3F til DA: I kan ikke afvise fakta

REPLIK: DA's kritik af 3F stemmer ikke overens med den virkelige verden. Opråb om behovet for udenlandsk arbejdskraft klinger hult, når der er over 100.000 ledige i Danmark og 16,6 millioner i EU, mener 3F.

Af Søren Heisel 
Forbundssekretær i 3F  
 
I mandags blev det klart, at der ikke er politisk flertal for at give los for at importere billig arbejdskraft fra lande som Indien, Thailand og Kina.

Det er vi glade for i 3F, for det havde ramt helt almindelige lønmodtagere på det danske arbejdsmarked. For eksempel lagerarbejderen, anlægsgartneren, rengøringsassistenten, tømreren samt lastbilchaufføren. 

Samtidig skylder vi de ledige, de unge og dem på kanten af arbejdsmarkedet at udnytte opsvinget til at få alle med.  
Der er over 100.000 ledige i Danmark. Mange danskere er på ufrivillig deltid. 

Og så er der de 10.000 unge, der savner praktikplads, som vi gerne vil have ind på arbejdspladserne.  

Praktik søges for afslutning på grundforløb
DA kritiserer os for at bruge tallet "10.000", fordi en del af de unge endnu ikke har gennemført deres grundforløb. I skrivende stund taler vi om 1.045 unge (der ikke har gennemført et grundforløb, red.).

Men for det første kræver reglerne, at eleverne skal søge efter en praktikplads mindst otte uger før færdiggørelsen af grundforløbet. For det andet så giver det rigtig god mening, at eleverne søger praktikplads før sidste dag på grundforløbet.  

I debatindlægget fastslår DA igen, at der er massiv mangel på arbejdskraft i Danmark. Og selvfølgelig kan der være udfordringer i visse brancher og i visse egne af landet.  

Men 3F har konsekvent kontaktet de virksomheder, der i den seneste tid er gået i medierne med historierne om mangel på arbejdskraft. Hver gang har det vist sig, at de enten ikke har slået deres job op, eller at de i virkeligheden slet ikke havde brug for arbejdskraft.  

De kolde fakta 
Lad mig afslutte med to grafer, der beskriver de kolde fakta. Den første viser regeringens opgørelse over antallet af mislykkedes rekrutteringer.  

I 2018 ligger det betydeligt under niveauet fra kriseårene. Og antallet af rekrutteringsproblemer er faktisk nogenlunde konstant, mens beskæftigelsen stiger. Det taler imod billedet af et stort og generelt problem. 


Den anden graf viser lønningerne. Hvis der nu var pres på i forhold til at finde folk, ville man forvente, at lønningerne steg markant. Men lønstigningerne er ikke accelereret nævneværdigt trods det faktum, at der har været rigtig godt gang i arbejdsmarkedet.


Og lad mig som en afsluttende bemærkning sige, at der i september 2018 var 16,6 millioner arbejdsløse i EU, som danske virksomheder allerede har fri adgang til i dag. 

Alle har ret til egne meninger, men ikke til egne fakta! 

Forrige artikel Det Faglige Hus: Nye opholdskrav vil primært ramme danske statsborgere Det Faglige Hus: Nye opholdskrav vil primært ramme danske statsborgere Næste artikel DA til LO: Flere penge til tilsyn giver ikke bedre arbejdsmiljø DA til LO: Flere penge til tilsyn giver ikke bedre arbejdsmiljø
Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

FØDSELSDAGSANALYSER: Hvad har det betydet for eksempelvis de ældre, kulturen og boligpolitikken, at vi nu har en socialdemokratisk regering? Og hvordan går det med at stække Finansministeriets magt og gøre Danmark til det bedste land at være barn i? Altingets fagredaktører gør status på regeringens ét års fødselsdag med hver deres ultrakorte analyser.