Debat

3F til DA: I kan ikke afvise fakta

REPLIK: DA's kritik af 3F stemmer ikke overens med den virkelige verden. Opråb om behovet for udenlandsk arbejdskraft klinger hult, når der er over 100.000 ledige i Danmark og 16,6 millioner i EU, mener 3F.

Når 3F har kontaktet virksomhederne, som i medierne efterspørger arbejdskraft, har de enten ikke slået deres job op eller i virkeligheden slet ikke haft brug for arbejdskraft, skriver Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.
Når 3F har kontaktet virksomhederne, som i medierne efterspørger arbejdskraft, har de enten ikke slået deres job op eller i virkeligheden slet ikke haft brug for arbejdskraft, skriver Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.Foto: 3F
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Heisel 
Forbundssekretær i 3F  
 
I mandags blev det klart, at der ikke er politisk flertal for at give los for at importere billig arbejdskraft fra lande som Indien, Thailand og Kina.

Det er vi glade for i 3F, for det havde ramt helt almindelige lønmodtagere på det danske arbejdsmarked. For eksempel lagerarbejderen, anlægsgartneren, rengøringsassistenten, tømreren samt lastbilchaufføren. 

Samtidig skylder vi de ledige, de unge og dem på kanten af arbejdsmarkedet at udnytte opsvinget til at få alle med.  
Der er over 100.000 ledige i Danmark. Mange danskere er på ufrivillig deltid. 

Og så er der de 10.000 unge, der savner praktikplads, som vi gerne vil have ind på arbejdspladserne.  

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Praktik søges for afslutning på grundforløb
DA kritiserer os for at bruge tallet "10.000", fordi en del af de unge endnu ikke har gennemført deres grundforløb. I skrivende stund taler vi om 1.045 unge (der ikke har gennemført et grundforløb, red.).

Men for det første kræver reglerne, at eleverne skal søge efter en praktikplads mindst otte uger før færdiggørelsen af grundforløbet. For det andet så giver det rigtig god mening, at eleverne søger praktikplads før sidste dag på grundforløbet.  

Alle har ret til egne meninger, men ikke til egne fakta!

Søren Heisel
Forbundssekretær i 3F

I debatindlægget fastslår DA igen, at der er massiv mangel på arbejdskraft i Danmark. Og selvfølgelig kan der være udfordringer i visse brancher og i visse egne af landet.  

Men 3F har konsekvent kontaktet de virksomheder, der i den seneste tid er gået i medierne med historierne om mangel på arbejdskraft. Hver gang har det vist sig, at de enten ikke har slået deres job op, eller at de i virkeligheden slet ikke havde brug for arbejdskraft.  

De kolde fakta 
Lad mig afslutte med to grafer, der beskriver de kolde fakta. Den første viser regeringens opgørelse over antallet af mislykkedes rekrutteringer.  

I 2018 ligger det betydeligt under niveauet fra kriseårene. Og antallet af rekrutteringsproblemer er faktisk nogenlunde konstant, mens beskæftigelsen stiger. Det taler imod billedet af et stort og generelt problem. 


Den anden graf viser lønningerne. Hvis der nu var pres på i forhold til at finde folk, ville man forvente, at lønningerne steg markant. Men lønstigningerne er ikke accelereret nævneværdigt trods det faktum, at der har været rigtig godt gang i arbejdsmarkedet.


Og lad mig som en afsluttende bemærkning sige, at der i september 2018 var 16,6 millioner arbejdsløse i EU, som danske virksomheder allerede har fri adgang til i dag. 

Alle har ret til egne meninger, men ikke til egne fakta! 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

0:000:00