Debat

3F: Jobcentrene presser modtagere af sygedagpenge til kanten

Hvor mange ministre skal der ind ad svingdøren til Beskæftigelsesministeriet, før vi får den evaluering af sygedagpengeområdet? Nu har vi ventet i syv år. Vi kan ikke vente længere, skriver Lene Krabbe Dahl og Claus Westergreen. 

Jobcentret tager ikke højde for, hvordan du har det uden for arbejdsmarkedet. Man glemmer, at det er hele mennesker, man har med at gøre. Det er ikke et nyt problem, men det bliver værre og værre, skriver Lene Krabbe Dahl og Claus Westergreen.
Jobcentret tager ikke højde for, hvordan du har det uden for arbejdsmarkedet. Man glemmer, at det er hele mennesker, man har med at gøre. Det er ikke et nyt problem, men det bliver værre og værre, skriver Lene Krabbe Dahl og Claus Westergreen.Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Lene Krabbe Dahl
Claus Westergreen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Pas på dit helbred, og hvis du bliver syg, så bliv rask inden for tre måneder. For hvis du først er syg og skal på sygedagpenge i mere end tre måneder, kan du godt forberede dig på jobcenter-søsyge, der får en tur over Atlanten til at minde om en tur ned ad Gudenåen.

Problemet opstår, når du har været på sygedagpenge i mere end tre måneder. Når denne gyldne tidsgrænse er nået, vil dit jobcenter begynde at udrede dig for, om du stadig kan være tilgængelig på arbejdsmarkedet.

Først i dit eget job, men hvis du er for syg til det, vil jobcentret teste dig for, om du kan varetage en anden form for job. Det kan være at stable klodser eller andre skøre påfund. Hvis du kan det – på trods af din sygdom – er jobcentret hurtig til at stemple dig som jobparat.

Glemmer det hele menneske

Jobcentret tager ikke højde for, hvordan du har det uden for arbejdsmarkedet. Man glemmer, at det er hele mennesker, man har med at gøre. At du skal fungere både på arbejdet og i hjemmet.

Vi har jævnligt medlemmer, som vurderes jobparate af jobcentret, men ikke af deres a-kasse. De ender i en mærkelig grålig limbo, hvor de er for raske til sygedagpenge og for syge til arbejdsløshedsdagpenge.

Lene Krabbe Dahl, Claus Westergreen
3F

Det er ikke noget nyt problem, men det bliver værre og værre. Det er desværre vores oplevelse, at jobcentrene er blevet mere grænsesøgende i deres behandling af sygedagpengemodtagere. Går den, så går den – er tilgangen.

Det betyder, at vi jævnligt har medlemmer, som vurderes jobparate af jobcentret, men ikke af deres a-kasse. Vores medlemmer ender simpelthen i en mærkelig grålig limbo, hvor de er for raske til sygedagpenge og for syge til arbejdsløshedsdagpenge.

Forskellen er, at a-kassen forholder sig til konkrete arbejdsfunktioner sammenholdt med konkrete skåneforhold. Det er vores oplevelse, at jobcentrene sjældent gør dette.

Det skal der gøres op med. Vi har ventet i syv år på, at denne problemstilling bliver evalueret og håndteret. Vi er mere end klar til at dele ud af vores egne erfaringer – og dem skal I da ikke snydes for her. Man kan frygte, at vi skal vente syv år mere, før der politisk bliver skredet til handling – og det kan vi ikke vente på. Problemet kan nemlig løses.

Problemet kan løses

3F har allerede gode erfaringer fra vores a-kasse om at holde fællessamtaler mellem den sygemeldte, a-kassen og jobcentret. Formålet er ikke bare at lukke sygedagpengesagen – sådan som praksis i jobcentret ellers er nu. Målet skal være at sikre, at den syge kan komme trygt videre og om nødvendigt med skåneforhold uden at lide overlast, hverken på eller uden for job.

Læs også

Derfor foreslår vi retten til at få en afprøvende praktik, hvis jobcentret mener, at du kan klare et arbejde, som du ikke har prøvet før og som du er uenig i at kunne klare. Hvis du så ikke kan klare fuldtid og ikke kan få fleksjob eller revalidering, så skal du først kunne raskmeldes, når du kan stille dig til rådighed som deltidsforsikret.

Jobcentrene skal også blive langt bedre til at bruge de handicapkompenserende ordninger, så du ikke efterlades alene uden hjælpemuligheder.

Et sygedagpengeforløb med bedre og mere kvalificeret fokus på, hvad der reelt skal til for, at et menneske med helbredsmæssige udfordringer kan komme tilbage på arbejdsmarkedet, vil være godt for arbejdsudbuddet og vil også begrænse det offentliges udgifter til forsørgelse.

Vi kan med andre ord ikke længere vente på at blive inviteret til evaluering af sygedagpengeforløbet og få ryddet op i denne grænsesøgende adfærd, som vores medlemmer dagligt udsættes for.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Westergreen

formand, 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening

Lene Krabbe Dahl

Forbundssekretær, 3F

0:000:00