Debat

3F: Kommunerne lægger vores medlemmer i en økonomisk benlås

Vi er endt i en bureaukratisk labyrint, hvor du bliver erklæret for rask til sygedagpenge og for syg til dagpenge. Det skriger på at ændre sygedagpengeloven, skriver Lene Krabbe Dahl og Eva Obdrup.

Vestre Landsrets afgørelse legimiterer kommunernes praksis med at lægge vores medlemmer i den økonomiske benlås. Derfor skal politikerne nu på banen og ændre på sygedagpengeloven, skriver Lene
Krabbe Dahl og Eva Obdrup.
Vestre Landsrets afgørelse legimiterer kommunernes praksis med at lægge vores medlemmer i den økonomiske benlås. Derfor skal politikerne nu på banen og ændre på sygedagpengeloven, skriver Lene Krabbe Dahl og Eva Obdrup.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Eva Obdrup
Lene Krabbe Dahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi sidder dagligt med medlemmer, der bøvler med kommunernes tunge bureaukrati. Medlemmer, der bliver sygemeldt af hårdt arbejde, ender i et limbo, hvor kommunen vil raskmelde dem på papiret, selvom de er for syge til at varetage et arbejde, de kender til. En raskmelding, der sætter medlemmet i en økonomisk benlås uden forsørgelse.

Desværre har en dom fra Vestre Landsret nu slået fast, at kommunerne kan fortsætte deres urimelige praksis med at raskmelde lønmodtagere, der er for syge til at få arbejdsløshedsdagpenge.

En raskmelding, der sætter medlemmet i en økonomisk benlås uden forsørgelse.

Lene Krabbe Dahl, Forbundssekretær i 3F og Eva Obdrup, Forretningsfører for 3F’s A-kasse

Grænsesøgende kommuner
Igen og igen bliver vores medlemmer raskmeldt med diffuse og urealistiske skåneforhold. Samtidig vil kommunerne ikke afprøve om skåneforholdene er realistiske at forene med et reelt arbejde for vores medlemmer.

Det binder vores medlemmer fast i et tomrum, hvor de er for raske til sygedagpenge og for dårlige til arbejdsløshedsdagpenge. På trods af, at de lever i en velfærdsstat og har betalt ind til en arbejdsløshedsforsikring, kan de ende uden forsørgelse i en i forvejen ulykkelig situation. Det er mangel på værdighed og retssikkerhed.

Mere end 35 procent af de lønmodtagere, som raskmeldes til ledighed, sygemeldes igen, uden at have været i arbejde. For 3F’erne er tallet endnu højere. Det viser, at alt for mange bliver raskmeldt på et urealistisk grundlag.

I stedet for at stoppe op oplever vi, at kommunerne bliver mere og mere grænsesøgende for at raskmelde vores medlemmer. Der er en uhyggelig hast med at få sat de ”rigtige” krydser og ekspederet lønmodtageren ud af systemet. Det handler mere om måltal end om at få vores medlemmer tilbage i værdig og varig beskæftigelse.

Legitimering af den økonomiske benlås
Vestre Landsrets afgørelse legimiterer kommunernes praksis med at lægge vores medlemmer i den økonomiske benlås. Derfor skal politikerne nu på banen og ændre på sygedagpengeloven.

Vi skal have mennesket i fokus igen. Vi skal sikre, at de syge med skåneforhold ved hvad de kan og hvordan de kommer videre. Derfor foreslår vi, at man skal have ret til at få en afprøvende praktik, hvis kommunen mener, at en lønmodtager kan klare et arbejde, som personen ikke har prøvet før, og lønmodtageren er uenig i, om vedkommende kan klare.

Vi skal sikre, at de syge med skåneforhold ved, hvad de kan og hvordan de kommer videre.

Lene Krabbe Dahl, Forbundssekretær i 3F og Eva Obdrup, Forretningsfører for 3F’s A-kasse

Derudover er der et afgørende behov for, at jobcenter og a-kasser taler bedre sammen. Vi kan ikke have to systemer, der visiterer til to forskellige versioner af arbejdsmarkedet, når vi nu kun har ét arbejdsmarked.

Vi foreslår derfor fælles samtaler med a-kassen forud for en raskmelding fra kommunen. Vi har allerede rigtig gode erfaringer fra a-kassen i forhold til fælles samtaler med jobcenteret med ledige – det giver mere kvalificerede forløb.

Det vil skabe realistiske og retfærdige raskmeldinger, som skal hjælpe sygemeldte med at sikre en varig og fremtidig beskæftigelse. Det vil spare vores medlemmer for længere tid på offentlig forsørgelse og frigive administration af klagesagsbehandling.

Det er to konkrete løsninger, der er godt for de sygemeldte, godt for økonomien og godt for beskæftigelsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Krabbe Dahl

Forbundssekretær, 3F

Eva Obdrup

Forretningsfører, 3F’s a-kasse, formand, Danske A-kasser
informatikassistent

0:000:00