Dansk Metal: Selvom Draghi har leveret guldkorn med sin rapport, skal vi ikke omkalfatre vores samfund fuldstændig
Mario Draghis rapport om EU's konkurrenceevne er et opslagsværktøj til at styrke den europæiske industri og teknologi. Men selvom Europa skal kæmpe for at holde trit med USA og Kina på flere områder, så klarer vi os jo i øvrigt fremragende i lille Danmark, skriver Dansk Metals EU-chef.
Johan Moesgaard Andersen
EU-chef, Dansk Metal"Danmark skal forblive et produktionsland – og Europa skal forblive et produktionskontinent".
Sådan har vi sagt i Dansk Metal gennem mange år. Bladrer man igennem den spritnye rapport fra den tidligere ECB-chef og tidligere italienske premierminister Mario Draghi, er der aldeles gode nyheder.
For her ser vi det måske mest gennemarbejdede bidrag til at forstå Europas udfordringer lige nu. Ja, man kan knap spadsere en omgang rundt om Place Luxembourg ude foran Europa-Parlamentet i disse dage uden at høre ordet Draghi udtalt med alskens europæiske dialekter af forbipasserende, som ivrigt diskuterer rapportens indhold.
Jeg ser foreløbig tre oplagte konklusioner, vi kan drage allerede.
Anviser Europas behov
For det første vil rapporten komme til at få betydning for høringerne af de nye EU-kommissærer dette efterår. Fordi rapporten spænder så bredt over industrisektorer og politiske temaer, forventer man, at rapporten populært sagt vil blive brugt som obligatorisk pensum, når kommissærerne skal sidde ved eksamensbordet med Europa-Parlamentet som den skrappe censor, der skal udspørge kommissæreleverne om deres EU-ambitioner.
Frem for alt skal vi ikke med Draghis guldkorn under armen pludselig til at omkalfatre vores samfund fuldstændig.
Johan Moesgaard Andersen
EU-chef, Dansk Metal
For det andet får Draghi-rapporten konsekvenser langt ud over dette efterår. Rapporten kommer til at udgøre den analytiske motor i arbejdet med at ruste Europa til en konkurrencedygtig fremtid.
Rapporten har med god grund fået en flot modtagelse her i Danmark. For den anviser helt konkret med flammeskrift nogle af de politiske behov, som er helt nødvendige for Europa: Flere investeringer i ny teknologi. Flere faglærte til Europas industri. Flere handelsaftaler og partnerskaber til at sikre blandt andet kritiske råstoffer. Flere muskler til Europas fælles forsvarsindustri. Flere strenge at spille på i energipolitikken og den grønne industripolitik.
Skal man sammenfatte det ultrakort rimer tre af rapportens absolutte nøgleord faktisk på hinanden: Strategi, industri og teknologi. I høj grad fordi Europa skal stå stærkere i konkurrencen med USA og Kina.
Allerede i 2019 skulle vi fokusere på Kina og USA
Jeg får næsten lyst til at genudgive det, jeg selv skrev her i Altingets spalter op til Europa-parlamentsvalget helt tilbage i 2019: "Hvad gør EU, når kineserne kommer?".
Dansk Metals opfordring dengang var, at EU skulle bekymre sig mere om konkurrencen fra Kina og USA. Vi anbefalede at sætte massive investeringer i forskning, teknologi og robotter i gang - og at udarbejde en ambitiøs EU-industristrategi for at holde industri og teknologi på europæiske hænder i konkurrencen mod Kina og USA.
Dengang i 2019 må vi nok indrømme, at opfordringen druknede lidt. Konkurrenceevne, teknologi og industriarbejdspladser var ikke ligefrem på toppen af den europapolitiske dagsorden. Det var dengang.
Nu tvivler jeg godt nok på, at Mario Draghi har læst med i mine gamle indlæg på Altinget. Trods alt. Men det er bedre sent end aldrig, at vi nu får temaet op som det måske allermest centrale i den europapolitiske debat i Danmark og på det europæiske kontinent. Det har vi ventet på, og det er i den grad på tide.
Europa er ikke det værste sted at bo
For det tredje er dog også et "men".
Selvom rapporten rammer plet, betyder det selvfølgelig ikke, at rapporten besvarer alle livets store spørgsmål. Frem for alt skal vi ikke med Draghis guldkorn under armen pludselig til at omkalfatre vores samfund fuldstændig.
EU's strategi skal rime på både industri og teknologi.
Johan Moesgaard Andersen
EU-chef, Dansk Metal
Draghi peger helt oplagt på, at Europa faktisk har en styrke i vores sociale markedsøkonomi – og at vi ingenlunde skal føre socialpolitik som USA. Nok skal vi konkurrere med Kina og USA. Men Europa er faktisk ikke det værste sted at bo. Og selvom Europa skal kæmpe for at holde trit med USA og Kina på flere områder, så klarer vi os jo i øvrigt fremragende i lille Danmark.
Beskæftigelsen slår rekorder, og dansk økonomi buldrer derudaf. Mens Draghi peger på, at Europas produktivitet er sakket bagud i forhold til USA – ja, så klarer Danmark sig faktisk bedre end USA, når det gælder produktivitet. Det er alligevel værd at huske på, så Draghis rapport ikke bliver (mis)brugt i den hjemlige politiske debat til at male et kulsort billede af den situation, lige præcis Danmark står i.
Nu har Draghi sparket gang i både det europapolitiske efterår og den nye valgperiode. Set fra min stol er der ingen tvivl om opgaven for det nye Europa-Parlament og den nye Europa-Kommission: EU's strategi skal rime på både industri og teknologi.