Debat

3F: Investeringer i Forsvaret må ikke svække danskernes samfundssind og solidaritet

Der ikke tale om en forsvarlig prioritering, hvis man mener, at vi skal vælge mellem et dueligt forsvar og en ordentlig hjemmehjælp. Vi har tilstrækkeligt økonomisk råderum til både forsvarsudgifter, grønne investeringer og bedre velfærd, skriver Henning Overgaard.

Der bør allerede fra næste år investeres i velfærden, så den ikke bare følger befolkningsudviklingen, men også løftes til det velstandsniveau, der er i det danske samfund, skriver Henning Overgaard.
Der bør allerede fra næste år investeres i velfærden, så den ikke bare følger befolkningsudviklingen, men også løftes til det velstandsniveau, der er i det danske samfund, skriver Henning Overgaard.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Henning Overgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er næppe mange danskere, som ikke har opdaget, at vi de kommende år skal investere betragteligt i at styrke vores forsvar. Men jeg vil stærkt advare imod, at denne kendsgerning misbruges til at svække vores solidariske sikkerhedsnet og danskernes samfundssind.

Gennem corona-krisen viste vi, hvordan vi i fællesskab kan finde de mest brugbare løsninger. Og de kommende års markante investeringer i et styrket dansk forsvar og den grønne omstilling skal også gennemføres ved en forsvarlig prioritering.

Efter de seneste godt tyve års massive skattelettelser, der først og fremmest er kommet de bedst stillede til gode, står vi samtidig med offentlige omsorgs-, sundheds- og uddannelsestilbud, som ikke står mål med danskernes forventninger.

Derfor er der ikke tale om en forsvarlig prioritering, hvis man mener, at vi skal vælge mellem et dueligt forsvar og en ordentlig hjemmehjælp. Der er heller ikke samfundsøkonomisk belæg for den påstand.

Statskassen lider ingen nød

Vores fælles statskasse lider ingen nød, og det såkaldte økonomiske råderum opskrives, næsten regelmæssigt. Det skyldes især danskernes arbejdsmoral og velvilje mod udenlandske kollegaer. Beskæftigelsen sætter rekord. Aldrig har så mange været i arbejde i Danmark. Aldrig har så få været på kontanthjælp. Aldrig har vi taget imod så meget udenlandsk arbejdskraft, som vi gør i øjeblikket.

Bliver der – til trods for den velpolstrede statskasse – politisk behov for prioriteringer, så lad det være forsvarlige prioriteringer.

Henning Overgaard
Forbundsformand, 3F

Uden at jeg skal begynde at luge i de bede, hvor de økonomiske eksperter normalt huserer, vil jeg nøjes med at henvise til Nationalbanken, der senest har vurdereret den strukturelle beskæftigelse til at ligge cirka 90.000 personer højere næste år, end hvad Finansministeriet har forventet. Det veksles i økonomernes regneark til mere end 20 milliarder kroner ekstra i økonomisk råderum.

Vi har tilstrækkeligt økonomisk råderum til både forsvarsudgifter, grønne investeringer og bedre velfærd. Og der bør allerede fra næste år investeres i velfærden, så den ikke bare følger befolkningsudviklingen, men også løftes til det velstandsniveau, der er i det danske samfund.

Man kunne samtidig passende, i Folketinget og på Slotsholmen generelt, passe bedre på vores fælles skattemidler, blandt andet ved at læse beretningerne fra Rigsrevisionen med lidt større grundighed og drage de nødvendige konklusioner i tide.

Jeg behøver jo ikke kaste salt i de store, offentlige it-projekters åbne sår. Ingen nævnt, ingen glemt. Men i 3F er vi i hvert fald aldeles uforstående over for, at større offentlige anlægs- og byggeprojekter gang på gang sprænger både budgetter og tidsplaner, fordi man fra start og trods advarsler vælger et tvivlsomt tilbud.

Læs også

Efterfølgende kan vi i 3F så bruge mange medlemskroner på at afsløre grov udnyttelse og underbetaling af udenlandske kollegaer. Alene på byggeriet af den nye Storstrømsbro er der en række skandalesager. Senest har voldgiftsretten afsagt kendelse vedrørende omfattende lønsnyd af mindst 160 rumænske og italienske brobyggere for mindst ti millioner kroner.

Tilmed må bygherrer på de store offentlige anlægs- og byggeprojekter som hovedregel konstatere, at de valgte entreprenører heller ikke har – og formentlig aldrig har haft – faglig styrke og viden til at levere den lovede kvalitet i projekterne.

Bliver der – til trods for den velpolstrede statskasse – politisk behov for prioriteringer, så lad det være forsvarlige prioriteringer. Undlad i givet fald nogle af de planlagte lettelser til de bredeste skuldre og træk om nødvendigt gennemførte lettelser til de velstående danskere tilbage.

I respekt for danskernes samfundssind og solidaritet kunne det være rart med – til en forandring – ikke et skattestop, men et skattelettelses-stop.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Overgaard

Forbundsformand, 3F, formand, Pensiondanmark
lager- og transportarbejder

0:000:00