Debat

EU-chef i Dansk Metal: Hvad gør EU, når kineserne kommer?

DEBAT: Kinas massive statsstøtte til forskning og industrivirksomheder bør få alarmklokkerne til at ringe i Danmark og Europa. Vi risikerer, at kineserne løber solo, mens Europa kigger på fra sidelinjen, skriver Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal.

Kina støtter deres industrivirksomheder med milliarder af statskroner og kan stjæle arbejdspladser fra danske virksomheder. Det skal EU-parlamentarikere gøre noget ved, skriver Johan Moesgaard. 
Kina støtter deres industrivirksomheder med milliarder af statskroner og kan stjæle arbejdspladser fra danske virksomheder. Det skal EU-parlamentarikere gøre noget ved, skriver Johan Moesgaard. Foto: Ritzau Scanpix/AP
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Johan Moesgaard
EU-chef i Dansk Metal

Spoler vi tiden ti år tilbage, havde de færreste nok troet, at Kina ville have én af de mest stjernespækkede fodboldligaer i verden. Men det har de fået. Tag for eksempel den gamle argentinske troldmand, Carlos Tevez, og nigerianske John Obi Mikel. Eller europæiske fodboldprofiler som Ricardo Carvalho, Hulk og Yannick Carrasco. Alle har de været forbi den kinesiske ”Super League”.

Det skyldes, at Kina i 2014 igangsatte en ambitiøs strategi, som sprøjtede milliarder af statskroner i landets fodboldklubber. Selvom det kan virke unfair med den massive statsstøtte, trækker mange danskere nok på skulderen. Det er trods alt bare fodbold. Men hvad hvis kineserne forsøger at stjæle arbejdspladser i Produktionsdanmark hjem til Kina på præcis samme måde?

For få år siden lancerede Kina den såkaldte ”Made in China”-plan. Den udpeger flere strategisk vigtige sektorer som rumfart, skibsfart og industri, hvor Kina skal være førende i 2025. Og de er godt på vej.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten. Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Kina løber med industriarbejdspladser
I dag står en tredjedel af alle verdens robotter på kinesiske virksomheder. Forskningsbudgettet er lige så stort som alle EU-landes forskningsbudgetter til sammen. Samtidig hælder de milliarder af statskroner i deres industrivirksomheder for at trække arbejdspladser og strategisk vigtig produktion hjem.

Det står dem selvfølgelig frit for. Men det bør få alarmklokkerne til at ringe i Danmark og Europa. Særligt i et år, hvor vi skal til Europa-Parlamentsvalg. Vi må ikke lade stå til i Europa, mens Kina løber med vores industriarbejdspladser. For hvis arbejdspladserne kan rykke lige så hurtigt til Kina som fodboldspillere, har vi meget at miste. Også selvom det går godt med beskæftigelsen i Danmark og EU i dag.

Vi må ikke lade stå til i Europa, mens Kina løber med vores industriarbejdspladser. For hvis arbejdspladserne kan rykke lige så hurtigt til Kina som fodboldspillere, har vi meget at miste.

Johan Moesgaard
EU-chef i Dansk Metal

Heldigvis er flere danske EU-politikere opmærksomme på truslen fra øst. Christel Schaldemose (S) og Bendt Bendtsen (K) har for eksempel stillet spørgsmål ved asiatisk statsstøtte. Tilsvarende har Jeppe Kofod (S) og Morten Løkkegaard (V) problematiseret Kinas opkøb i Europa.

Læs også

Europa kigger på fra sidelinjen
Fra Dansk Metals side har vi to specifikke forslag til vores EU-politikere, som kan sikre tryghed for danske produktionsarbejdspladser. For det første bør vi give en saltvandsindsprøjtning til europæisk forskning. Vi kan og skal ikke konkurrere med Kina om at give flest kroner i statsstøtte.

Men kan vi få de stærkeste robotter, den nyeste teknologi og de bedste maskiner ud på europæiske industrivirksomheder, kan vi også fastholde arbejdspladser. Det kræver, at vi øger budgettet til forskning massivt både i EU og Danmark. Når det gælder rumforskning, klimaforskning og den mest avancerede teknologi, har vi i Europa en fælles interesse i at arbejde sammen.

For det andet bør vi give en kontant bonus til virksomheder, som flytter produktionen hjem til Danmark og Europa. For eksempel ved at EU giver medlemslandene lov til at indføre et skattefradrag for hjemflytning af produktion. Begge forslag bør indgå i en samlet europæisk industristrategi, som Europa-Parlamentet forhåbentlig ser på efter EP-valget.

For uden en strategisk indsats risikerer vi, at kineserne løber solo, mens Europa kigger på fra sidelinjen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johan Moesgaard Andersen

EU-chef, Dansk Metal
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015)

0:000:00