Debat

3F: Udvid de lediges ret til uddannelse

DEBAT: Krisen skal udnyttes til at hæve arbejdsstyrkens kompetenceniveau, skriver 3F's Søren Heisel, der ikke frygter for mangel på arbejdskraft, hvis retten til uddannelse udvides. 

Med den nuværende ledighed mangler der ikke hænder på arbejdsmarkedet. Derfor skal retten til uddannelse udvides, mener Søren Heisel. 
Med den nuværende ledighed mangler der ikke hænder på arbejdsmarkedet. Derfor skal retten til uddannelse udvides, mener Søren Heisel. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Heisel,
Forbundssekretær i 3F

Coronakrisen har ramt de kortuddannede hårdt. Derfor foreslår vi i 3F, at vi hurtigst muligt får udvidet de lediges ret til uddannelse.

I dag har de fleste ufaglærte og faglærte ledige ret til seks ugers jobrettet uddannelse, men mange af dem har brug for mere.

Især hvis de for eksempel skal flytte sig fra én branche til en anden eller fra et lavere kvalifikationsniveau til et højere. Det giver mening – måske i en afgrænset periode – at udvide retten til jobrettet uddannelse fra seks til ti uger.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi vil gerne sikre, at ledige kan deltage i uddannelsesløft fra ufaglært til faglært på 125 procent af dagpengene. Vi vil gerne have, at ledige kan deltage i engelsk- og IT-kurser. Og vi vil gerne have, at 3F’ere kan tage uddannelse, for eksempel jobrettede certifikater, fra første ledighedsdag.

Derudover ser vi gerne, at de ledige, der umiddelbart før corona-krisen var i risiko for at falde ud af dagpengesystemet, får mulighed for en runde opkvalificering mere.

Især kortuddannede ledige har brug for kompetenceløft. Lad os bruge corona-krisen til at gennemføre en massiv uddannelsesindsats, så vi i den næste højkonktur står med en endnu mere kvalificeret gruppe af ledige

Søren Heisel
Forbundssekretær i 3F

Uddannelse sender 3F'ere i arbejde
Giver man de ledige flere uddannelsesrettigheder, vil flere uden tvivl råbe vagt i gevær af påståede samfundsøkonomiske grunde. Flere vil påpege med udgangspunkt i Finansministeriets dynamiske regnemodeller, at uddannelse kan være decideret skadeligt for samfundsøkonomien og den lediges beskæftigelsesmuligheder.

Men tal for 3F’ernes deltagelse i seks ugers jobrettet uddannelse viser, at to ud af tre er i arbejde inden for tre måneder. Den effekt ligger betragteligt over et andet aktiveringsredskab, nemlig privat virksomhedspraktik. Og måske er Finansministeriets regnemodeller ikke ufejlbarlige.

Kommunerne vil formentlig udtrykke stor bekymring for de massive udgifter, som en intensiveret uddannelsesindsats over for ledige vil pålægge jobcentrene. Vi er i 3F med på, at de nuværende finansierings- og refusionsordninger kan føre til en økonomisk bet, hvis kommunerne vælger en systematisk opkvalificeringsindsats.

Men hvis udfordringerne er for store til, at de kan løses med midlertidige ordninger, så er det måske alligevel på sin plads at få ryddet op i de uhensigtsmæssige økonomiske incitamenter.

Ikke mangel på arbejdskraft
Arbejdsgiverne vil være bekymret for arbejdsudbuddet. Men som ledighedssituationen er lige nu, mangler vi næppe kvalificeret arbejdskraft. Samtidig er der jo en grund til, at der selv i den brølende højkonjunktur gik cirka 100.000 ledige rundt: De manglede formelle kompetencer.

Endelig er der ideologiske argumenter. Visse borgerlige politikere vil straks buldre om, at uddannelse til ledige vil gøre, at det ikke kan betale sig at gå på arbejde. I 3F er vores erfaring med uddannelse dog, at vores medlemmer tager det, når der er brug for det – ikke for at smyge sig uden om fast arbejde. Undersøgelser viser faktisk, at 3F’erne er mest motiveret for uddannelse, når det har et klart jobsigte.

I 3F har vi siden marts oplevet, at cirka 10.000 medlemmer har mistet deres arbejde. Bunden er blevet sparket ud af jobmarkedet, og antallet af nyopslåede jobs har ligget på under halvdelen af det forventelige. Vi står i en klassisk krisesituation med alt for mange ledige og alt for få job.

Hjælper især kortuddannede
Det er langt fra første gang, vi oplever en krise, som går hårdt ud over de kortest uddannede. Det er faktisk et grundvilkår for os 3F’ere, at vi bliver voldsomt påvirket af konjunkturerne.

3F’ere er både fagligt og geografiske mobile, aktivt jobsøgende og ikke bange for at kaste sig ud i nye jobfunktioner. Derfor kommer de som regel hurtigt i job. Alligevel bliver kriser nogle gange så hårde, at end ikke den mest mobile 3F’er kan udgå ledighed.

Når det sker, kalder det på den kloge, aktive danske arbejdsmarkedspolitik, som så før har holdt hånden under dansk økonomi. Vi skal sikre de ledige bedre muligheder for at blive opkvalificeret. Det kan handle om korte, fokuserede AMU-forløb, som retter sig mod specifikke jobfunktioner i brancher, hvor der trods krisen fortsat er jobåbninger.

Det kan også være længere forløb, der løfter fra ufaglært til faglært. Eller det kan være læse- og regnekurser – og gerne IT-kurser og engelskundervisning – for kortuddannede.

Bundlinjen er, at især kortuddannede ledige har brug for kompetenceløft. Lad os bruge corona-krisen til at gennemføre en massiv uddannelsesindsats, så vi i den næste højkonktur står med en endnu mere kvalificeret gruppe af ledige, som kan bidrage på arbejdsmarkedet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00