtidsledighed:

Initiativer - Jobrettet uddannelse til langtidsledige

Nye muligheder for kompetenceløft til alle ledige
I aftalen om målretning af aktiveringsindsatsen fra februar 2009 indgik det, at der iværksættes et forsøg, hvor 6 ugers begrænsningen på uddannelsesaktivering op-hæves i en forsøgsperiode på 3 år for ledige uden uddannelse, kortuddannede (dvs. personer uden en erhvervskompetencegivende uddannelse) og ledige med en for-ældet uddannelse under visse forudsætninger. Det foreslås, at udvide forsøget i den resterende del af forsøgsperioden til at gælde for alle øvrige ledige.

Med henblik på at virksomheder, de ledige og jobcentre kan anvende de nye mu-ligheder bedst muligt, igangsættes en indsats for at fremme forsøget.

Beskæftigelsesregionerne skal udarbejde et katalog over relevante kurser, der kan føre til ansættelse inden for områder, hvor der er gode jobmuligheder.

Nye muligheder for opkvalificeringsjob
Fra februar 2009 igangsat et forsøg, hvor alle jobcentre har mulighed for at give en arbejdsgiver tilskud til opkvalificering af nyansatte le-dige i op til seks uger - de såkaldte opkvalificeringsjob

Det foreslås at udvide forsøget i den resterende del af forsøgsperioden, således at alle dagpenge-, start- og kontanthjælpsmodtagere, der har været ledige i en måned, fremover i forbindelse med en ordinær ansættelse vil få mulighed for at få opkvali-ficering uden begrænsninger på varighed. Forsøget løber frem til medio 2012.

Screeninger af lediges skolekundskaber og flere læse-, skrive- og regnekurser
Det foreslås, at alle dagpenge-, start- og kontanthjælpsmodtagere over 30 år, der henvender sig i jobcentret, og som ikke har en ungdomsuddannelse, skal læse- og skrivetestes, hvis de har behov for det. Initiativet er permanent. Det samme gælder allerede for unge under 30 år.

Regional pulje til jobrettet opkvalificering til bekæmpelse af langtidsledighed
Det foreslås at oprette en regional pulje, som kan benyttes til finansiering af udgif-ter i jobcentrene til en beskæftigelsesindsats

Erklæring om efteruddannelse ved forlængelse af arbejdsfordelinger
Det foreslås derfor, at Det Regionale Beskæftigelsesråd fremover alene skal kunne bevilge en forlængelse af en arbejdsfordeling, hvis der foreligger en skriftlig erklæ-ring fra virksomhedens ledelse og en repræsentant for medarbejderne om, at mu-lighederne for efteruddannelse er drøftet.

Initiativer - Aktive tilbud ude på arbejdspladserne

Ekstra støtte til mentorer og virksomhedsnetværk
Beskæftigelsesministeren vil derfor opfordre De Lokale Beskæftigelsesråd (LBR) til i 2011 at give de virksomheder, som gør en ekstra indsats for at hjælpe langtids-ledige tilbage i job - en ekstra økonomisk opbakning til mentornetværk og mentor-hjælp samt til at lave en handlingsplan.

Kompetenceafklaring af ledige
For at understøtte jobcentrene i deres arbejde med at kompetenceafklare de ledige foreslås det, at Beskæftigelsesministeriet introducerer et kompetenceafklaringsredskab, som alle landets jobcentre, a-kasser og andre aktører frit kan benytte.

Mere virksomhedsrettet og tættere kontakt med langtidsledige
Der skal sættes mere aktivt ind for at hjælpe mennesker, der går ledige længe, og som har behov for hjælp til at komme i job eller ud i et aktivt virksomhedsrettet til-bud. Det foreslås derfor at afsætte ekstra midler i år 2010-2012 til at ansætte flere virksomhedskonsulenter i jobcentrene.

For at understøtte virksomhedskonsulenternes arbejde med at hjælpe flere langtids-ledige i virksomhedsrettet aktivering skal dagpenge-, kontant- og starthjælpsmod-tagere, der har modtaget offentlig forsørgelse i over 12 sammenhængende måneder, deltage i samtaler i jobcentret mindst hver anden måned. Initiativet er tidsbegræn-set og gælder i en toårig periode.

 

Dokumentation
Finansiering af initiativerne
De samlede udgifter til regeringens 8 initiativer skønnes at udgøre knap ½ mia.kr. over perioden medio 2010 til ultimo 2014 og godt 50 mio. kr. årligt fra 2015 og frem. Initiativerne finansieres af uforbrugt bevilling til aktiveringsindsatsen for for-sikrede ledige fra 2009 og ved en omprioritering af flaskehalsbevillingen, der her-med bortfalder fra 2011.

Der anvendes 125 mio. kr. af den uforbrugte bevilling til aktivering af forsikrede ledige i 2009, som kommunerne har tilbagebetalt til staten i forbindelse med den årlige restafregning. Forslaget om at omprioritere flaskehalsindsatsen vil fra 2011 og frem frigive 100 mio. kr. årligt. Regeringens initiativer er fuldt finansieret.

Puljen til flere opkvalificerende læse-, skrive og regnekurser samt forslaget om en særlig pulje til jobrettet opkvalificering udmøntes via beskæftigelsesregionerne.

Der afsættes i alt 11 mio. kr. til lancering, it-understøttelse og evaluering.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00